Φαν Ντάικ και Καντέ: Δυο πρωταθλητές της ίδιας της ζωής....

«Οι πρωταθλητές δημιουργούνται από κάτι που έχουν βαθιά μέσα τους, μια επιθυμία, ένα όνειρο, ένα θαύμα» είχε δηλώσει κάποτε ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Μοχάμεντ Άλι, κάτι που επιβεβαίωσαν με μεγάλη επιτυχία οι ΒίρτζιλΦαν Ντάικ και Ν’γκολό Καντέ. 



Φαν Ντάικ και Καντέ: Δυο πρωταθλητές της ίδιας της ζωής....

Το england365, με αφορμή τις κατακτήσεις του Champions League και Europa League από Λίβερπουλ και Τσέλσι αντίστοιχα, γυρίζει πίσω στο χρόνο προκειμένου να μας θυμίσει τα πρώτα τους βήματα που δεν ήταν εύκολα. 

Λένε πως όταν ερχόμαστε στη ζωή, η μοίρα και το πεπρωμένο του κάθε ανθρώπου είναι ήδη γραμμένα, δυο έννοιες τόσο συνυφασμένες και συνάμα τόσο ιδιάζουσες. Από τη μία, το μοιραίο, η δύναμη της ζωής και των ανθρώπων που ουσιαστικά μπορούν να καθορίσουν τη πορεία σου με τη βοήθεια της τύχης. Από την άλλη, το πεπρωμένο, το αναπόφευκτο των συνεπειών των δικών μας πράξεων και επιλογών, η μαγεία  του να ορίζεις και να ορίζεσαι μόνος σου.

Στις περιπτώσεις του Βίρτζιλ Φαν Ντάικ και του Ν΄γκολό Καντέ τίποτα στην ποδοσφαιρική τους σταδιοδρομία δεν ήρθε εύκολα, το άσβεστο πάθος, σε συνδυασμό με το πείσμα και τη σκληρή δουλειά τους οδήγησαν στην κορυφή, γράφοντας έτσι το δικό τους πεπρωμένο. Αφενός, κατάφεραν να κάνουν το ανέφικτο εφικτό να γοητεύσουν τους πάντες και αφετέρου, να γίνουν σύμβολα και απαραίτητοι στις ομάδες τους. Ταυτόχρονα όμως, αποτελούν δυο ζωντανά παραδείγματα ήθους και συμπεριφοράς. 

Ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ μπορεσε  να μαγέψει τους πάντες, από τους φίλους της Λίβερπουλ που πίνουν νερό στο όνομα του, μέχρι τους φιλάθλους των αντίπαλων ομάδων που αναγνωρίζουν την κλάση του. Ωστόσο, η καταξίωση για τον Ολλανδό κεντρικό αμυντικό δεν ήρθε αμέσως, έπρεπε πρώτα να δοκιμαστεί και να αμφισβητηθεί για να φτάσει σε αυτό που είναι σήμερα, ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στον κόσμο, αρχηγός των «οράνιε»και ο πιο ακριβοπληρωμένος στον κόσμο στη θέση που αγωνίζεται.

Απορίας άξιο είναι πως κάνεις δεν τον πίστευε, αλλά και το γεγονός ότι ξεκίνησε ως δεξιός μπακ, η Βίλεμ ήταν σχετικά αδιάφορη και δεν έβλεπε καμία προοπτική. Όλα αυτά μέχρι το 2010 ώσπου ο Μαρτιν  Κούμαν, ο πατερας του Ρόναλντ και του Ερβιν, θα δει αυτό το «κάτι»και θα τον βοηθήσει να μεταβεί στην Χρόνιγκεν με ελεύθερη μεταγραφή.

 Μένοντας δυο χρονιές και βελτιώνοντας τις ικανότητες του, οι προτάσεις έπεφταν βροχή με τον ίδιο να επιθυμεί να αγωνιστεί στις καλύτερες ομάδες τις πατρίδας του, αυτό δεν συνέβη ποτέ, με τη Σέλτικ να αποτελεί μονόδρομο. Δυο χρονιές στη Σκωτία με  διαδοχικά πρωταθλήματα και μερικά προσωπικά βραβεία για τον ψηλό Βίρτζιλ άνοιξαν τον δρόμο. Και ο Ρόναλντ  Κούμαν αυτή τη φορά θα τον οδηγήσει στην Αγγλία για λογαριασμό της Σαουθάμπτον, όπου σε δυο χρονιές στους «Άγιους» απογειώθηκε. 

