FA Cup: Ο θεσμός που η Ρέξαμ μπορεί να αποκλείσει την Άρσεναλ και η Χάλιφαξ τη Μάντσεστερ Σίτι – Οι 10 μεγαλύτερες εκπλήξεις του 3ου γύρου! (vids)

FA Cup. Ο ορισμός του θεσμού που ουδείς μπορεί να προβλέψει. Μία διοργάνωση που ναι μεν επιδέχεται προβλέψεις, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση αν η Ρέξαμ αποκλείσει την Άρσεναλ, αν η Χάλιφαξ κάνει το ίδιο με τη Μάντσεστερ Σίτι και αν η Νιούκαστλ χάσει από τη Σέφιλντ Γουέντσντεϊ. Μοιάζει λογικό για τους Άγγλους, γιατί έτσι έμαθαν από την ιστορία…



FA Cup: Ο θεσμός που η Ρέξαμ μπορεί να αποκλείσει την Άρσεναλ και η Χάλιφαξ τη Μάντσεστερ Σίτι – Οι 10 μεγαλύτερες εκπλήξεις του 3ου γύρου! (vids)

Πρόκειται για τον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό θεσμό. Τον βασικό λόγο που κάθε σύλλογος, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, έχει κάθε δικαίωμα να ελπίζει στην έκπληξη. Το FA Cup ήταν, είναι και θα είναι, ένα «τουρνουά» που ουδείς μπορεί να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι.

Και αν αυτό δεν ακούγεται αρκετά πειστικό, ας ρωτήσει κανείς τους φίλους της Ρέξαμ πώς αισθάνονται μετά το «διπλό» επί της Κόβεντρι. Ας κάνει το ίδιο με τους οπαδούς της Στίβενεϊτζ, με αφορμή όσα έζησαν στο «Βίλα Παρκ». Και αντιστρόφως ανάλογα ας αναρωτηθεί πώς αισθάνονται οι φίλοι της Νιούκαστλ που δεν θα διεκδικήσουν το πρώτο τους τρόπαιο στον 21ο αιώνα και οι οπαδοί της Μπράιτον, που παρακολούθησαν την ομάδα τους να σκοράρει πέντε φορές απέναντι στη Μίντλεσμπρο.

Το FA Cup είναι κάτι ιδιαίτερο και φέτος, έχουμε δει τις πιο πολλές εκπλήξεις τα τελευταία 15 χρόνια. Πώς ορίζεται αυτό; Την σεζόν 2007-08 ήταν η τελευταία φορά που αποκλείστηκαν τόσες ομάδες της Premier League στον 3ο γύρο. Τότε, που η Κάρντιφ είχε καταφέρει να φτάσει στον τελικό του θεσμού, με τρεις ομάδες της Championship να βρίσκονται στα ημιτελικά και την Πόρτσμουθ να παίρνει το Κύπελλο.

Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί το «τουρνουά» φέτος, με την κληρωτίδα να φέρνει αντιμέτωπες τη Μάντσεστερ Σίτι και την Άρσεναλ, σε περίπτωση που οι «κανονιέρηδες» προκριθούν της Όξφορντ. Αν αυτό συμβεί, θα παίξουν με τους «πολίτες», πράγμα που σημαίνει πως ακόμη ένα φαβορί, θα τεθεί εκτός, όπως έχει ήδη συμβεί με την Τσέλσι και τη Νιούκαστλ, ενώ αναμένουμε και το αποτέλεσμα της ρεβάνς, μεταξύ της Γουλβς και της Λίβερπουλ.

Κάθε ομάδα λοιπόν που συμμετέχει στο FA Cup έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται. Το  έχει αποδείξει η ιστορία και το England365 κάνει μία αναδρομή στις 10 μεγαλύτερες προκρίσεις ομάδων απέναντι σε συλλόγους της πρώτης τη τάξει κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Μία αναδρομή, με απαραίτητη προϋπόθεση οι δύο ομάδες να χωρίζονται από τουλάχιστον δύο κατηγορίες, όπως συνέβη με τη Ρέξαμ, τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ και την Στίβενεϊτζ. Και κάπως έτσι, από την στιγμή που τα παραδείγματα είναι πολλά, έπρεπε να ξεχωρίσουμε… 10!

