Η μάχη της τετράδας περιλαμβάνει πλέον πέντε ομάδες και δεν έχει… φαβορί!

Μπορεί το ενδιαφέρον των φίλων της Premier League να έχει στραφεί κυρίως στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, μετά και το «διπλό» της Τότεναμ επί της Μάντσεστερ Σίτι στο «Έτιχαντ», όμως αυτό δεν σημαίνει πως η «μάχη» για την τετράδα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ και Γουέστ Χαμ διεκδικούν επί ίσοις όροις την 4η θέση και το Champions League, ενώ σε αυτές αισίως προστέθηκε και η Γουλβς! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Η μάχη της τετράδας περιλαμβάνει πλέον πέντε ομάδες και δεν έχει… φαβορί!

Τεράστιας σημασίας νίκη πανηγύρισε η Τότεναμ επί της Μάντσεστερ Σίτι, τόσο για την ίδια την ομάδα του Αντόνιο Κόντε, όσο και για ολόκληρη την Premier League, μιας και η συζήτηση για τον τίτλο, άνοιξε και πάλι.

Η Λίβερπουλ εξακολουθεί να κερδίζει, έκανε την διαφορά των 12 βαθμών… 6 και πλέον αυτό που μένει είναι να κερδίσει την Λιντς μεσοβδόμαδα και να ρίξει την διαφορά στο… τρίποντο. Ένα τρίποντο που σαφώς και θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το επικείμενο ματς στο «’Ετιχαντ», αλλά ταυτόχρονα θα αγχώσει και τους «πολίτες».

Πόσες τέτοιου είδους διαφορές άλλωστε έχουν ανατραπεί στην διάρκεια της σεζόν; Το έκανε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1996, το κατάφερε η Άρσεναλ απέναντι στους στην Λίβερπουλ το 1989, αλλά η φετινή μάχη είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές στον 21ο αιώνα. Μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και καλύτερη από το 98-97 των «γαλάζιων» και των «κόκκινων», αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Ωστόσο, θα ήταν άδικο να περιορίσουμε την συζήτηση μόνο στην κατάκτηση του τίτλου και να κλείσουμε τα μάτια στην εντυπωσιακή μάχη της τετράδας που έχουμε μπροστά μας. Εκεί που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Άρσεναλ, η Τότεναμ και η Γουέστ Χαμ μονομαχούν στήθος με στήθος, ενώ αισίως και η Γουλβς προτίθεται δειλά-δειλά στις ομάδες που δεν λένε «όχι» στο πολυπόθητο ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Ποια είναι όμως τα δεδομένα; Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν είναι σταθερή και σίγουρα δεν διανύει και την καλύτερη, αγωνιστική της περίοδο, με τον Χάρι Μαγκουάιρ να βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο, τον Ρονάλντο να περνά μία περίοδο… αφλογιστίας, με ένα γκολ σε επτά ματς, και τον Ραλφ Ράνγκνικ να αδυνατεί προς το παρόν να βρει απαντήσεις.

Ωστόσο, οι νίκες επί της Μπράιτον και επί της Λιντς με 6-2 συνολικό σκορ είναι σημαντικές, αλλά αποδεικνύουν κάτι. Πως η Γιουνάιτεντ δεν έχει καταφέρει σε μισό χρόνο πρωταθλήματος να σταθεροποιήσει την απόδοσή της, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Με τους «γλάρους» στο «Όλντ Τράφορντ» πιέστηκε αφόρητα για ένα ημίχρονο και απέναντι στην Λιντς στο «Έλαντ Ρόουντ» μπλόκαρε για ένα τέταρτο και είδε το 0-2 να γίνεται 2-2 σε 60 δευτερόλεπτα.

Συνεπώς, έχει θέμα ψυχολογίας. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από ότι έχει η Τότεναμ την δεδομένη χρονική στιγμή. Διότι, αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα ως στιγμής του Αντόνιο Κόντε στον πάγκο της. Άλλαξε την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών, έπεισε τον Χάρι Κέιν να φερθεί επαγγελματικά για όσο συνεχίζει να βρίσκεται στο Βόρειο Λονδίνο και ήρθαν και τα αποτελέσματα.

