Άρσεναλ: Ένας χρόνος από την τελευταία θέση, η στήριξη στον Αρτέτα και το «Έμιρεϊτς» που θύμισε… Χάιμπουρι!

Πέρασε ένας χρόνος ακριβώς από τότε που η Άρσεναλ έχανε με 5-0 από τη Μάντσεστερ Σίτι στο «Έτιχαντ» και ολοκλήρωνε την 3η αγωνιστική της Premier League στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα. Πλέον, 365 ημέρες μετά, οι «κανονιέρηδες» βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας, όντες μόνοι – πρώτοι, για πρώτη φορά στο ξεκίνημα, τα τελευταία 30 χρόνια. Λογικό το «Έμιρεϊτς» να θυμίζει… Χάιμπουρι, τεράστια η δικαίωση του Ισπανού προπονητή, που στηρίχθηκε από την διοίκηση στον απόλυτο βαθμό! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Άρσεναλ: Ένας χρόνος από την τελευταία θέση, η στήριξη στον Αρτέτα και το «Έμιρεϊτς» που θύμισε… Χάιμπουρι!

Γυρίζουμε τον χρόνο πίσω. Για την ακρίβεια, πηγαίνουμε το ημερολόγιο στις 28 Αυγούστου του 2021. Τότε που η Άρσεναλ είχε ηττηθεί από τη Μπρέντφορντ, σε ένα ματς που ήταν τραγική, στην πρεμιέρα, και την Τσέλσι στην 2η αγωνιστική της Premier League και αντιμετώπιζε τη Μάντσεστερ Σίτι στο «Έτιχαντ», σε ένα ματς που της «στράβωσε» από το ξεκίνημα.

Βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0 πριν από την συμπλήρωση 20 λεπτών, είδε τον Γκρανίτ Τσάκα να αποβάλλεται με απευθείας κόκκινη κάρτα και με το τελικό 5-0, βρέθηκε στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, ούσα δίχως γκολ και βαθμό μετά από 270 αγωνιστικά λεπτά.

Αν δει κάποιος την σειρά «All or nothing» και θυμηθεί τις αντιδράσεις του κοινού των Λονδρέζων, θα διαπιστώσει πως το «Arteta out» είχε γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών της ομάδας. Ο Μικέλ Αρτέτα ξεκινούσε μία σεζόν με 0/3, δεν είχε πανηγυρίσει… ούτε γκολ και επί της ουσίας συνέχιζε από εκεί όπου σταμάτησε την προηγούμενη σεζόν, με την Άρσεναλ να είναι εκτός Ευρώπης, για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια.

Εκεί μπαίνει στην συζήτηση η διοίκηση της Άρσεναλ. Τον στηρίζει στον απόλυτο βαθμό. Ο Έντου δηλώνει σε μία μεγάλη συνέντευξή του πριν το ματς με τη Νόριτς, εν μέσω διακοπής για τις Εθνικές ομάδες, πως η κριτική πρέπει να γίνει μόλις μπουν στην ενδεκάδα και οι μεταγραφές.

Ο Μικέλ Αρτέτα μένει στον πάγκο και η σεζόν της Άρσεναλ εξελίσσεται εξαιρετικά. Βρίσκεται μία «ανάσα» από την 4η θέση, την χάνει διότι ηττάται από Τότεναμ και Νιούκαστλ στο φινάλε και το γεγονός πως φτάνει στο σημείο να αισθάνεται πως αδίκησε τον εαυτό της, επειδή δεν επέστρεψε στο Champions League, φανερώνει πλήρως την πρόοδο που σημείωσε η ομάδα, μέσα σε λιγότερο από μία σεζόν.

Και έρχεται το καλοκαίρι, με τον Μικέλ Αρτέτα να ανανεώνει το συμβόλαιό του και την Άρσεναλ να κινείται και πάλι στοχευμένα στο μεταγραφικό παζάρι. Αποκτά τον Γκαμπριέλ Ζεσούς, αποκτά τον Ζιντσένκο, παίρνει πίσω τον Σαλιμπά που της ανήκει, αποχωρίζεται όσους δεν χρειάζεται και προσθέτει την πινελιά με τον Φάμπιο Βιέρα, ο οποίος δεν έχει κάνει ακόμη το επίσημο ντεμπούτο του με τους «κανονιέρηδες».

Απολογισμός; Τέσσερα στα τέσσερα για την πιο νεανική ομάδα της Premier League και κορυφή στην βαθμολογία, για πρώτη φορά στην ιστορία της στο ξεκίνημα, τα τελευταία 30 χρόνια. Είναι απίστευτο αν το σκεφτεί κάποιος. Η ομάδα που πέρυσι, τέτοια ημέρα, ήταν τελευταία, φέτος είναι στην κορυφή μετά από τέσσερα ματς, μόνη της, πράγμα που δεν έκανε πράξη ούτε την σεζόν των Invincibles.

Φυσικά, οι διαφορές της περσινής σεζόν και του ρόστερ που αγωνίστηκε με τη Μάντσεστερ Σίτι, σε σχέση με αυτό που βλέπουμε φέτος, είναι τεράστιες. Ποια ήταν η ενδεκάδα τότε;

Λένο, Σέντρικ, Χόλντινγκ, Τσέιμπερς, Κολάσινατς, Τίρνι, Έντεγκααρντ, Τσάκα, Σάκα, Σμιθ Ρόου, Ομπαμεγιάνγκ.

Ένα 5-4-1, με την Άρσεναλ να φοβάται τη Μάντσεστερ Σίτι! Ποιοι από αυτούς βρίσκονται ακόμα στο «Έμιρεϊτς»;

Η απάντηση είναι… επική, μιας και ο Σέντρικ είναι ο αναπληρωματικός δεξιός μπακ, πίσω από Μπεν Γουάιτ και Τομιγιάσου, ο Τσάκα που έχει καθιερωθεί στο κέντρο, ο Έντεγκααρντ που είναι αρχηγός και ο Σάκα με τον Σμιθ Ρόου. Άπαντες, όλοι όσοι αγωνίστηκαν σε αυτό το ματς πέρυσι, δεν βρίσκονται πλέον στην Άρσεναλ, πλην του Χόλντινγκ που είναι σημαντικός για τα αποδυτήρια.

Την θέση τους πήραν όσοι προαναφέρθηκαν και κάπως έτσι, το «Έμιρεϊτς» θυμίζει «Χάιμπουρι». Αυτό δήλωσε ο Μικέλ Αρτέτα μετά την ανατροπή απέναντι στην Φούλαμ. Πως δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο στην καριέρα του και πως η σχέση της ομάδας με τον κόσμο είναι φαινομενική.

Πράγματι έτσι είναι. Αλλά τεράστιο μερίδιο ευθύνης έχει ο ίδιος ο Ισπανός. Αυτός άντεξε την πίεση, η διοίκηση έκανε πράξη την στήριξη που ανέφερε και η Άρσεναλ είναι στην κορυφή της βαθμολογίας στην Premier League. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Μέσα σε ένα χρόνο αλλάζουν όλα. Μοιάζει με αιώνα στο ποδόσφαιρο όπως έγραψε κάποτε ο αειμνηστος Τζιάνι Μπρέρα!  Και ο στόχος της Άρσεναλ για επιστροφή στο Champions League, φαντάζει πιο ρεαλιστικός από ποτέ!