Φάκελος Σάουθγκεϊτ: Δεν πρέπει να μείνει, αλλά αν συμβεί οφείλει να φτάσει στον τελικό του Euro 2024!

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως περνάμε, σχετικά με το μέλλον του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στον αγγλικό πάγκο, με τα ενδεχόμενα να είναι… τρία. Είτε μένει με… ημερομηνία λήξης και επιφυλάξεις, είτε αποχωρεί για να τον αντικαταστήσει Βρετανός, είτε ο διάδοχός του θα είναι «ξένος», για πρώτη φορά μετά τον Φάμπιο Καπέλο το 2012… Αν και δεν πρέπει να μείνει, τα περιθώρια στένεψαν! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος  



Φάκελος Σάουθγκεϊτ: Δεν πρέπει να μείνει, αλλά αν συμβεί οφείλει να φτάσει στον τελικό του Euro  2024!

Άμεσα πρέπει να ληφθεί η απόφαση, αναφορικά με το μέλλον του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στην Εθνική Αγγλίας, καθώς τόσο ο ίδιος πρέπει να γνωρίζει αν θα συνεχίσει στον πάγκο των «τριών Λιονταριών», αλλά και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές ποιον θα… αντικρίσουν, την επόμενη φορά που θα κληθούν να συγκεντρωθούν για την επόμενη αγωνιστική τους υποχρέωση.

Ο ίδιος δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει αλλά πλέον δεν πρέπει να είναι μόνο δική του απόφαση αλλά πρέπει και η ομοσπονδία να κοιτάξει κατάματα την αλήθεια! 

Πολλοί θα πουν πως πρόκειται για έναν κύκλο που έκλεισε. Διότι ναι μεν η Αγγλία είχε αξιοπρεπέστατη αγωνιστική παρουσία σε τρία σερί μεγάλα τουρνουά, όμως το ζητούμενο δεν επετεύχθη. Δεν κατέκτησε το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο από το 1966, δεν πήρε το EURO 2020, που θα σηματοδοτούσε ένα ιστορικό επίτευγμα και σε κάθε περίπτωση, το «It’s coming home» εξακολουθεί να υφίσταται, πράγμα που όπως και να το κάνουμε, δεν προσμετράται στα συν του Άγγλου προπονητή.

Πιθανώς, η μεγαλύτερη αποτυχία του μάλιστα, να ήταν ο χαμένος τελικός με την Ιταλία στο Wembley. Προηγήθηκε με τον Λουκ Σο, δεν «καθάρισε» το ματς, επέλεξε να περιμένει και στην διαδικασία των πέναλτι, οι Ιταλοί σαφώς και είχαν λιγότερο άγχος από μία Αγγλία, που έχει θέσει ως αυτοσκοπό της να κατακτήσει κάτι σπουδαίο.

Φυσικά και η τελευταία θέση στο Nations League, οι αμέτρητες ώρες δίχως γκολ σε κανονική ροή αγώνα και η ήττα με 4-0 εντός έδρας από την Ουγγαρία, είναι… ψεγάδια, μπροστά στην ευκαιρία που είχε η Αγγλία σε εκείνο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Από την άλλη πλευρά, η εικόνα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ ήταν το δίχως άλλο, θετική. Έπαιξε ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, δεν αρκέστηκε στις επιθετικές αρετές της, αλλά διεκδίκησε τις πιθανότητές της κόντρα σε κάθε αντίπαλο, κέρδισε τα τρία από τα τέσσερα ματς πριν συναντήσει την Γαλλία και διέθετε την καλύτερα άμυνα στο τουρνουά.

Ωστόσο, η κυνικότητα των Γάλλων και η κλάση του Ολιβιέ Ζιρού, την απέκλεισαν από την πρόκριση στον ημιτελικό του Μουντιάλ, με τον Χάρι Κέιν να θεωρείται… μοιραίος και τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να μην έχει κάποιο μερίδιο ευθύνης.

Φτάνουμε όμως στο σημείο «μηδέν». Μένει ή φεύγει; Αυτή είναι η απορία όλων, η οποία σαφώς και πρέπει να λυθεί άμεσα. Μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου και πολύ δε περισσότερο, μετά τα μέσα Ιανουαρίου, όπου θα σταματήσει και η Premier League για μία εβδομάδα, αναμένεται να έχουμε νέα.

Πληροφορίες λένε πως ο Σάουθγκεϊτ έχει συμπάθειες, που του επιτρέπουν να σκεφτεί την παραμονή του, ενώ κύκλοι από τα δημοσιογραφικά Μέσα αναφέρουν πως πολλοί θέλουν τον Μπρένταν Ρότζερς για διάδοχό του.

Υπάρχουν φυσικά και οι λύσεις των Μαουρίτσιο Ποτσετίνο και Τόμας Τούχελ, με τις επιλογές τους όμως αρχικά να μην προκρίνονται, καθώς ο διάδοχος του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ιδανικά θα ήθελαν να είναι Άγγλος ή έστω κάποιος από το Ηνωμένο Βασίλειο, για πρώτη φορά μετά τον Καπέλο που έφυγε το 2012 και συνολικά 3η φορά στην ιστορία της Αγγλίας, μετά τον Ιταλό και τον Έρικσον.

Πού καταλήγουμε λοιπόν; Είτε μένει με… ημερομηνία λήξης, υποχρεωμένος να κάνει κάτι μεγάλο στο επικείμενο EURO 2024, είτε αποχωρεί και τον αντικαθιστά κατά πάσα πιθανότητα Γερμανός. Κάθε άλλο σενάριο θα αποτελεί… έκπληξη!