Βάζοντας στη ζυγαριά τη Ρεάλ του Ζιντάν, τη Γιουνάιτεντ και την Άρσεναλ...

Σε διάστημα 2,5 σεζόν, ο Ζινεντίν Ζιντάν οδήγησε τη Ρεάλ Μαδρίτης στην κατάκτηση 9 τίτλων. Πως μπορούν, όμως, να συγκριθούν οι επιτυχίες της «βασίλισσας» με αντίστοιχες θριαμβευτικές τριετίες των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ;  



Βάζοντας στη ζυγαριά τη Ρεάλ του Ζιντάν, τη Γιουνάιτεντ και την Άρσεναλ...

Η Ρεάλ έγραψε ιστορία που όμοιά της ουδέποτε είχε παρατηρηθεί και κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Ο «Ζιζού», έχοντας δουλέψει μονάχα στη δεύτερη ομάδα των «μερένγκες», τόλμησε να μεταπηδήσει άμεσα στο κορυφαίο επίπεδο κι εκεί τα... σάρωσε όλα, έχοντας να θυμάται την τριπλή διαδοχική κατάκτηση του Champions League κι όχι τόσο την φετινή κακή παρουσία στη La Liga ή τον αποκλεισμό στο Κύπελλο από τη Λεγανές.

Οι 9 τίτλοι της Ρεάλ από το 2016 έως και το 2018, θα μπορούσαν να μπουν στη «ζυγαριά» με συγκεκριμένο χρονικό διάστημα των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, αλλά και της Μπαρτσελόνα, σε μια κουβέντα που μπορεί να μη βγάλει... πουθενά, όση ανάλυση κι αν υποστεί.

Οι «κόκκινοι διάβολοι», από το 2006 έως και το 2009, είχαν πανηγυρίσει ένα Champions League, τρία πρωταθλήματα και συνολικά πρόσθεσαν 8 τρόπαια στη συλλογή τους.

Η Άρσεναλ, από το 2001 έως και το 2004, με δυο πρωταθλήματα, δυο Κύπελλα και φυσικά τους Invincibles που κατέλαβαν την κορυφή στην Premier δίχως ήττα, είχαν συνολικά 5 τίτλους.

Η φοβερή και τρομερή Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα από το 2006 έως και το 2009, έφτασε σε διψήφιο αριθμό τροπαίων (10), με δυο Champions League και τρία Κύπελλα ανάμεσα σε αυτά τα επιτεύγματα.

Μέσα σ' όλα, μια ματιά στα στατιστικά των ομάδων και της εκάστοτε περιόδου κυριαρχίας τους, προκαλεί ακόμα περισσότερες σκέψεις και προβληματισμό αναφορικά με την πιο σημαντική εποχή κάποιου από τα προαναφερθέντα κορυφαία κλαμπ.

Για παράδειγμα, όπως αποτυπώνει και η παρακάτω φωτογραφία, η Μπαρτσελόνα είχε περισσότερες νίκες, μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων και μεγαλύτερο ποσοστό νικών από τη Ρεάλ του Ζιντάν και τη Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ, ωστόσο, η ομάδα του Μάντσεστερ είχε να μετρήσει περισσότερα θετικά αποτελέσματα από τους «μερένγκες» της περιόδου 2016-2018!

Κώστας Ζάλιαρης