Δεν ήταν τυχαίο που αποτελεί το μοναδικό προπονητή στην ιστορία της Τότεναμ που έμεινε αήττητος για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από όταν την ανέλαβε και που κατάφερε να ανταπεξέλθει στις τρεις συνεχόμενες ήττες, με ένα τεράστιο «διπλό» στο Μάντσεστερ που αλλάζει τις ισορροπίες.

Ταυτόχρονα, στην ίδια μοίρα έχουμε την Άρσεναλ, η οποία ίσως είναι και η σταθερότερη όλων, προς έκπληξη των περισσοτέρων. Το 0/3 στο ξεκίνημα της σεζόν μετουσιώθηκε σε κίνητρο, οι teenagers ομάδας πίστεψαν στον Μικέλ Αρτέτα επειδή τους… πίστεψε και το αποτέλεσμα είναι αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακό.

Σε περίπτωση που η Άρσεναλ δεν βγει στην τετράδα, πιθανώς θα φταίει η απουσία ενίσχυσης κατά την διάρκεια του Ιανουαρίου. Εκεί που περισσότερο έχασε, παρά κέρδισε. Ακόμη και έτσι όμως, ακόμη και αν έφυγε ο Ομπαμεγιάνγκ, οι «κανονιέρηδες» δείχνουν απόλυτα ανταγωνιστικοί. Μοιάζε καθοριστικό το «διπλό» επί της Γουλβς και αν η νίκη στο «Μολινό» συνοδευτεί και με μία ακόμη στο «Έμιρεϊτς» την Πέμπτη, εν συνεχεία θα μιλάμε… διαφορετικά.

Εκκρεμούν βεβαίως κρίσιμα ματς για το σύνολο του Ισπανού προπονητή. Αναβλήθηκε το ματς με την Τότεναμ, αναβλήθηκε αυτό με την Τσέλσι, θα υποδεχθεί τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Λίβερπουλ στο Βόρειο Λονδίνο και θα ταξιδέψει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου για να συναντήσει την Γουέστ Χαμ.

Μία ομάδα που επίσης έχει τους ίδιους στόχους, αλλά η διαχείρισή της τον Ιανουάριο δεν είναι αντάξια των προσδοκιών που την περιβάλλουν. Ο Μόγιες δεν προέβη σε κάποια αξιόλογη μεταγραφή και θεωρούμε πως σε βάθος χρόνου τα «σφυριά» δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό τόσο της Premier League, όσο και της Ευρώπης.

Για το τέλος, αφήσαμε την Γουλβς. Μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος, που «σπάει» τα κοντέρ φέτος και σε κάθε ματς της είναι καλύτερη από το προηγούμενο. Δεν είναι τυχαίο που κέρδισε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά από 41 χρόνια στο Θέατρο των Ονείρων, δεν είναι τυχαίο που δυσκόλεψε αφάνταστα την Άρσεναλ και ούτε που με τόσα λίγα γκολ ενεργητικό, φιγουράρει πάνω από την Τότεναμ αυτή την στιγμή στην βαθμολογία.

Ο Λάζε μπορεί να δηλώνει πως ο στόχος της παραμονής επετεύχθη, αλλά με μία νίκη επί της Άρσεναλ, οι φίλοι της θα συνεχίσουν να κρατούν τόσο χαμηλά την μπάλα;

Καταληκτικά λοιπόν, στο κάδρο της τετράδας έχουμε τέσσερις ομάδες και μία που με το «σπαθί» της καταφέρνει να μπει. Η Άρσεναλ είναι ένα βήμα πιο μπροστά βάση αγωνιστικότητας, η Γιουνάιτεντ έχει το know how, η Τότεναμ έχει τον Κόντε και αυτό είναι ένα επιχείρημα από μόνο του και η Γουέστ Χαμ εξαντλεί τις πιθανότητές της και προς το παρόν αντέχει.

Όσο για την Γουλβς; Το γεγονός πως με την 3η χειρότερη επίθεση και την 2η καλύτερη άμυνα βρίσκεται στην 7η θέση με 40 βαθμούς, της δίνει το δικαίωμα να ονειρεύεται. Η Λέστερ την οποία κέρδισε πριν από 48 ώρες με 2-1, το γνωρίζει πολύ καλύτερα αυτό…