Τελικά υπάρχει ζωή μετά τον Βενγκέρ στην Άρσεναλ; Οι αριθμοί δεν... συμφωνούν

Η ήττα της Άρσεναλ από την Λίβερπουλ το βράδυ του Σαββάτου με σκορ 3-0 ήταν το πεντηκοστό παιχνίδι για τον Αρτέτα στο πάγκο των «Κανονιέρηδων» για τη Premier League και στο διάστημα αυτό ο Ισπανός προπονητής έχει χαμηλότερο ποσοστό νικών από τον συμπατριώτη και προκάτοχό του Ουνάι Έμερι.   



Τελικά υπάρχει ζωή μετά τον Βενγκέρ στην Άρσεναλ; Οι αριθμοί δεν... συμφωνούν

Ο Έμερι, πρόλαβε να καθίσει στο τιμόνι της ομάδας για 51 παιχνίδια πρωταθλήματος, αλλά και πολύ λιγότερα γκολ.

Όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα, ο Αρτέτα μετράει 21 νίκες σε 50 παιχνίδια ήτοι 42%, ενώ ο Έμερι σε 51 παιχνίδια μέτρησε 25 νίκες, ήτοι 49%. 

Παράλληλα, η Άρσεναλ υπό τις οδηγίες του Αρτέτα έχει σκοράρει μόλις 72 γκολ ενώ με τον Έμερι είχε 91. Στη μοναδική κατηγορία που υπερτερεί ο νυν προπονητής είναι τα γκολ που έχει δεχθεί η Άρσεναλ, καθώς με τον Αρτέτα η εστία έχει παραβιαστεί 56 φορές έναντι 70 που είχε με τον Έμερι και κράτησε το μηδέν πέντε φορές παραπάνω, 15 έναντι 10.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα καλύτερα ποσοστά και από τους δύο τελευταίους προπονητές της Άρσεναλ τα είχε ο Αρσέν Βενγκέρ στα τελευταία 50 ματς του στον πάγκο της Άρσεναλ, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν τελικά η φυγή του Αλσατού έπειτα από 22 χρόνια ήταν λύση προς τη σωστή κατεύθυνση και η αρχή για την επιστροφή της Άρσεναλ στην ποδοσφαιρική ελίτ. 

Ο 71χρονος προπονητής, που ύστερα από το 2018 δεν έχει καθίσει στον πάγκο άλλης ομάδας, είχε το καλύτερο ποσοστό νικών (54%) και η ομάδα του είχε σκοράρει τα περισσότερα γκολ (96), έχοντας και τα περισσότερα clean sheets (18).

Πολλά έχουν ακουστεί σχετικά με το αν ο Αρτέτα θα παραμείνει στον πάγκο της ομάδας και την επόμενη σεζόν, παρόλα αυτά όμως ο, μεταξύ άλλων, πρώην ποδοσφαιριστής των Έβερτον και Άρσεναλ έχει ήδη κατακτήσει το FA Cup και τον άτυπο τίτλο του Community Shield στον ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στο Έμιρειτς. 

Μεγάλος του στόχος για φέτος είναι η κατάκτηση του Europa League εκεί όπου βρίσκεται στα προημιτελικά του θεσμού.

Δημήτρης Βαμβακάς