Ας τα δούμε μαζί:

Ρέξαμ – Άρσεναλ 2-1 (1992): Δεν θα μπορούσε να λείπει από την εν λόγω κατηγορία, το «σοκ» που υπέστη η πρωταθλήτρια Αγγλίας μία χρονιά νωρίτερα, από την Ρέξαμ της 4ης κατηγορίας! Μιλάμε σχεδόν για 90 θέσεις διαφορά στους βαθμολογικούς πίνακες, όμως η «άσημη» Ρέξαμ έκανε το… θαύμα της.

Οι «κανονιέρηδες» προηγήθηκαν στο 43ο λεπτό με τον Σμιθ, αλλά οι γηπεδούχοι ανέτρεψαν την κατάσταση, χάρη στα γκολ των Τόμας και Γουότκιν μέσα σε 120 δευτερόλεπτα. Το 2-1 παρέμεινε μέχρι τέλους, με τον προπονητή της Άρσεναλ, Τζορτζ Γκρέιαμ να δηλώνει στο τέλος πως ήταν το… χειρότερο αποτέλεσμα της καριέρας του! Για την ιστορία, το 1993 η Άρσεναλ αποτέλεσε την… Κυπελλούχο Αγγλίας, επικρατώντας της Σέφιλντ Γουένσντεϊ.

 

Μπέρνλι – Λίβερπουλ 1-0 (2005): Αν κάποιος εξακολουθεί να μην μπορεί να αντιληφθεί τη «μαγεία» που κρύβει ο θεσμός του FA Cup, αρκεί να κατανοήσει την χρονιά που πραγματοποίησε η Λίβερπουλ το 2005! Μία σεζόν που την είδε να κατακτά το Champions League στον αλησμόνητο τελικό με τη Μίλαν, να τερματίζει εκτός τετράδας (5η), να φτάνει στον τελικό του Λιγκ Καπ και να το χάνει από την Τσέλσι και να… αποκλείεται από την Μπέρνλι στον 3ο γύρο του FA Cup!

Η Μπέρνλι βρισκόταν στην 2η κατηγορία,  τερμάτισε στην 13η θέση, αλλά αν κάποιος έχει να θυμάται κάτι από εκείνη την χρονιά, ήταν το βράδυ της 18ης Ιανουαρίου, με το απίθανο αυτογκόλ του Τραορέ!

 

Μπόρνμουθ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0 (1984): Ήταν αναμφίβολα μία κακή χρονιά για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τους «κόκκινους διαβόλους» να τερματίζουν στην 4η θέση στο πρωτάθλημα και να βιώνουν έναν απρόσμενο αποκλεισμό από την ομάδα 4ης κατηγορίας.

Ο λόγος για την Μπόρνμουθ, η οποία απέκλεισε με «καθαρό» σκορ (2-0) τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχοντας στον πάγκο της τον Χάρι Ρέντναπ, στο ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας.

Στις 7 Ιανουαρίου του 1984 η… παράσταση άνηκε ολοκληρωτικά στους γηπεδούχους, ενώ 1,5 χρόνο αργότερα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε τον θεσμό! Ωστόσο, η εν λόγω νίκη αποτελεί μόλις μία από τις τρεις επικρατήσεις που έχει πανηγυρίσει η Μπόρνμουθ ιστορικά επί της Γιουνάιτεντ, ούσα και η… παρθενική της κόντρα στους «κόκκινους» του Μάντσεστερ!

 

Χέρφορντ – Νιούκαστλ 2-1 (1972): Πρόκειται δεδομένα για μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του 3ου γύρου του FA Cup μέχρι και σήμερα, μιας και η Χέρφορντ αποτέλεσε την πρώτη μη επαγγελματική ομάδα μετά την Γέοβιλ Τάουν του 1949 που απέκλεισε την Σάντερλαντ, που άφησε εκτός μία ομάδα από την πρώτη κατηγορία!

Η πρώτη αναμέτρηση ολοκληρώθηκε με 2-2, ο επαναληπτικός οδηγήθηκε στην παράταση και το 2-1 από τον Ρίκι Τζορζτ το 2003 σηματοδότησε ένα ανεπανάληπτο «σοκ» για τις «καρακάξες»!

