Μαρτίνες – Μακ Άλιστερ: Παγκόσμιοι πρωταθλητές, αλλά για τις Άστον Βίλα και Μπράιτον τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Εμιλιάνο Μαρτίνες και Aλέξις Μακ Άλιστερ κατέκτησαν το Μουντιάλ με την Αργεντινή και πλέον Άστον Βίλα και Μπράιτον θα πρέπει να δείξουν πως μπορούν να κρατήσουν παγκόσμιους πρωταθλητές.  



Μαρτίνες – Μακ Άλιστερ: Παγκόσμιοι πρωταθλητές, αλλά για τις Άστον Βίλα και Μπράιτον τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Η Αργεντινή κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ με τον Λιονέλ Μέσι μεγάλο πρωταγωνιστή. Εκτός όμως από τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στον κόσμο η «αλμπισελέστε» είχε και μια πληθώρα παικτών που είναι σπουδαίοι αλλά δεν είχαν αφήσει το στίγμα τους στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Δύο από τα βασικά γρανάζια της ομάδας του Σκαλόνι ήταν ο τερματοφύλακας της Άστον Βίλα Εμιλιάνο Μαρτίνες και ο μέσος της Μπράιτον Αλέξις Μακ Άλιστερ. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως οι δύο αυτοί ποδοσφαιριστές αποτέλεσαν την ειδοποιό διαφορά ώστε ο Μέσι να φτάσει στο πολυπόθητο τρόπαιο.

Ειδικά ο Μαρτίνες με τις αποκρούσεις του τόσο στο ματς με την Αυστραλία όσο και με αυτή στον Κόλο Μουανί στο 120ο λεπτό του τελικού αλλά και τα πέναλτι που έπιασε με Ολλανδία και Γαλλία έδειξε πως είναι στους πέντε καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο. Από την πλευρά του ο Άλεξ Μακ Άλιστερ όσο αθόρυβα μπήκε στην ενδεκάδα της Αργεντινής, άλλο τόσο σημαντικός έγινε τόσο με το γκολ του κόντρα στην Πολωνία και την ασίστ στον Ντι Μαρία στον τελικό αλλά και με την εν γένει παρουσία του στην βασική ενδεκάδα.

 

 

Και οι δύο ποδοσφαιριστές αγωνίζονται σε κορυφαίο επίπεδο στην Premier League, αλλά όχι στις καλύτερες ομάδες όπως θα περίμενε κανείς για παγκόσμιους πρωταθλητές, ενώ έγραψαν ιστορία αφού έγιναν οι πρώτοι ποδοσφαιριστές της Βίλα και της Μπράιτον που κατέκτησαν το Μουντιάλ αποτελώντας μέλη των ομάδων τους. Για τον λόγο αυτό καθόλη την διάρκεια του τουρνουά οι υπεύθυνοι των social media των «χωριατών» όσο και των «γλάρων» απέδωσαν τον αντίστοιχο σεβασμό στους δύο Αργεντινούς αποθεώνοντας τους για τις επιτυχίες τους στα γήπεδα του Κατάρ.

Η Βίλα πρέπει να δείξει τι φιλοδοξίες έχει

Μέχρι εδώ όλα καλά για τους δύο συλλόγους. Μπορούν να υπερηφανευτούν πως είναι από τα ελάχιστα κλαμπ που θα διαθέτουν στις τάξεις τους εν ενεργεία παγκόσμιους πρωταθλητές, όταν σύλλογοι όπως η Λίβερπουλ και η Μπάγερν με το ζόρι είχαν ποδοσφαιριστή στον τελικό. Από εδώ και στο εξής όμως αρχίζουν τα δύσκολα για την Άστον Βίλα και την Μπράιτον. Για πόσο καιρό θα μπορούν να κρατήσουν τους δύο καλύτερους τους παίκτες. Και αυτό γιατί για πόσο καιρό θα είναι διατεθειμένοι οι Μαρτίνες και Μακ Άλιστερ να βρίσκονται σε συλλόγους που δεν μπορούν να τους προσφέρουν τις χαρές και τους τίτλους που έχουν κατακτήσει με την εθνική τους ομάδα. Μαζί με τον Ταλιαφίκο της Λιόν ήταν οι μοναδικοί του βασικού κορμού της Αργεντινής που δεν αγωνίστηκαν στο φετινό Champions League.

 

 

Καταλαβαίνει κανείς πως το καλοκαίρι οι μνηστήρες που θα έχουν την δυνατότητα να τους προσφέρουν όλα αυτές τις ευκαιρίες δεν θα είναι λίγοι. Ήδη για τον Μαρτίνες έχει ακουστεί το όνομα της Γιουβέντους, ενώ και για τον Μακ Άλιστερ δεν θα αργήσουν οι τοπ σύλλογοι της Ευρώπης να χτυπήσουν την πόρτα της Μπράιτον. Κι εδώ έρχεται ο ρόλος των δύο συλλόγων και το πόσο διατεθειμένοι είναι να ανεβάσουν τα στάνταρ τους και τις φιλοδοξίες τους ώστε να καλύψουν τα θέλω των παικτών τους.

