Ο Νίκος Νταμπίζας στο England365: «Ζουν για αυτόν τον τελικό στο Νιούκαστλ – Το 1999 το έργο μας ήταν δυσκολότερο!»

Πρόκειται για έναν από τους… τελευταίους ποδοσφαιριστές της Νιούκαστλ που είχαν την δυνατότητα να παίξουν σε έναν τελικό με τις «καρακάξες». Ο Νίκος Νταμπίζας είχε ξεκινήσει στο τελευταίο ματς του FA Cup το 1999, και πάλι κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και εξιστορεί αποκλειστικά στο England365 τις σκέψεις του για το επικείμενο παιχνίδι. «Το θέλουν περισσότερο στα Βόρεια», είπε χαρακτηριστικά, αναλύοντας την αλλαγή της ιδιοκτησίας, το κλίμα που επικρατεί στην πόλη και την δουλειά που έχει επιδείξει ο Έντι Χάου.



Ο Νίκος Νταμπίζας στο England365: «Ζουν για αυτόν τον τελικό στο Νιούκαστλ – Το 1999 το έργο μας ήταν δυσκολότερο!»

Λίγες ώρες απομένουν για την έναρξη μίας ιστορικής αναμέτρησης για τη Νιούκαστλ. Του «παρθενικού» της τελικού στον 21ο αιώνα και του πρώτου συνολικά μετά από 24 χρόνια. Πότε έλαβε χώρα ο τελευταίος τελικός της συνολικά και απέναντι σε ποιον; Το 1999, ένα χρόνο μετά την ήττα από την Άρσεναλ με 2-0 στο Wembley, για να έρθει την επόμενη χρονιά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που επίσης την κέρδισε με το ίδιο σκορ.

Βασικός σε αμφότερες συναντήσεις ήταν φυσικά ο Νίκος Νταμπίζας, ο οποίος μίλησε στο England365 και τον Δημήτρη Μανάκο για κάθε τι που απασχολεί τους φίλους των «καρακαξών» για τον «ιστορικό» τελικό που αναμένεται να παρακολουθήσουν.

Τι θυμάται από εκείνο το παιχνίδι, πώς προέκυψε η ήττα, πώς άλλαξε φέτος ραγδαία η κατάσταση στον σύλλογο, ποια είναι η άποψή του για τον Έντι Χάου και σε ποιον δίνει ένα προβάδισμα για την κατάκτηση;

Διαβάστε όσα μας είπε αποκλειστικά:

Τι θυμάστε από εκείνο το παιχνίδι; Είχατε βρεθεί στην βασική ενδεκάδα και ήταν κάτι αναμφίβολα ιδιαίτερο για τη Νιούκαστλ. Πώς το είχατε ζήσει;

«Τον προηγούμενο χρόνο είχαμε παίξει με την Άρσεναλ, είχαμε χάσει τότε. Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη παρουσία σε τελικό. Μεγάλος ενθουσιασμός, τεράστια στιγμή για τη Νιούκαστλ η δεύτερη φορά. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά να φτάνεις μέχρι και τον τελικό στον παλαιότερο θεσμό του κόσμου. Ήταν κάτι πολύ έντονο και όλη η πόλη, η ομάδα, είχαν τεράστιο ενθουσιασμό για το ματς. Πολύ έντονα λοιπόν τα συναισθήματα, ήταν το επιστέγασμα μίας εξαιρετικής προσπάθειας.

Πώς θεωρείτε πως ζει τη δεδομένη χρονική στιγμή η πόλη το επίτευγμα της Νιούκαστλ; Είναι άλλωστε ο πρώτος τελικός του συλλόγου σε αυτόν τον θεσμό, μετά το 1976.

«Δεν είναι ένα τρόπαιο που έχει την ίδια βαρύτητα με το FA Cup, αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα από τον ενθουσιασμό, από τον παλμό και από αυτή την τεράστια προσμονή για το ματς. Όποιος δεν έχει γνωρίσει τη Νιούκαστλ από μέσα, δεν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της αγάπης, της υποστήριξης και της πίστης που περιβάλλει αυτή την ομάδα. Μόνο με προσωπικό βίωμα μπορεί να μεταφερθεί. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με τη Νιούκαστλ. Βρέθηκα πρόσφατα εκεί και ήταν απερίγραπτο το κλίμα, αναφορικά με την πορεία της και την προσμονή για τον τελικό.

Όταν άλλαξε σελίδα η ομάδα, εκτοξεύτηκε, μεταμορφώθηκε. Είναι καταστάσεις που είχαν πολλά χρόνια να ζήσουν και θεωρώ πως είναι μία καλή ευκαιρία να βάλει στην τροπαιοθήκη της αυτό το Κύπελλο, που νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για την ίδια, ακόμη και συγκριτικά με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.»

Πιστεύετε πως όλη αυτή η εντυπωσιακή πορεία, οφείλεται περισσότερο στην αλλαγή της ιδιοκτησίας ή είναι περισσότερο έργο προπονητή; Διότι δεδομένα ο Έντι Χάου έχει κάνει καταπληκτική δουλειά, αλλά θα ήταν το ίδιο αν ο σύλλογος δεν είχε αλλάξει καθεστώς;

«Πρωταρχικό είναι το κομμάτι της αλλαγής της ιδιοκτησίας. Υπήρχε μία πολύ μεγάλη αρνητικότητα, μία δυσπιστία, μία κακή σχέση μεταξύ της κεφαλής του συλλόγου και της βάσης αυτού, που φυσικά είναι οι φίλαθλοι. Σίγουρα όμως, είναι συνεπακόλουθη και η αλλαγή προπονητή.

Πέτυχαν διάνα, δεν ήταν η πρώτη επιλογή ο Έντι Χάου. Ήταν εναλλακτική λύση, επιλέχθηκε εν τέλει και αποτέλεσε την καλύτερη απόφαση που θα μπορούσε να παρθεί. Έχει τεράστια αντιληπτική ικανότητα, είναι πολύ ισορροπημένος, σε προσωπικό επίπεδο και ως επαγγελματίας προπονητής. Του πιστώνεται φυσικά η βελτίωση της ομάδας, αλλά τίποτα δεν θα ήτα ίδιο με την ίδια διοίκηση. Άλλαξε η αύρα στο Νιούκαστλ, είναι αλληλένδετα αυτά τα δύο κομμάτια.»

Ποια είναι η άποψή σας για τον τελικό; Υπάρχει φαβορί στο ματς ή σε ένα τέτοιου είδους παιχνίδι, οι δύο ομάδες είναι ισοδύναμες;

«Σε καμία περίπτωση. Εμείς είχαμε την ατυχία στο FA Cup το 1998 να παίξουμε με την Άρσεναλ και ένα χρόνο μετά, με τη Γιουνάιτεντ που έκανε τρεμπλ, με πρωτάθλημα, Κύπελλο και Champions League. Τώρα τα πράγματα είναι πιο ισορροπημένα, είναι πιο κοντά οι ομάδες σαν απόδοση. Ναι, η Γιουνάιτεντ έχει ένα προβάδισμα, αλλά θεωρώ πως πιο πολύ μετρά η ‘’πείνα’’. Όλο το Νιούκαστλ ζει για αυτό και νομίζω πως στην πόλη, στα Βόρεια, το θέλουν περισσότερο.»

Θα καταφέρετε να δείτε τον τελικό από κοντά;

«Ήμουν στο Νιούκαστλ – Λίβερπουλ, θα μου είναι λίγο δύσκολο όμως να είμαι στον τελικό.»

Δημήτρης Μανάκος