Τα παιδικά όνειρα που έγιναν πραγματικότητα φέτος: Από τον Λιούις στον Σάκα και από τον Έλιοτ στον Νουανέρι! (vids)

Ναι, οι νίκες είναι αυτές που έχουν σημασία, ναι, οι βαθμοί είναι αυτοί που αποτελούν εγγύηση για μεγάλες πορείες και αναρίθμητα ρεκόρ, όμως στο τέλος της ημέρας, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα… παιδιά. Αυτά δηλαδή που δίνουν άλλη σημασία στο οποιοδήποτε τρίποντο, με τα παραδείγματα των ομάδων της Premier League να είναι χαρακτηριστικά. Η περίπτωση του Ρίκο Λιούις άλλωστε μας θύμισε όσα έχουμε δει φέτος από ποδοσφαιριστές που πριν από λιγότερο από τρία χρόνια στην… χειρότερη, πήγαιναν σχολείο!



Τα παιδικά όνειρα που έγιναν πραγματικότητα φέτος: Από τον Λιούις στον Σάκα και από τον Έλιοτ στον Νουανέρι! (vids)

Ακόμη ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ακόμη ένα ρεκόρ έλαβε χώρα και στο επίκεντρο βρίσκεται μία αγγλική ομάδα. Ο λόγος φυσικά για τη Μάντσεστερ Σίτι, η ειδική αναφορά γίνεται προφανώς για τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Τον άνθρωπο που στο τελευταίο ματς των «πολιτών» στο Champions League, στην φετινή φάση των ομίλων, γνωρίζοντας πως η ομάδα του έχει προκριθεί, δεν δίστασε να «γράψει» ιστορία, βάζοντας στην βασική ενδεκάδα τον Ρίκο Λιούις.

Ένα ημίχρονο μετά, αυτός τον δικαίωσε. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης, δεν είναι πως ο νεαρός σκόραρε στο «Έτιχαντ», αλλά το ότι ακόμη ένα παιδικό όνειρο παίκτη που βρίσκεται σε ομάδα της Premier League, έγινε πραγματικότητα. Το είδαμε με τον 17άχρονο, το αντικρίζουμε την τελευταία διετία με τον Μπουκάγιο Σάκα, παρακολουθήσαμε τον Σάμερβιλ με τη Λιντς στο «Άνφιλντ» και η συζήτηση ξεκίνησε με τον Ίθαν Νουανέρι της Άρσεναλ, στο ματς απέναντι στην Μπρέντφορντ.

Κάπως έτσι, το ποδόσφαιρο αποκτά μεγαλύτερη σημασία, μιας και μιλάμε για «παιδιά» που αισίως πήγαιναν ή σε δύο περιπτώσεις μάλιστα, δεν έχουν τελειώσει καν το σχολείο…

Ας δούμε αναλυτικά τις 5 ξεχωριστές περιπτώσεις «παιδιών» που… κέρδισαν μία ιστορία για να αφηγούνται στο μέλλον:

Είναι αδύνατο να μην ξεκινήσουμε την συζήτηση από το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Τον Ρίκο Λιούις. Τον 17άχρονο ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Σίτι, ο οποίος επιλέχθηκε να ξεκινήσει βασικός απέναντι στην Σεβίλλη και να γίνει ο 2ος νεότερος παίκτης της ομάδας του που καταφέρνει κάτι τέτοιο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Έμεινε στο ματς σε όλο το πρώτο μέρος και στο δεύτερο, βρήκε την στιγμή του. Σκόραρε, έκανε το 1-1 και αυτομάτως έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία των «πολιτών», που βρίσκει δίχτυα στο Champions League. Τι στιγμή, τι γκολ, τι… ανάμνηση! Ο πανηγυρισμός του λέει πολλά και ο τρόπος που το γκολ του αντιμετωπίστηκε από τους συμπαίκτες του, ακόμη περισσότερα…

 

Περνάμε στην δεύτερη περίπτωση. Σε αυτήν του Χάρβεϊ Έλιοτ. Ναι, είναι μεγαλύτερος από τον Λιούις, σαφώς και τον γνωρίζουμε περισσότερα χρόνια, μιας και ήταν και ο νεότερος που έπαιξε ποτέ στην Premier League μέχρι πρότινος, αλλά υπήρχε ένα όνειρο, που δεν είχε γίνει πραγματικότητα μέχρι και πριν μερικές εβδομάδες. Ποιο ήταν αυτό;

