UEFA: «Δεν εγκρίνεται διακοπή πρωταθλήματος, θα υπάρξουν συνέπειες...»

Η UEFA, η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) και η Ένωση των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων (EL), υπέγραφαν επιστολή τους προς τα 55 μέλη της Ομοσπονδίας όπου τονίστηκε ότι δεν εγκρίνεται οποιαδήποτε σκέψη διακοπής πρωταθλήματος, ξεκαθαρίζεται πως κάτι τέτοιο ίσως προκαλέσει συνέπειες στη συμμετοχή των κλαμπ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ, έγινε γνωστό πως μέχρι μέσα Μαΐου θα υπάρξουν λεπτομερή σχέδια συνέχισης της σεζόν. UEFA: «Δεν εγκρίνεται διακοπή πρωταθλήματος, θα υπάρξουν συνέπειες...»

Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θέλησε να τονίσει την ανάγκη να συνεχίσουν όλες οι Λίγκες ενωμένες και το ποδόσφαιρο να παραμείνει μια γροθιά απέναντι σε αυτό που βιώνει όλος ο πλανήτης με τον κορονοϊό και τους χιλιάδες νεκρούς από το μικρόβιο. 

Αν και οι Βέλγοι ψήφισαν τη διακοπή του δικού τους πρωταθλήματος και οι Ολλανδοί σκέφτονται να κάνουν το ίδιο, η UEFA ξεκαθάρισε ότι απώτερος στόχος όλων αλλά και της ίδιας στο κομμάτι που της αναλογεί είναι να ολοκληρωθεί κανονικά η σεζόν στο γήπεδο. Να τραβήξει βέβαια η αγωνιστική περίοδος μέσα στο καλοκαίρι, να υπάρξει μικρή μετάθεση της έναρξης της επόμενης σεζόν, αλλά όλα να στριμωχτούν και να γίνουν όπως πρέπει. 

Με το σκεπτικό ότι μπορεί να υπάρξουν παιχνίδια ακόμα και μέχρι τον Αύγουστο, με την ολοκλήρωση των Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ ίσως και μετά το φινάλε των αναμετρήσεων στις μεγάλες Λίγκες, η UEFA έκανε λόγο για εμπεριστατωμένα και λεπτομερή σχέδια για τον τρόπο ολοκλήρωσης κάθε Λίγκας μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Παράλληλα, φαίνεται να έχουν λάβει οι ομάδες προειδοποιήσεις για πιθανές επιπτώσεις της παρουσίας των κλαμπ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν αν αποφασίσει κάποια Λίγκα να διακοπεί...

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Προχωράμε ενωμένοι με γνώση πως μόνο μια εκπληκτικά συντονισμένη προσπάθεια όλων των διοργανωτών μπορεί να βοηθήσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να βγει από την κρίση, έχοντας ανακτήσει το βασικό του κορμό, τις διοργανώσεις.

Αυτή η δέσμευση πήρε σάρκα και οστά στις δύο ομάδες εργασίας που δημιουργήθηκαν για να εξετάσουν τις επιλογές με το καλαντάρι και με τις νομικές και οικονομικές συνέπειες του να συνεχιστεί η σεζόν και μετά τις 30 Ιουνίου. Χωρίς ενότητα κι αλληλεγγύη, κανείς δεν θα βγει από την κρίση, γιατί είμαστε αλληλεξαρτόμενοι. Απαιτείται χειρισμός και των δύο καλανταρίων, αφού το φινάλε της τωρινής σεζόν θα επηρεάσει το ξεκίνημα της επόμενης.

Παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη της κατάστασης, η ομάδα εργασίας που ασχολείται με το καλαντάρι θα δείξει σύντομα, ιδανικά στα μέσα Μαΐου, ποιο πλάνο θα προχωρήσει για να ολοκληρωθεί η σεζόν, χωρίς να αφήσει κανέναν πίσω. Η διακοπή των διοργανώσεων θα έπρεπε πραγματικά να είναι η τελευταία λύση, μόνο αν δεν υπάρχει κάποιο καλαντάρι που να επιτρέπει την ολοκλήρωση της σεζόν.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως το ποδόσφαιρο μπορεί να επιστρέψει στους επόμενους μήνες, μέσα σε συνθήκες που θα μας υποδείξουν οι δημόσιες αρχές, και πως κάθε απόφαση οριστικής διακοπής εγχώριων διοργανώσεων είναι, σε αυτό το στάδιο, πρόωρη και αδικαιολόγητη.

Από τη στιγμή που η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις καθορίζεται από το αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται στο τέλος μιας ολοκληρωμένης εγχώριας διοργάνωσης, ένας πρόωρος τερματισμός θα θέσει σε αμφιβολία το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις γι' αυτή την δυνατότητα.

Η UEFA διατηρεί το δικαίωμα να εξετάσει το δικαίωμα των ομάδων στη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του 2020/21, σύμφωνα πάντα με τους σχετικούς κανονισμούς».