Αυτή είναι η δικη μου καλύτερη εντεκάδα της χρονιάς και αυτός ο καλύτερος προπονητής!

Ήταν δεδομένα μία ιδιαίτερη ποδοσφαιρική σεζόν. Μία χρονιά ειδικών συνθηκών, όπου οι έδρες δεν διαδραμάτισαν απολύτως κανένα ρόλο, και οι ομάδες της Premier League κλήθηκαν να διαχειριστούν μία εντελώς διαφορετική συνθήκη. Η Μάντσεστερ Σίτι δικαιως επέστρεψε στην κορυφή! Ποιοι όμως ξεχώρισαν; Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Αυτή είναι η δικη μου καλύτερη εντεκάδα της χρονιάς και αυτός ο καλύτερος προπονητής!

Μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, όπως και κάθε χρόνο, θεωρώ πως έρχεται η ώρα για έναν εκτενή απολογισμό των προσώπων. Των πρωταγωνιστών του προϊόντος που τόσο αγαπάμε, και αναμένεται να μην μας εγκαταλείψει τόσο το φετινό καλοκαίρι, εξαιτίας της προβολής του EURO. Της διοργάνωσης που συμπληρώνει 60 χρόνια συνολικά και αναμένεται να λάβει χώρα σε 11 διαφορετικές πόλεις.

Ένα ακόμη απρόβλεπτο πρωτάθλημα, που ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες, και πλέον με περίσσεια ψυχραιμία μπορεί να κριθεί.

 Ας δούμε μαζί τους πρωταγωνιστές της σεζόν.

 Την καλύτερη εντεκάδα της χρονιάς και τον προπονητή που οδήγησε την εν λόγω ομάδα σε μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις για την Premier League.

Τερματοφύλακας: Εμιλιάνο Μαρτίνεζ

Πρόκειται για έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα, ο οποίος όπως αποδείχθηκε, εξέθεσε σημαντικά την Άρσεναλ, ως προς τον τρόπο που επέλεξε να τον διαχειριστεί. Με την Άστον Βίλα πραγματοποίησε μία εξαιρετική σεζόν, διατήρησε ανέπαφη την εστία του στα 15 από τα 38 ματς που αγωνίστηκε, και παρόλο που δεν «έπιασε» τα νούμερα του Έντερσον, συνέβαλε τα μέγιστα στην καλύτερη πορεία των «Βίλανς» τα τελευταία χρόνια.

Δεξί μπακ: Γουάν Μπισάκα

Οι επιλογές στο δεξί άκρο της άμυνας ήταν αρκετές. Υπάρχει ο Γουόκερ, υπάρχουν οι Αθπλικουέτα, ο οποίος όμως αγωνίστηκε κυρίως στα δεξιά της τριάδας των στόπερ, και Ρις Τζέιμς, αλλά κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος ήταν με διαφορά ο Γουάν Μπισάκα. Ο ακραίος μπακ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν σταθερότατος, αγωνίστηκε σε 34 ματς, πετυχαίνοντας 2 γκολ και 4 ασίστ, ενώ συμπλήρωσε και τις 100 συμμετοχές με την φανέλα των «κόκκινων διαβόλων».

Αριστερό Μπακ: Κίραν Τίρνεϊ

Ο εξαιρετικός Σκωτσέζος της Άρσεναλ δεν θα μπορούσε να λείπει από την κορυφαία εντεκάδα της σεζόν. Ο Τίρνει άλλωστε έγινε αντιληπτό πόσο κομβικός είναι για τους «κανονιέρηδες», όταν χτύπησε κατά την διάρκεια της σεζόν, και τέθηκε αμφίβολος για τα ματς με την Βιγιαρεάλ. Είναι απαραίτητος για την Άρσεναλ, καθοδηγεί μαζί με τον Τσάκα, σε ολόκληρο το ενενηντάλεπτο τους συμπαίκτες του, και αποδεικνύει διαρκώς τον λόγο που άφησε την Σέλτικ για να μεταβεί στο Λονδίνο.

Κεντρικοί αμυντικοί: Ρούμπεν Ντίας και Τιάγκο Σίλβα

Δύο ποδοσφαιριστές που πραγματοποίησαν μία καταπληκτική σεζόν, με τον πρώτο να είναι, όπως είχα πει από τον Ιανουάριο, ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της αγωνιστικής περιόδου. Οδήγησε σεμιναριακά την άμυνα της Μάντσεστερ Σίτι στα εντυπωσιακά νούμερα που την χαρακτήρισαν, ενώ βελτίωσε και τον Στόουνς, με τους δύο να κάνουν πιθανώς το ασθενέστερο παιχνίδι τους στον τελικό του Champions League απέναντι στην Τσέλσι.

Από την άλλη, ο Τιάγκο Σίλβα, παρά το μέτριό του ξεκίνημα υπό τις οδηγίες του Τόμας Τούχελ και την κόκκινη κάρτα που αντίκρισε απέναντι στην Γουέστ Μπρομ, πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν, ήταν σταθερός και απέδειξε στους επικριτές του πως μπορεί να σταθεί στην Premier League, παρά τα 36 του χρόνια.

