Ο Ντε Τζέρμπι θα κατακτήσει τις καρδιές όχι μόνο της Μπράιτον αλλά και όλης της Αγγλίας!

Η Μπράιτον στο πρόσωπο του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι βρήκε τον ιδανικό αντικαταστάτη του Γκρέιαμ Πότερ, με τον Ιταλό τεχνικό να ετοιμάζεται να αφήσει το σημάδι του στην  Premier League, όπως το έκανε στην Ιταλία.  



Ο Ντε Τζέρμπι θα κατακτήσει τις καρδιές όχι μόνο της Μπράιτον αλλά και όλης της Αγγλίας!

Όταν η Τσέλσι προσέγγισε τον Γκρέιαμ Πότερ για την θέση του Τόμας Τούχελ, η Μπράιτον γνώριζε καλά πως δεν υπήρχε λόγος να μην συνεχίσει το πετυχημένο μοντέλο και πως ο αντικαταστάτης του θα είχε ουσιαστικά τις ίδιες ποδοσφαιρικές αρχές με τον νυν τεχνικό των «μπλε». Ετσι, δεν χρειάστηκε καιρός για να βρεθεί ο επόμενός προπονητής. Ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι ήταν από την πρώτη στιγμή η βασική επιλογή για την θέση.

Όταν επιβεβαιώθηκε η πρόσληψη του Πότερ από την Τσέλσι, ο ιδιοκτήτης της Μπράιτον, Τόνι Μπλουμ αποφάσισε ο ίδιος μαζί με τον τεχνικό διευθυντή Ντέιβιντ Γουάιρ, να δώσει το παρών στην συνάντηση με τον 43χρονο τεχνικό. Και στους δύο είχε κάνει κλικ τόσο η τετράχρονη παρουσία του σε μια ομάδα όπως η Σασουόλο αλλά και πως προσπάθησε να περάσει την φιλοσοφία του στην Σαχτάρ Ντόνετσκ πριν ο πόλεμος βάλει το ουκρανικό ποδόσφαιρο σε πάγο.

Και η αλήθεια είναι ότι τα όσα άκουσαν σε εκείνο το ραντεβού επιβεβαίωσε ακόμα περισσότερο την άποψη που είχαν για τον Ιταλό τεχνικό. Ο Ντε Τζέρμπι γνώριζε και την παραμικρή λεπτομέρεια για τον τρόπο που αγωνιζόταν η Μπράιτον, ενώ είχε και ένα πλήρη ιστορικό για το έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Αυτόματα οι όποιες άλλες εναλλακτικές για την θέση του προπονητή μπήκαν στο συρτάρι. Στο AMEX γνώριζαν πως είχαν βρει τον άνθρωπο που θα συνέχιζε την ίδια πετυχημένη πορεία. Στην Αγγλία δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν τον Πότερ ότι πιο κοντά στον Γκουαρντιόλα ως προς την ποδοσφαιρική φιλοσοφία. Το ίδιο όμως μπορεί να πει κανείς και για τον Ντε Τζέρμπι ο οποίος έχει επηρεαστεί βαθιά από τον Καταλανό τεχνικό.

Μάλιστα, μεταξύ Ντε Τζέρμπι και Γκουαρντιόλα υπάρχει και προσωπική σχέση και τον Αύγουστο ο ίδιος είχε βρεθεί στο Μάντσεστερ μαζί με τον αναλυτή του Αντρέα Μαλντέρα (ο οποίος τον ακολούθησε στην Μπράιτον), τον Ντε Ρόσι, τον Μαρέσκα (βοηθός του Γκουαρντιόλα), τον Κολάροφ και τον Σεφτσένκο. Όλοι ήταν προσκεκλημένοι του Πεπ για να δουν από κοντά προπονήσεις της Μάντσεστερ Σίτι. Η σχέση του Ντε Τζέρμπι με τον Γκουαρντιόλα κρατάει χρόνια. Εκτός από το γεγονός πως και οι δύο αγωνίστηκαν στην Μπρέσια, όταν ο Ιταλός ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το βρέθηκε στο προπονητικό κέντρο για να παρακολουθήσει την προετοιμασία του Γκουαρντιόλα στην Μπάγερν Μονάχου, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που ο τεχνικός της Σίτι έδωσε το παρών στην Εμίλια Ρομάνια για να δει από κοντά το έργο του Ντε Τζέρμπι με την Σασουόλο όπου του είχε κάνει εντύπωση ο τρόπος που χρησιμοποιούσε τα δύο ακραία του μπακ.

Η μεταμόρφωση της Σασουόλο ήταν αποκλειστικά έργο του Ντε Τζέρμπι. Με ένα από τα μικρότερα μπάτζετ της Serie A μεταμόρφωσε μια ομάδα που πάλευε για την παραμονή σε ένα υπολογίσιμο μέγεθος στην Ιταλία με ένα στιλ παιχνιδιού που μόνο Ιταλία δεν θύμιζε προκαλώντας τον θαυμασμό όλων. Κάτι αντίστοιχο που είχε κάνει και ο Πότερ στην Μπράιτον.

