Άντερλεχτ – Γουέστ Χαμ: Πριν από… μισό αιώνα, κρινόταν ένας ευρωπαϊκός τίτλος στις Βρυξέλλες και η ιστορία αναβιώνει στο Europa Conference League! (vid)

Μπορεί το Άντερλεχτ – Γουέστ Χαμ να μοιάζει ως ένα μη εμπορικό παιχνίδι για το Europa Conference League, αλλά πριν από περίπου… μισό αιώνα, μεταξύ τους κρινόταν το Κύπελλο Κυπελλούχων. Πλέον, οι δύο ομάδες συναντιούνται και πάλι, στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής του θεσμού και ακόμη και ακόμη και αν δεν υπάρχουν στην ενδεκάδα των Άγγλων ο Μποντς, ο Λάμπαρντ και ο Τρέβορ Μπούκινγκ, με τον Τζον Λάιαλ επίσης να μην βρίσκεται στον πάγκο, πρόκειται για μία συνάντηση που «ξυπνά» αναμνήσεις από το παρελθόν!



Άντερλεχτ – Γουέστ Χαμ: Πριν από… μισό αιώνα, κρινόταν ένας ευρωπαϊκός τίτλος στις Βρυξέλλες και η ιστορία αναβιώνει στο Europa Conference League! (vid)

Στο Βέλγιο «χτυπά» η καρδιά της Γουέστ Χαμ, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Europa Conference League, με τα «σφυριά» να τίθενται αντιμέτωπα με την Άντερλεχτ, σε ένα ματς που «ξυπνά» έντονες αναμνήσεις από το ένδοξο παρελθόν τους.

Ο λόγος; Διότι πριν από περίπου… μισό αιώνα και συγκεκριμένα το 1976, οι δύο ομάδες διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, στις Βρυξέλλες, με τους Βέλγους να επικρατούν με 4-2 την 5η Μαΐου, στον 16ο τελικό εκείνου του θεσμού.

Μπορεί πολλοί να μην θυμούνται πολλά από εκείνη την συνάντηση, όμως δεδομένο είναι πως τα «σφυριά» είχαν εξαιρετικό σύνολο. Στον πάγκο τους βρισκόταν ο Τζον Λάιαλ, που παρέμεινε στην τεχνική τους ηγεσία για 15 χρόνια, μέχρι και το 1989, έχοντας και έντονο ποδοσφαιρικό παρελθόν με την ομάδα τη δεκαετία του 50’.

Στην πρώτη του σεζόν κατέκτησε το FA Cup και την επόμενη σεζόν οδήγησε τη Γουέστ Χαμ σε εκείνο τον τελικό, δύο χρόνια πριν τον υποβιβασμό του συλλόγου. Ωστόσο, το ματς του 1976 είχε «πονέσει» τον Λάιαλ και την ομάδα του, που είχε περάσει αλώβητη από τέσσερις γύρους, με τους δύο τελευταίους αντιπάλους να είναι η Ρέξαμ και η ΦΣΦ Τσβίκαου, από την  οποία δεν δέχθηκε ούτε γκολ, για να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου.

Το σκορ στον τελικό άνοιξε ο Πατ Χόλαντ, που έγινε ο πρώτος παίκτης που σκόραρε στο Βέλγιο στο Κύπελλο Κυπελλούχων εκείνη τη σεζόν, αλλά ο Ρένζεμπρινκ ισοφάρισε πριν από τη λήξη του ημιχρόνου έπειτα από λάθος του Λάμπαρντ, προτού ο Βαν Ντερ Ελστ, που αργότερα έπαιξε στη Γουέστ Χαμ, κάνει την ολική ανατροπή.

Τα «σφυριά» ισοφάρισαν και πάλι στο 68’, με τον Κιθ Ρόμπσον, αλλά οι γηπεδούχοι έφτασαν στη νίκη στο τέλος, με τους ίδιους παίκτες να σκοράρουν εκ νέου και το τελικό 4-2, σηματοδότησε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της Άντερλεχτ, σε ένα τρόπαιο που κατέκτησε και την επόμενη χρονιά, στο Παρίσι, κόντρα στην Αούστρια Βιέννη, έχοντας πάρει και δύο Σούπερ Καπ από Μπάγερν Μονάχου και Λίβερπουλ.

Πλέον, οδεύουμε προς την δεύτερη ευρωπαϊκή συνάντησή τους, με τη Γουέστ Χαμ να μεταβαίνει στο Βέλγιο για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, καθώς πέρυσι είχε αναδειχθεί ισόπαλη με τη Γκενκ με 2-2, χάρη στα δύο γκολ του Μπενράχμα.

Δημήτρης Μανάκος