Τριάδα στο κέντρο: Τίλεμανς, Ντε Μπρόινε, Γκιντογκάν

Για τους δύο τελευταίους, τα λόγια είναι περιττά. Ο Γκιντογκάν πραγματοποίησε πιθανώς την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, όντας καταλυτικός στην ανάκαμψη της Μάντσεστερ Σίτι από το Νοέμβριο και μετά, ενώ ο Κέβιν Ντε Μπρόινε επέστρεψε στα στάνταρ που τον είχαμε συνηθίσει, μετρώντας και τα περισσότερα γκολ εκτός περιοχής από τότε που βρίσκεται σε αγγλικό έδαφος, από όλους τους υπόλοιπους, πλην του Χάρι Κέιν. Η συμβολή τους στην κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Μάντσεστερ Σίτι ήταν απαραίτητη!

Και βεβαίως μετά, έχουμε τον Τίλεμανς. Τον Βέλγο αμυντικό μέσο της Λέστερ, ο οποίος κάθε χρόνο μοιάζει και καλύτερος, έχοντας πρόσφατα συζητηθεί και ως μία πιθανή προσθήκη στο ρόστερ της Λίβερπουλ. Ο Τίλεμανς είναι εξαιρετικός, ξεχωρίζει για την ποδοσφαιρική του αντίληψη και την οξυδέρκειά του, ενώ σκόραρε και το νικητήριο γκολ της Λέστερ, στον τελικό του Γουέμπλεϊ, απέναντι στην Τσέλσι με εξαιρετικό σουτ, το οποίο πρόσδωσε στο σύνολο του Ρότζερς το πρώτο Κύπελλο της ιστορίας του!

Επιτελικός μέσος: Μπρούνο Φερνάντες

Κατά τη γνώμη μου, ο Μπρούνο Φερνάντες είναι ο δεύτερος καλύτερος ποδοσφαιριστής της Premier League, μετά τον Ρούμπεν Ντίας. Συνέχισε ακούραστος από το περσινό εξαιρετικό του εξάμηνο με την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, την οδήγησε στην δεύτερη θέση και τον τελικό του Europa League, σκόραρε 18 γκολ, έδωσε 11 ασίστ, ενώ «κυνηγάει» και τον Ρουντ Φαν Νίστελρόϊ στην πρώτη θέση των ποδοσφαιριστών της Γιουνάϊτεντ, όσον αφορά στην στατιστική κατηγορία των πέναλτι.

Επιθετικοί: Χάρι Κέιν, Μοχάμεντ Σαλάχ

Αν ξεκινήσουμε την συζήτηση μας από τον δεύτερο, οφείλουμε να σημειώσουμε πως αν ο Μοχάμεντ Σαλάχ δεν βρισκόταν φέτος στην Λίβερπουλ, το σύνολο του Γιούργκεν Κλοπ θα διέθετε περίπου 12 βαθμούς λιγότερους και θα ολοκλήρωνε την σεζόν κοντά στην 7η θέση.

Παρόλα αυτά, ο Σαλάχ ήταν σημαντικός, τα γκολ του οδήγησαν τους «κόκκινους» στο εισιτήριο στο Champions League, αφήνοντας πίσω την χειρότερη σεζόν της ομάδας τα τελευταία 4 χρόνια.

Όσο αφορά στον Χάρι Κέιν, πρόκειται αναμφίβολα για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της Τότεναμ, σε μία κακή σεζόν για την ομάδα. 

Ο Άγγλος ολοκλήρωσε την σεζόν στην πρώτη θέση των δύο σημαντικότερων στατιστικών κατηγοριών, πράγμα που έχει να συμβεί από το 1993-94 και τον Άντι Κόουλ. Πλέον αναζητείται ο επόμενος σταθμός της καριέρας του, με την Μάντσεστερ Σίτι να επιθυμεί διακαώς τα 23 γκολ και τις 14 ασίστ του Χάρι Κέιν!

Προπονητής της σεζόν: Ντέιβιντ Μόγιες

Πολλοί διαβάζοντάς το, πιθανώς να αναρωτηθούν. Υπάρχουν άλλωστε και άλλοι, οι οποίοι έκαναν εξαιρετικά την δουλειά τους. Ο Μπρένταν Ρότζερς που κατέκτησε το Κύπελλο, αλλά έχασε στην τελευταία αγωνιστική την τετράδα του Champions League, ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος είναι πάντα μέσα στην συζήτηση, αλλά και ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, με τις 10 «ιστορικές» ανατροπές που πραγματοποίησε η ομάδα του.

Παρόλα αυτά, η επιλογή μου είναι ο Ντέιβιντ Μόγιες. Ο Σκωτσέζος τεχνικός της Γουέστ Χαμ, ο οποίος λίγο έλειψε να οδηγήσει τα «σφυριά» στο Champions League, έχοντας ξεκινήσει την σεζόν με βασικό στόχο την παραμονή στην κατηγορία.

Ομολογουμένως εντυπωσιακό!