Μήπως ο Ντίας πρέπει να υπολογίζεται στους υποψήφιους παίκτες της σεζόν για το πως άλλαξε την Μάντσεστερ Σίτι;

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει κερδίσει και τους εννέα αγώνες που έδωσε σε όλες τις διοργανώσεις τον Ιανουάριο του 2021, με τις περισσότερες νίκες από μια ομάδα στις τέσσερις πρώτες βαθμίδες του αγγλικού ποδοσφαίρου σε έναν μόνο μήνα από τη δημιουργία της Football League το 1888. Μήπως πρέπει κάποιος να αρχίσει να δίνει τα εύσημα που δικαιούται ο Ντίας για την μεταστροφή της φετινής Μάντσεστερ Σίτι σε σύγκριση με πέρυσι; Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Μήπως ο Ντίας πρέπει να υπολογίζεται στους υποψήφιους παίκτες της σεζόν για το πως άλλαξε την Μάντσεστερ Σίτι;

Η μεταγραφή του Πορτογάλου κεντρικού αμυντικού τον Σεπτέμβριο κόστισε περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ αλλά ήδη η συμβολή του στο πόσο καλύτερη έγινε η ομάδα του Πεπ είναι ξεκάθαρη. Δίπλα του μοιάζει ένας άλλος ποδοσφαιριστής και ο Τζον Στόουνς που ας μη λησμονούμε πως κόστισε στην Μάντσεστερ Σίτι το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 55 εκατομμυρίων ευρώ το καλοκαίρι του 2016. 

Και όμως μέχρι τώρα όχι μόνο δεν είχε πείσει με την παρουσία του αλλά έμοιαζε σχεδόν βέβαιο τον περασμένο Γενάρη πως θα αποτελούσε παρελθόν το καλοκαίρι από την Μάντσεστερ Σίτι.

Δεν έφυγε παρότι υπήρχαν προτάσεις ακριβώς γιατί κρατούσε περισσότερο η σεζόν λόγω του κορονοϊού και η Σίτι ήταν ακόμα μέσα στο Champions League τον Αύγουστο, ωστόσο κανείς δεν περίμενε πως θα είναι στα πλάνα του Γκουαρντιόλα από τη στιγμή που αποκτήθηκε ο Πορτογάλος κεντρικός αμυντικός της Μπενφίκα.

Η άφιξη του Ντίας άλλαξε τα πάντα. Ο Στόουνς πήρε την ευκαιρία του στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και από τότε έμεινε δίπλα στον Πορτογάλο με τη Σίτι να αρχίσει να μην δέχεται τέρματα και να αλλάζει άρδην την εικόνα της σε όλο αυτό το διάστημα μετά την ήττα από την Τότεναμ τον Νοέμβριο.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κουβέντα αν είναι το ξεκάθαρο φαβορί για το πρωτάθλημα ιδιαίτερα εάν δεν ηττηθεί την επόμενη Κυριακή στο Άνφιλντ από την Λίβερπουλ. Σε μία σεζόν στην οποία ξεκίνησε με την χειρότερη συγκομιδή βαθμών στην καριέρα του Πεπ ως προπονητή, εξελίσσεται με τις συνεχόμενες νίκες, σε μία περίοδο που μπορεί να δώσει στην ομάδα του Μάντσεστερ το τρίτο της πρωτάθλημα την τελευταία τετραετία. 

Φυσικά και ο ίδιος ξέρει πως όσο δεν θα καταφέρνει να φέρει στο συλλογο το τροπαιο του Champions League, θα υπάρχουν πάντα ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσον θεωρείται ή όχι επιτυχημένη η παρουσία του εκεί, ωστόσο για να είμαστε ρεαλιστές δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να αμφισβητήσει ότι και πάρα πολλούς τίτλους έχει κατακτήσει και πλέον έχει εμπεδώσει στον σύλλογο την αίσθηση του μόνιμου πρωταθλητισμού. 

Διαρκώς προσπαθεί και ανανεώνεται, προσπαθεί και βελτιώνεται και αυτό φαίνεται στο πως αλλάζει τον τρόπο παιχνιδιού.

Αυτό που δεν αλλάζει ποτέ όχι μόνο για την Μάντσεστερ Σίτι αλλά και για οποιαδήποτε ομάδα είναι πως όταν έχεις μία καλή άμυνα τότε ολόκληρος σύλλογος μπορεί και λειτουργεί διαφορετικά και ξέρεις πως όσο περνάει η ώρα σε ένα παιχνίδι θα βρεις κάποια στιγμή τον τρόπο να σκοράρεις. 

Και σαν υστερόγραφο επειδή δεν γίνεται μεγάλη κουβέντα για το πόσο σημαντικός έχει εξελιχθεί ο Ντίας για αυτή την Μάντσεστερ Σίτι νομίζω θα ήταν άδικο να μην είναι στους υποψήφιους παίκτες της σεζόν εάν η ομάδα του τελικά κατακτήσει τον τίτλο. 

Η επιρροή του στο πως άλλαξε η Σίτι υπήρξε ίδια με εκείνη του Φαν Ντάικ όταν μεταγράφηκε στη Λίβερπουλ.