Βασική αρχή για τον Ντε Τζέρμπι είναι το παιχνίδι από πίσω και συγκεκριμένα από την άμυνα ζώνης και τους κεντρικούς αμυντικούς. «Για μένα οι κεντρικοί αμυντικοί είναι οι πιο σημαντικοί ποδοσφαιριστές της ομάδας, επειδή από αυτούς αρχίζει το χτίσιμο του παιχνιδιού, αρχίζει η κυριαρχία. Για τον λόγο αυτό είχα συναντήσεις με τους Ντανκ, Βέλτμαν και Γουέμπστερ για να τους εξηγήσω πόσο σημαντική θα είναι η συμβολή τους στον τρόπο που θα παίζει η Μπράιτον», δήλωνε ο ίδιος πριν τον αγώνα με την Λίβερπουλ.

Και στο «Άνφιλντ» φάνηκε αμέσως αυτό που ζητούσε. Οι κεντρικοί του αμυντικοί είχαν 289 πάσες, ο μεγαλύτερος αριθμός την φετινή σεζόν, ενώ η άμεση ανάκτηση της μπάλας ήταν από τα πρώτα πράγματα που δούλεψε στην εβδομάδα που βρίσκεται στο Μπράιτον.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι 14 ανακτήσεις που έκαναν οι παίκτες του κόντρα στην Λίβερπουλ αποτελεί φετινό ρεκόρ. Ο ίδιος θέλει οι παίκτες του να έχουν ένταση στο παιχνίδι τους μέχρι το τελευταίο λεπτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Γκρος ο οποίος έγινε αλλαγή στο 60’ αλλά έχοντας μείνει από δυνάμεις από την πίεση στους αντιπάλους του.

Ο Ντε Τζέρμπι γνώριζε πως ο προκάτοχός του είχε αφήσει έτοιμη ομάδα και δεν χρειάζεται από την αρχή τις άμεσες αλλαγές. «Ο Πότερ μου άφησε μια σπουδαία ομάδα. Για τον λόγο αυτό δεν άλλαξα πολλά πράγματα για να μην χαλάσω την ομοιογένεια, προσθέτοντας κάποιες από τις ιδέες μου».

Κόντρα στην Λίβερπουλ η Μπράιτον ξεκίνησε με τριάδα πίσω όπως και ο προκάτοχος του για να αλλάξει το σύστημα σε καθαρό 4-4-2 με την αλλαγή του Μιτόμα όταν το 0-2 είχε γίνει 3-2 υπέρ της ομάδας του Κλοπ, ενώ στη συνέχεια πήγε σε 4-2-3-1 με τον Τροσάρ στο δεξί άκρο και τον Βέλγο να πετυχαίνει το γκολ της ισοφάρισης.

Ο Ιταλός τεχνικός δεν είναι δογματικός και αυτό φάνηκε κόντρα στους «κόκκινους». «Αν με ρωτάτε πού και πώς μπορώ να βελτιώσω τις επιδόσεις της ομάδας, είναι στο να παίζουμε πολύ περισσότερο με την μπάλα. Και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να το κάνουμε.

Φυσικά, είναι ένα πολύ περίπλοκο πρωτάθλημα, αλλά νομίζω το δείξαμε στο πρώτο ημίχρονο, όταν μπορέσαμε να κάνουμε τέσσερις ή πέντε πάσες στη σειρά, ακόμη και μια τόσο δυνατή ομάδα όπως η Λίβερπουλ η οποία βάζει τέτοια ένταση στην πίεση και στην ανάκτηση της μπάλας», ανέφερε μετά το τέλος του παιχνιδιού.

Αυτό που έχει στο μυαλό του ο Ντε Τζέρμπι φάνηκε ξεκάθαρα στο πρώτο εικοσάλεπτο κόντρα στην Λίβερπουλ και τα δύο γκολ του Τροσάρ. Ο τρόπος με τον οποίο η Μπράιτον έσπασε το πρέσινγκ της Λίβερπουλ ήταν ο ιδανικός και αναμένεται να αποτελέσει τον οδηγό για την ομάδα από εδώ και στο εξής.

Η εβδομάδα αυτή ήταν η πρώτη κανονική για τον 43χρονο τεχνικό να δουλέψει με όλους τους παίκτες στην διάθεση του. Μετά την Λίβερπουλ, ακολουθεί άλλο ένα παιχνίδι υψηλών απαιτήσεων, αυτή την φορά κόντρα στην «πληγωμένη» Τότεναμ, και όλοι περιμένουν να δούνε το αν η νέα Μπράιτον του Ντε Τζέρμπι θα συνεχίσει να εντυπωσιάζει - όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα της αλλά κυρίως για τον τρόπο παιχνιδιού της. Το σίγουρο είναι ότι ο Ντε Τζέρμπι και η Μπράιτον μόνο αδιάφορους δεν θα μας αφήσουν.             

Θοδωρής Βασίλης