Το να σκοράρει σαφώς στο Champions League. Το έκανε απέναντι στη Ρέιντζερς και ο VAR ήλεγχε το γκολ για να αντιληφθεί αν πρέπει να μετρήσει. Στο διάστημα που μεσολάβησε, ο Μοχάμεντ Σαλάχ είχε πάρει τον «μικρό» αγκαλιά. Το γκολ μετράει, το… Bromance μπαίνει στην συζήτηση και ο Έλιοτ πανηγυρίζει για πρώτη φορά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση! Μία εβδομάδα μετά, ο Άγγλος σκοράρει και πάλι… Ποτέ όμως δεν θα ξεχάσει εκείνο το βράδυ στην Σκωτία!

 

Στην 3η θέση, υπάρχει σαφώς ο Σάμερβιλ της Λιντς. Όχι επειδή απαραίτητα σκόραρε στο «Άνφιλντ» κόντρα στην Λίβερπουλ, αλλά πολύ περισσότερο, επειδή ήταν ο βασικός λόγος που τα «παγώνια» κέρδισαν σε αυτό το γήπεδο, για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2001. Τότε, δεν είχε καν γεννηθεί. Το γκολ του απέναντι στους «κόκκινους» είναι ιστορικό και ο ίδιος, κατάφερε να κάνει δώρο στον εαυτό του ένα όνειρο της παιδικής του ηλικίας, μιας και την επόμενη μέρα «έκλεινε» τα 20 του χρόνια.

Αφήσαμε τις δύο περιπτώσεις της Άρσεναλ για το τέλος. Θα πάμε αρχικά στον Μπουκάγιο Σάκα. Έναν εκ των πρωταγωνιστών της φετινής ομάδας. Έναν παίκτη που στα 21 του χρόνια έχει βιώσει πράγματα στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, που όχι μόνο δεν είναι απλά, αλλά πολλοί δεν κατάφεραν να τα ζήσουν σε μία ολόκληρη καριέρα. Το χαμένο πέναλτι με την Αγγλία στον τελικό του EURO, το γεγονός πως έχει βρει δίχτυα απέναντι σε όλες τις ομάδες του Big 6, τα 53 σερί ματς στην Premier League και τις 20+ ασίστ πριν τα 21 του, όντας ο 3ος παίκτης στην ιστορία της Άρσεναλ που το καταφέρνει. Ο μικρός… μεγάλωσε πολύ απότομα!

Για το τέλος, έμεινε ο Ίθαν Νουανέρι. Κανείς δεν ξέρει αν πρόκειται για ένα όνομα που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια, όμως ο 15άχρονος παίκτης των «κανονιέρηδων», αποτελεί μία προσωπική επιτυχία του Μικέλ Αρτέτα. Με το σκορ στο 3-0 και την Άρσεναλ να περνά από το Community της Μπρέντφορντ, το «παιδί» μπήκε στο ματς στο 90ο λεπτό. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός είδε το πρώτο φως την 21η του Μάρτη του 2007 και με την είσοδό του στο παιχνίδι απέναντι στις «μέλισσες», τον Σεπτέμβριο, ξεπέρασε τον Χάρβεϊ Έλιοτ και έγινε πλέον ο νεότερος που έχει εμφανιστεί ποτέ στην Premier League, από το 1992 και έπειτα. Πλέον, έχοντας κάνει το ντεμπούτο του σε ηλικία 15 ετών και 181 ημερών, ξεπέρασε και τον νεότερο που είχε πράξει κάτι ανάλογο μέχρι τώρα, σε ολόκληρη την ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ο λόγος για τον γκολκίπερ της Σάντερλαντ, Ντέρεκ Φόρστερ, που έπαιξε… τέσσερις μέρες αργότερα, εν έτει 1964!

Αυτά… Αυτά είναι μερικά από τα παραδείγματα πως κάθε όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο. Ακόμη και όταν δεν το περιμένεις. Δείτε τον Λιούις, δείτε τον Νουανέρι, δείτε τώρα τον Σάκα και πριν από ένα μήνα τον Γκρέιαμ Πότερ. Δεν έχει ηλικία αυτό. Και η Premier League το αποδεικνύει!

Δημήτρης Μανάκος