Η αλήθεια είναι πως η Άστον Βίλα κάνει βήματα προόδου σε μια προσπάθεια να μπει σφήνα στους μεγάλους της Αγγλίας. Τόσο οι κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι με την απόκτηση παικτών όπως ο Κουτίνιο από την Μπαρτσελόνα, τον Ντιν από την Έβερτον, τον Ντιέγκο Κάρλος από την Σεβίλλη, αλλά κυρίως με την πρόσληψη του Ουνάι Έμερι δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις των ιδιοκτητών του συλλόγου Nassef Sawiris και Wes Edens. Με την ύπαρξη ενός παγκόσμιου πρωταθλητή στο ρόστερ της ομάδας, αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο τον απέκτησε σώζοντας τον από την δυστυχία της Άρσεναλ, μπορεί να στείλει ένα μήνυμα πως ο σύλλογος αυτός μπορεί να γίνει ελκυστικός για τον οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή. Από την πλευρά του ο Μαρτίνες δεν έχει κρύψει την ευγνωμοσύνη του για την Βίλα και την ευκαιρία που του έδωσε ώστε να φτάσει μέσω αυτής να είναι το Νο1 της Αργεντινής. Ο ίδιος δεν θα είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να παραμείνει στο «Βίλα Παρκ» αρκεί ο σύλλογος να δείξει τις ίδιες φιλοδοξίες στο άμεσο μέλλον. Γιατί το παρελθόν έχει δείξει πως δύσκολα οι καλύτεροι μένουν στην ομάδα όπως έδειξε η περίπτωση Γκρίλις.

Το πρόβλημα της Μπράιτον είναι μεγαλύτερο

Αντίθετα, για την Μπράιτον τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα όσον αφορά την παραμονή του Μακ Άλιστερ στην ομάδα. Αρχικά μεταξύ των δύο ποδοσφαιριστών υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Ο άσος της Μπράιτον σε λίγες ημέρες κλείνει τα 24 χρόνια ζωής κάτι που σημαίνει πως έχει μια δεκαετία μπροστά του σπουδαίας καριέρας. Στην Μπράιτον βρίσκεται από το 2019 και τον Οκτώβριο ανανέωσε το συμβόλαιο του μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Ο ίδιος αναγνωρίζει πως η Μπράιτον του έδωσε την ευκαιρία όχι μόνο να γίνει γνωστός αφού και στην χώρα του παρότι φόρεσε την φανέλα της Μπόκα Τζούνιορς δεν είχε καμία αναγνωρισιμότητα αλλά και να αγωνιστεί στο ανώτερο επίπεδο ανοίγοντας την πόρτα της εθνικής του ομάδας.

Πλέον, όμως, και με τις φετινές του εμφανίσεις έχει εδραιωθεί ως ο καλύτερος παίκτης των «γλάρων» παρότι στην Μπράιτον παίζει σε μια εντελώς άλλη θέση σε σχέση με αυτή που έχει στην Αργεντινή. Ο ίδιος γνωρίζει ότι κάποια στιγμή το πλήρωμα του χρόνου θα έρθει και αν όχι το φετινό καλοκαίρι, αλλά το επόμενο θα κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του.

Όπως η Άστον Βίλα, έτσι και η Μπράιτον θα πρέπει να στείλει το δικό της μήνυμα ότι ο σύλλογος αυτός είναι σε διαδικασία εξέλιξης προς τα πάνω. Γιατί μπορεί η φυγή του Πότερ για την Τσέλσι να μην επηρέασε την ομάδα, αφού και ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι  όχι απλά τον αντικατέστησε επάξια, αλλά αφήνει και το στίγμα του στην ομάδα, αλλά για ποδοσφαιριστές όπως ο Μακ Άλιστερ αν η Μπράιτον σύντομα δεν διεκδικήσει κάτι καλύτερο από μια απλή θέση στην πρώτη δεκάδα τότε και οι τάσεις φυγής αλλά και οι ομάδες που θα βλέπουν τον Αργεντινό διεθνή ως ξερολούκουμο θα αυξηθούν.΄

Γι αυτό το επερχόμενο καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις δύο ομάδες και αν θέλουν να συνεχίσουν να καμαρώνουν πως διαθέτουν στις τάξεις τους παγκόσμιους πρωταθλητές θα πρέπει να δείξουν πως οι φιλοδοξίες τους έχουν ένα σκοπό και μια κατεύθυνση προς τα πάνω.  

Θοδωρής Βασίλης