Ακολούθησε η μετακόμιση στο Λίβερπουλ, μια υπόθεση που χειρίστηκε αυτοπροσώπως  ο Φαν Ντάικ ο οποιος πλέον  συζητάει χωρίς μεσολαβητές. Ο απροσπέλαστος στόπερ κέρδισε φέτος την πολυπόθητη κούπα του Champions League και αναδείχθηκε ως ο καλύτερος παικτης  της Premier League από τους συναδέλφους του. 

Χωρίς  αμφιβολία  μία αξιοθαύμαστη πορεία που γίνεται ακόμα πιο σημαντική αν συνυπολογιστεί   πως είχε και άλλα προβλήματα οπως το διαζύγιο των γονιών του που είχε ως αποτέλεσμα την άσχημη σχέση με τον πατέρα του, το πλύσιμο πιάτων για να μπορέσει να ζήσει και το μεγάλο θέμα υγείας όταν ήταν μόλις 20 ετών στο στομάχι και τα νεφρά που παραλίγο να του κοστίσει ακόμα και την ίδια τη ζωή. 

Και περνάμε στον Καντέ που αν σκεφτουμε τι έχει καταφέρει μέσα σε μια πενταετία θα τρίβουμε  τα μάτια! Αυτος ειδικά  ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, συγκεκριμένα αγωνιζόταν για περίπου 16 χρόνια στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα Γαλλίας αλλά και σε ομάδες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας της χώρας. Έπρεπε να γίνει 22 χρονών για να έρθει η μεγάλη μεταγραφή. Θα ήταν όμως  η σεζόν 2015-16, όπου η Λέστερ κάνει την απόλυτη  έκπληξη και κερδίζει το πρωτάθλημα οπου ο μικρόσωμος αμυντικός μέσος ξεχωρίζει. 

Λάμπει στο χορτάρι και γίνεται στόχος για όλα τα μεγάλα κλαμπ, οπότε αποφασίζει να μετακινηθεί εντός της χώρας, Η Τσέλσι τον κέρδισε και με τους ‘μπλε’, κέρδισε το πρωτάθλημα στην πρώτη του θητεία και το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή. Ατομικές διακρίσεις, ένα FA CUP, ένα Europa League και μια υποψηφιότητα για χρυσή μπάλα μετρά στο βιογραφικό του μέχρι τώρα ο ακούραστος Γάλλος σε συλλογικό επίπεδο.

Όμως το παραμύθι δεν τελειώνει εδώ, η εργατικότητα και το ταλέντο που ξεχειλίζουν έχουν ως αποτέλεσμα την κλήση στην Εθνική Γαλλίας. Στους ‘τρικολόρ’ εκτός του ότι έχει καθιερωθεί και έχει πανηγυρίσει ήδη ένα Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018 και τη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016, έχει κερδίσει την αγάπη όσο λίγοι ποδοσφαιριστές. Έγινε μάλιστα σύνθημα από όλη τη Γαλλία ενώ, οι συμπαίκτες του τον θαυμάζουν για την μετριοφροσύνη του.

Βέβαια, η ζωή του 28χρονου μέσου δεν ήταν πάντα ρόδινη, σε τρυφερή ηλικία έχασε το μπαμπά του και το αίσθημα ευθύνης που ένιωθε τον ώθησε να εργάζεται ως συλλέκτης σκουπιδιών για να βοηθήσει την οικογένειατου, ακόμη και σήμερα παραμένει ταπεινός χωρίς επιδείξεις και σπατάλες. Μια ‘μηχανή’ που όλοι οι προπονητές θα ήθελαν, αφού οι ικανότητες του επιτρέπουν να αγωνίζεται και ως καθαρόαιμο αμυντικό χαφ αλλά και πιο μπροστά ως δημιουργός.

Φαν Ντάικ και Καντέ λοιπόν, γεννημένοι πρωταθλητές που βρέθηκαν από το περιθώριο στο επίκεντρο, λόγω της υπομονής και επιμονής που έδειξαν. Δυο ποδοσφαιριστές που όλοι οι προπονητές εύχονται να είχαν. Δυο ιστορίες ζωής για να αντλήσεις πίστη και να μην τα παρατήσεις ποτέ.... 

Ελένη Σταθουλη