Τσέφεριν κατά Λιγκ Καπ με φόντο το νέο Τσάμπιονς Λιγκ

Αν κι έχει κοπάσει η θύελλα στο ποδόσφαιρο με την υπόθεση της ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ, οι βλέψεις διεύρυνσης της UEFA πιθανόν να φέρουν νέες αντιδράσεις ξεκινώντας από την Αγγλία. Δια στόματος Τσέφεριν ειπώθηκε ότι δεν θα ήταν απώλεια η κατάργηση του Λιγκ Καπ, προκειμένου να απελευθερωθούν αγωνιστικές μέρες για τη νέα μορφή του Τσάμπιονς Λιγκ.  



Τσέφεριν κατά Λιγκ Καπ με φόντο το νέο Τσάμπιονς Λιγκ

Ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, με δηλώσεις του θεωρεί ότι η κατάργηση του Λιγκ Καπ Αγγλίας (γνωστό ως Carabao Cup λόγω χορηγού) δεν θα ήταν μεγάλη απώλεια για το αγγλικό ποδόσφαιρο, ενώ οι ομάδες της αγγλικής Ποδοσφαιρικής Λίγκας (EFL) θα μπορούσαν να αποζημιωθούν για τα χαμένα οικονομικά οφέλη που έφερνε η συμμετοχή στο θεσμό.

Ο ίδιος ανέφερε στην εφημερίδα Telegraph: «Δεν είναι απόφασή μου όμως πιστεύω ότι το Αγγλικό ποδόσφαιρο δεν θα χάσει πολλά αν σταματήσει να υφίσταται αυτό το κύπελλο. Υπάρχουν ορισμένα κίνητρα για τις ομάδες μικρότερων κατηγοριών, αλλά θα μπορούσαν να αποζημιωθούν με άλλο τρόπο. Το θέμα είναι ότι για οτιδήποτε θέλουμε να κάνουμε, πρέπει να αλλάξουμε το οικοσύστημα».

Αυτή η πεποίθηση του Τσέφεριν σαφώς δεν είναι τυχαία, αλλά άμεσα συνυφασμένη με τα σχέδια της UEFA για μια νέα μορφή του Τσάμπιονς Λιγκ, αρχής γενομένης από τη σεζόν 2024/25, η οποία προβλέπει αύξηση του αριθμού των ομάδων, κάτι που θα φέρει περισσότερους αγώνες και περισσότερα κέρδη τόσο στους συλλόγους που θα συμμετάσχουν όσο και στην ίδια την Ομοσπονδία.

Συγκεκριμένα η νέα αυτή εκδοχή της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θα έχει 36 ομάδες (αντί 32 που είναι σήμερα), αλλάζοντας τη σύνθεση των ομίλων με 10 ματς (αντί 6), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό παιχνιδιών της διοργάνωσης.

Συνεπώς η ανάγκη να βρεθούν στο αγωνιστικό καλεντάρι περισσότερες διαθέσιμες μέρες είναι εκ των ων ουκ άνευ. Οπότε δεν προκαλεί έκπληξη η άποψη Τσέφεριν ότι μια διοργάνωση όπως το Λιγκ Καπ θα μπορούσε να «θυσιαστεί» για το καλό του νέου Τσάμπιονς Λιγκ.

Άλλωστε στα περισσότερα κράτη έχει ήδη εγκαταλειφθεί ό,που υπήρχε η αντίστοιχη διοργάνωση ή επηρεάστηκε ημερολογιακά από την πανδημία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Γαλλίας.

Όμως η παραπάνω θέση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην Αγγλία.

Ναι μεν το Λιγκ Καπ είναι η τρίτη τη τάξει εγχώρια διοργάνωση στο Νησί, από την άλλη πλευρά ο συγκεκριμένος θεσμός αποτελεί οικονομικό σωσίβιο για τους συλλόγους που συμμετέχουν, ιδιαιτέρως για όσους αγωνίζονται στις μικρότερες κατηγορίες (Τσάμπιονσιπ, Λιγκ 1 & 2).

Παρόλο που τα χρήματα τα οποία μοιράζονται από τη διοργανώτρια αρχή οι συμμετέχοντες από τον 1ο γύρο μέχρι τον τελικό δεν είναι πολλά (100 χιλιάδες λίρες ο κυπελλούχος), τα έσοδα των ομάδων αυξάνονται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τα εισιτήρια.

Ειδικά χάρη στη συμφωνία με το SkySports και τον βασικό χορηγό, το Λιγκ Καπ φτάνει σε έσοδα τα 80 εκατομμύρια λίρες ετησίως, (περίπου 92 εκ. ευρώ).

Χαράς ευαγγέλια για τις ομάδες των χαμηλότερων κατηγοριών να κληρωθούν με τις λεγόμενες «μεγάλες», όπως για παράδειγμα η Όξφορντ Τάουν (Λιγκ 1) απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι (3ος γύρος, 25/9/2018) με τον αγώνα να είναι sold out ή τη Μπέρτον Άλμπιον (Τσάμπιονσιπ) εκτός έδρας κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (20/9/2017) να αποκομίζει παρά την ήττα (4-1) το ποσό των 500 χιλιάδων λιρών. Εν ολίγοις το Λιγκ Καπ μπορεί να αποβεί σωτήριο για τις μικρές οικονομικά ομάδες, καθώς σε μία βραδιά μπορούν να αποκομίσουν τα έσοδα δύο ετών!

Συν τοις άλλοις, πέρα από το οικονομικό σκέλος, το Λιγκ Καπ (το οποίο έφτασε τα 60 έτη) δίνει την ευκαιρία στο νικητή για ευρωπαϊκή έξοδο με τη συμμετοχή στα play off του νεοσύστατου Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ. Επίσης έχει σημαδέψει σημειολογικά το ποδοσφαιρικό κοινό της Αγγλίας, όπως φέτος με τον τελικό που σηματοδότησε την επιστροφή των οπαδών στα γήπεδα με τους 8000 φιλάθλους στο Γουέμπλεϊ.

Ο θεσμός, επίσης, έχει δώσει την ευκαιρία σε πολλούς σημαντικούς παίκτες να συστηθούν για πρώτη φορά, όπως οι Σεσκ Φάμπρεγκας, Τζον Τέρι και Ντέιβιντ Μπέκαμ, οι οποίοι έκαναν το ντεμπούτο τους σε αγώνα Λιγκ Καπ.

Πάντως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το εν λόγω κύπελλο δέχεται τα «πυρά» του Τσέφεριν, με τον ισχυρό άνδρα της UEFA να δηλώνει ευθαρσώς τον Μάρτιο του 2020 ότι: «Οι “παραδοσιακοί” Άγγλοι πρέπει να ακυρώσουν το Λιγκ Καπ».

Μια ξεκάθαρη άποψη προκειμένου να ευνοηθούν ημερολογιακά τα σχέδια της UEFA.

Διονύσης Γαλιατσάτος