Το πάθος του Τόνεϊ για τα στοιχήματα, τον τιμωρεί πριν από την FA, με την απουσία από το Μουντιάλ!

Και έρχεται η στιγμή που όλοι περιμέναμε. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ανακοινώνει τους 26 ποδοσφαιριστές που θα τον ακολουθήσουν στο Κατάρ. Την αποστολή της Εθνικής Αγγλίας, με στόχο την επιστροφή στην βάση της στο τέλος του τουρνουά, με το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά το 1966, στα χέρια. Λείπει ένας. Ο Ιβάν Τόνεϊ, με τα Μέσα να κατακρίνουν έντονα τον Ομοσπονδιακό τεχνικό της χώρας. Μία εβδομάδα μετά, η απάντηση έγινε γνωστή και ο επιθετικός της Μπρέντφορντ έχασε από ένα… ανεξέλεγκτο «πάθος», την ευκαιρία της ζωής του! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Το πάθος του Τόνεϊ για τα στοιχήματα, τον τιμωρεί πριν από την FA, με την απουσία από το Μουντιάλ!

Είναι τόσοι πολλοί οι ποδοσφαιριστές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο που έχουν αμαυρώσει μόνοι τους την καριέρα τους. Είναι αναρίθμητα τα παραδείγματα και οι λόγοι μπορεί να είναι αρκετοί. Από τον στοιχηματισμό και τον παράνομο τζόγο, όπως στην περίπτωση του Μπάρτον που έλειψε για 1,5 χρόνο, μέχρι την φοροδιαφυγή, με το πρόσφατο παράδειγμα του Κάριου, που αγωνιζόταν στην Άστον Βίλα, να είναι χαρακτηριστικό.

Η αλήθεια είναι πως έχοντας ακούσει παλαιότερα για τον Ντάνιελ Στάριτζ, όταν αγωνιζόταν στην Γουέστ Μπρομ ή για τόσους ποδοσφαιριστές μικρότερων κατηγοριών στο «Νησί», κάθε είδηση που είναι παρεμφερής με μη επιτρεπτό στοιχηματισμό, παύει σιγά σιγά να προξενεί εντύπωση.

Εκτός αν λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Όπως ακριβώς δηλαδή συνέβη στην περίπτωση του Ιβάν Τόνεϊ. Του επιθετικού της Μπρέντφορντ, που και παλαιότερα έχει απασχολήσει τα media στην Αγγλία, είτε για την «κακή», εξωγηπεδική ζωή του, είτε με τις δηλώσεις του σε κάμερα… κινητού, στην οποία επισήμανε πως αγωνίζεται σε μία μικρή ομάδα της Premier League, δίχως μάλιστα να την ονοματίζει.

Σε αμφότερες όμως περιπτώσεις, ο Τόνεϊ έκανε κακό στον εαυτό του. Δεν πρόσεχε την φυσική του κατάσταση, γεγονός που περιόριζε την εξέλιξή του και δήλωνε πως παίζει σε μία ομάδα που δεν εντάσσεται στο Big 6, μειώνοντας ακόμη και τον ίδιο, αλλά και τα επιτεύγματά του με την φανέλα της.

Αισίως όμως, η είδηση που αφορά τον παράνομο στοιχηματισμό και τα 232 «δελτία» που έπαιξε την τελευταία τετραετία, δικαιολογούν και την επιλογή του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να μην τον συμπεριλάβει στην αποστολή για το Κατάρ.

Διότι ποδοσφαιρικά, ο Τόνεϊ από την φύση του, είναι ένας επιθετικός που έχει το απρόβλεπτο. Μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο, δεν έχει αστοχήσει ποτέ σε πέναλτι με την Μπρέντφορντ, μετρώντας 18/18, βρίσκει δίχτυα με το δεξί, με το αριστερό και με το κεφάλι, είναι ο 3ος φετινός σκόρερ της Premier League, και μετρά 20+ γκολ εντός του 2022!

Ποδοσφαιρικά δηλαδή η λογική να μην τον πάρει ο Σάουθγκεϊτ στην αποστολή, διότι απλώς προτίμησε τον Κάλουμ Γουίλσον της Νιούκαστλ, ίσως να έμοιαζε απονενοημένη. Διότι, ναι μεν και ο φορ των «καρακαξών» είναι εξαιρετικός και πάντα διαθέσιμος για την ομάδα του, πιστεύοντας πως ίσως να είχε κάνει και περισσότερα πράγματα στην καριέρα του αν δεν είχε τους τραυματισμούς, αλλά η κλάση του Τόνεϊ είναι διαφορετική.

Συνεπώς, είναι προφανές πως στην Αγγλία γνώριζαν πως υφίσταται πρόβλημα με το… ανεξέλεγκτο λάθος του Τόνεϊ. Γιατί δεν μιλάμε για μία απλή «παραβίαση» κανόνων, αλλά για μία πράξη που λάμβανε χώρα συνειδητά και κατ’ εξακολούθηση. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς αισθάνεται αυτή τη στιγμή ο επιθετικός της Μπρέντφορντ.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, το νόημα είναι ένα. Ο Τόνεϊ έκανε ένα διαρκές λάθος και κάποια στιγμή θα το πλήρωνε. Η απουσία του από το Παγκόσμιο Κύπελλο, παρότι αγωνιστικά δεν δικαιολογείται, συνολικά, αποτελεί μία πολύ φυσιολογική «τιμωρία», πλην αυτής που θα του επιβληθεί από την FA. Και ίσως, ο ίδιος ο Τόνεϊ τιμώρησε σκληρά τον εαυτό του για την απειθαρχία του…