Μπορείς να νικήσεις τον Γκρέιαμ Πότερ, αλλά όχι εντός έδρας στην Ευρώπη! (vid)

Μπορεί το ρεκόρ του Γκρέιαμ Πότερ με την Τσέλσι να είναι ολότελα αρνητικό, όμως κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Με χαρακτηριστικότερο όλων, το γεγονός πως αν υποδεχθεί ομάδα στην Ευρώπη στο «σπίτι» του, τότε… σχεδόν ποτέ δεν χάνει. Με μία εξαίρεση!



Μπορείς να νικήσεις τον Γκρέιαμ Πότερ, αλλά όχι εντός έδρας στην Ευρώπη! (vid)

Ναι, η πορεία του Γκρέιαμ Πότερ με την Τσέλσι είναι ολότελα αρνητική. Κανείς δεν το αμφισβητεί. Έχει χάσει τα 10 από τα 28 παιχνίδια του στον πάγκο των «μπλε», δεν είχε μέχρι πρότινος δει την ομάδα του να σκοράρει δις σε ένα ματς εντός του 2023, μετρούσε εννέα διαδοχικές ήττες όταν έμενε πίσω στο σκορ και βρισκόταν πιο κοντά στον υποβιβασμό από την κατάληψη της 4ης θέσης της Premier League.

Σχεδόν… όλα ισχύουν ακόμη, αλλά από την άλλη πλευρά δεν γίνεται να μην του πιστώσουμε τα δύο διαδοχικά clean sheet, τις συνεχόμενες νίκες για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες, σε όλες τις διοργανώσεις, και τα 2+ γκολ σε ένα ματς, μετά από 60+ μέρες στο 2023!

Ωστόσο, το σημαντικότερο επίτευγμα του ως στιγμής στον πάγκο της Τσέλσι, είναι το γεγονός πως την οδήγησε στα προημιτελικά του Champions League, «σπάζοντας» το ρεκόρ της Μπορούσια Ντόρτμουντ, που δεν είχε καταγράψει καν… ισοπαλία, με το νέο ημερολογιακό έτος.

Αισίως, ο Γκρέιαμ Πότερ έγινε ο πρώτος Άγγλος προπονητής μετά από 20 χρόνια που κερδίζει τουλάχιστον πέντε ματς στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση σε μία αγωνιστική περίοδο, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Σερ Μπόμπι Ρόμσπον.

Όσα χρόνια όμως και αν περάσουν, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Όπως και η… ιδιαίτερη ικανότητα του νυν προπονητή της Τσέλσι να φτάνει στο ζητούμενο, όταν υποδέχεται ομάδα στο «σπίτι» του, σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Το 11ο εντός έδρας ευρωπαϊκό του παιχνίδι σε ολόκληρη την καριέρα του είναι γεγονός, φτάνοντας πλέον τις οκτώ νίκες, την στιγμή που οι επτά εξ’ αυτών, έχουν συνοδευτεί και από clean sheet.

Το εν λόγω ρεκόρ ξεκίνησε στην Έστερσουντ, στα προκριματικά του Europa League προ πενταετίας και στον θεσμό, ολοκληρώνοντας 360 αγωνιστικά λεπτά με τέσσερις νίκες και «μηδέν» παθητικό (φιλοξένησε και τον ΠΑΟΚ και κέρδισε 2-0), για να συνεχιστεί και στο Λονδίνο, με την  Τσέλσι να μετρά τρεις επικρατήσεις μαζί του στην Ευρώπη και μία ισοπαλία στο ντεμπούτο του, κόντρα στη Λειψία.

Όσον αφορά τις ήττες του; Είναι μόλις μία, τον Φεβρουάριο του 2018, από την Άρσεναλ. Μονρεάλ, Εζίλ και ένα αυτογκόλ του Παπαγιαννόπουλου είχαν διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα, με τον Γκρέιαμ Πότερ να μετρά μόνο το εν λόγω ανεπιτυχές αποτέλεσμα σε 11 εντός έδρας ματς στην Ευρώπη. Μπορείς να τον νικήσεις παντού, αλλά όχι στο «σπίτι» του στα… κρίσιμα!

 

Αναλυτικά, τα ευρωπαϊκά, εντός έδρας ματς του Γκρέιαμ Πότερ:

Έστερσουντ - Γαλατασαράι 2-0

Έστερσουντ - Εσχ 1-0

Έστερσουντ - ΠΑΟΚ 2-0

Έστερσουντ - Χέρτα 1-0

Έστερσουντ - Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-2

Έστερσουντ - Ζόρια 2-0

Έστερσουντ - Άρσεναλ 0-3

Τσέλσι - Λειψία 1-1

Τσέλσι - Μίλαν 3-0

Τσέλσι - Ντιναμό - Ζάγκρεμπ 2-1

Τσέλσι - Μπορούσια Ντόρτμουντ 3-0

 

Δημήτρης Μανάκος