Οταν το on γίνεται...off!

Αφού ζούμε σε μία φαλλοκρατική κοινωνία το σχόλιο πως το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα για άνδρες δεν θα έπρεπε να ξαφνιάζει. Αλλά όταν στον αέρα του πιο δημοφιλούς αθλητικού καναλιού στην Ευρώπη (με περισσότερους από 10.000.000 συνδρομητές) ακούγονται υποτιμητικά σχόλια για μία γυναίκα βοηθό διαιτητή τότε μία χιονόμπαλα γίνεται χιονοστιβάδα. Στο διάβα της συμπαρασύρει και τους πιο δημοφιλείς σχολιαστές!



Οταν το on γίνεται...off!

Η ιστορία που έγινε βασικό θέμα στα δελτία ειδήσεων της Γηραιάς Αλβιόνας προέκυψε μέσα από τον μόνιμο εφιάλτη όσων κάνουν τηλεόραση: το ανοιχτό μικρόφωνο. Τα σχόλια που έκαναν ο παρουσιαστής της εκπομπής Ρίτσαρντ Κις (με περισσότερες από 1000 ζωντανές εκπομπές στο παλμαρέ του) με τον σχολιαστή Αντι Γκρέι παλιό σέντερ φορ που αμείβεται με αστρονομικά ποσά και θεωρείται ο κορυφαίος, σχετικά με την γυναίκα επόπτη σε ματς Γουλβς -Λίβερπουλ, οδήγησαν το SKYSPORTS στο να τους βγάλει σε διαθεσιμότητα έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα. Νομίζοντας πως δεν ακούγονται τα σχόλια τους πριν αρχίσει το ματς, μίλησαν υποτιμητικά για τη βοηθό σχολιάζοντας τις γνώσεις της για το κανονισμό του οφσάιντ» προχωρώντας και σε φτηνό χιούμορ του τύπου «και γιατί τη λένε λάινσμαν ενώ είναι γυναίκα». Το SKYSPORTS στο οποίο ανήκουν τους έβαλε σε διαθεσιμότητα αφού υπήρξαν δεκάδες τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας, αλλά και γιατί ο νόμος περί ραδιοτηλεόρασης στη Βρετανία είναι πάρα πολύ αυστηρός με τα κανάλια που οφείλουν να τηρούν την ισότητα των φύλλων και να προστατεύουν την φυλετική και θρησκευτική διαφορετικότητα.

Φυσικά για να είμαστε ρεαλιστές ποιο ήταν το έγκλημα τους; Μία εφημερίδα έγραψε πως απλά είπαν οι δύο σχολιαστές «Όσα λένε οι άντρες μεταξύ τους πίνοντας μπύρα». Μιλάμε για ένα χώρο στον οποίο ο ίδιος ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ ο Ζεπ Μπλάτερ έκανε το πιο άστοχο σεξιστικό σχόλιο για το γυναικείο ποδόσφαιρο πριν δύο χρόνια καλώντας τις παίκτριες να φορέσουν πιο αισθησιακά ρούχα για να προσελκύσουν το αντρικό κοινό στα παιχνίδια τους. Μόνο που αυτός είναι ο Μπλάτερ και μπορεί να λέει ότι θέλει χωρίς να κινδυνεύει από τιμωρίες! Ο όμιλος του BSKYB όμως που ανήκει στο μεγιστάνα των media Ρούπερτ Μέρντοκ όφειλε να αντιδράσει αμέσως αν ήθελε να μην έχει περαιτέρω προβλήματα.

Αυτό που μένει ως συμπέρασμα από την ιστορία είναι πως σε μία κοινωνία όπως η βρετανική που στέλνει στη φυλακή κάποιους βουλευτές επειδή προσπάθησαν να καρπωθούν 20.000 ευρώ σε αποζημιώσεις και φυλακίζει χωρίς αναστολή έναν φοιτητή διαδηλωτή επειδή πέταξε πυροσβεστήρα σε αστυνομικούς από την ταράτσα ενός κτιρίου δεν μπορεί να περάσει αναίμακτα ακόμη και μία άστοχη δήλωση στον αέρα Όχι, δεν εννοώ πως είναι καλύτερη η κοινωνία τους από τη δική μας. Είναι όμως ευνομούμενη με ότι αυτό σημαίνει. Δηλαδή, με λίγα λόγια, παραμένει μία κοινωνία με ευαισθησία και αντιδράσεις. Η οποία μπορεί να μην συμφωνεί με τους νόμους που υπάρχουν αλλά ξέρει πως δεν νομοθετεί ο πολίτης αλλά η βουλή. Και δεν βάζει καν σε συζήτηση για το αν θα τους εφαρμόσει ή όχι, εφόσον ψηφίστηκαν από αυτούς που εξέλεξε ο λαός. Σε τελική ανάλυση αυτό που τους διαφοροποιεί από εμάς είναι πως ιδρώνει το αυτί τους από αυτά που ακούνε και δεν λειτουργούν όπως εμείς κάναμε χρόνια ολόκληρα, λέγοντας το περιβόητο «ωχ βρε αδελφέ δεν βαριέσαι». Και έτσι έφτασε αυτό το χάλι!