 

Κόλτσεστερ – Λιντς 3-2 (1971): Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αποτελέσματα που έχει πανηγυρίσει ποτέ η Κόλτσεστερ. Υποδέχθηκε τη Λιντς, που κάθε χρόνο διεκδικούσε τρεις τίτλους και με πρωταγωνιστή τον Κρόφορντ, βρέθηκε να προηγείται με 3-0 στο πρώτο ημίχρονο. Η φιλοξενούμενη μείωση με τους Χάντερ και Τζόνι Τζάιλς, αλλά το σκορ έμεινε ως είχε και η γηπεδούχος προκρίθηκε στην επόμενη φάση. Εκεί, φιλοξένησε την Έβερτον, μπροστά σε 53.000 φίλους της, αλλά αποκλείστηκε με χαρακτηριστική ευκολία με 5-0.

 

Χάλιφαξ – Μάντσεστερ Σίτι 1-0 (1980): Μπορεί η Χάλιφαξ να αγωνίζεται τη δεδομένη χρονική στιγμή στη National League και η Μάντσεστερ Σίτι να είναι η πρωταθλήτρια Αγγλίας, όμως πριν από 43 χρόνια, οι «πολίτες» αποκλείστηκαν με 1-0. Σε έναν τραγικό αγωνιστικό χώρο, οι γηπεδούχοι ήταν ανώτεροι, πανηγύρισαν το σπουδαιότερο αποτέλεσμα της ιστορίας τους και «υπνώτισαν» τη Σίτι! Πριν από μία δεκαετία, οι «ήρωες» του 1980 για τη Χάλιφαξ, έκαναν… reunion εντός αγωνιστικού χώρου!

 

Σάτον – Κόβεντρι 2-1 (1989): Ακόμη μία περίπτωση ομάδας που κατάφερε σε 90 λεπτά να αποκλείσει έναν πολύ ανώτερο αντίπαλο, που μάλιστα πριν από μία διετία είχε καταφέρει να πάρει το τρόπαιο. Ο Τόνι Ρέινς έδωσε προβάδισμα στους γηπεδούχους, οι φιλοξενούμενοι ήταν ανώτεροι και ισοφάρισαν, αλλά το γκολ του Μάθιου Χάλαντ έμελλε να κρίνει το ματς και να σηματοδοτήσει τον αποκλεισμό της Κάρντιφ από την συνέχεια του θεσμού.

 

Σριούσμπερι – Έβερτον 2-1 (2003): Μπορεί η Έβερτον να ολοκλήρωσε εκείνο το πρωτάθλημα στην 7η θέση της βαθμολογίας, με τον Ντέιβιντ Μόγιες στην τεχνική της ηγεσία, όμως στο FA Cup δεν κατόρθωσε να προκριθεί ούτε σε έναν… γύρο παραπάνω από ό,τι ξεκίνησε.

Ηττήθηκε με 2-1 από την Σριούσμπερι στο δεύτερο ματς της στο 2003, μετά την εντός έδρας ισοπαλία με τη Μάντσεστερ Σίτι την… Πρωτοχρονιά,  χάρη στο γκολ του Γέμσον στο 88’ και αποκλείστηκε!

 

Στίβενεϊτζ – Νιούκαστλ 3-1 (2011): Ακόμη μία τεράστια έκπληξη που πραγματοποιήθηκε στο FA Cup, με τη Στίβενεϊτζ να αποκλείει τη Νιούκαστλ με 3-1 στο «Μπρόουντχολ Γουέι», σηματοδοτώντας μόλις την 3η φορά που ομάδα από την 4η κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου προκρινόταν έναντι μίας από την Premier League από το 1922! Οι γηπεδούχοι βρέθηκαν μπροστά στο σκορ με 2-0, ο Μπάρτον μείωσε, αλλά το γκολ του Πίτερ Γουίν αποδείχθηκε καθοριστικό και διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

 

Κρόουλι – Λιντς 3-0 (2021): Μπορεί η Λιντς να μην αποτελεί μία ομάδα «φόβητρο» όπως αποτελούσε το μακρινό 1971 ή να μην μπορεί να συγκριθεί με την Λίβερπουλ, την Άρσεναλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως ο αποκλεισμός της με 3-0 από την Κρόουλι, μόνο αμελητέος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Μιλάμε άλλωστε για μία ομάδα 4ης κατηγορίας, η οποία συνέτριψε έναν σύλλογο της Premier League, σε «μονό» ματς για τον 3ο γύρο του FA Cup. Η ιδανική απόδειξη πως ο εν λόγω θεσμός, χάριζε, χαρίζει και θα χαρίζει αξέχαστες στιγμές στους φίλους του σε κάθε περίπτωση, όσα χρόνια και αν περάσουν…

 

Δημήτρης Μανάκος