Oι… ποδοσφαιρικοί στασιαστές πριν τον Ντιμίτρι Παγιέ

Με αφορμή το «σίριαλ» Παγιέ-Γουέστ Χαμ και την άρνηση του παίκτη να αγωνιστεί με την υπόλοιπη ομάδα λόγω επιθυμίας του να φύγει για τη Μαρσέιγ, το england365.gr θυμάται γνωστές περιπτώσεις παικτών στα αγγλικά γήπεδα που αρνήθηκαν να δώσουν το παρών όταν τους ζητήθηκε απ’ την ομάδα τους…  



Oι… ποδοσφαιρικοί στασιαστές πριν τον Ντιμίτρι Παγιέ

Δεν έπαιξε στο πρόσφατο παιχνίδι της Γουέστ Χαμ με την Κρίσταλ Πάλας, ο Σλάβεν Μπίλιτς του τα... έχωσε, εκείνος προπονείται πλέον με την ομάδα κ-23 και η Γουέστ Χαμ δεν υποχωρεί στις πιέσεις της Μαρσέιγ για την πώληση του. Το... στόρι του Ντιμίτρι Παγιέ καλά κρατεί, χωρίς βέβαια να είναι το μόνο παρόμοιο που έχει εμφανιστεί στην ποδοσφαιρική Αγγλία...

Πιέρ Φαν Χόιντονγκ

Ο Ολλανδός φορ πραγματοποίησε μια εξαιρετική σεζόν την περίοδο 1997/98, με 29 γκολ σε 42 εμφανίσεις, βοηθώντας σημαντικά τη Νότιγχαμ Φόρεστ να επιστρέψει στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο ίδιος ωστόσο είχε ζητήσει από την διοίκηση των «Tricky Trees» την άδεια να μεταγραφεί σε άλλο σύλλογο, από τη στιγμή που θα βοηθούσε την ομάδα να επιτύχει τον προβιβασμό της.

Στη Νότιγχαμ πάντως άλλαξαν στάση μετέπειτα, ενώ πούλησαν και τον Κέβιν Κάμπελ (έτερο πρωταγωνιστή της προηγούμενης σεζόν με 33 τέρματα) στην Τράμπζονσπορ. Η διοίκηση προσπάθησε να πείσει τον Φαν Χόιντονκ λέγοντας πως θα φροντίσει τότε να ενισχυθεί καταλλήλως, κάτι που επίσης δεν συνέβη. Μετά την άρνηση του να αγωνιστεί εκ νέου, επέστρεψε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο εκείνου του έτους, ενώ είναι χαρακτηριστικό το ότι όταν σκόραρε απέναντι στην Ντέρμπι Κάουντι, οι συμπαίκτες του επέλεξαν να πανηγυρίσουν με τον Σκοτ Γκέμιλ (που του είχε προσφέρει την ασίστ) παρά με τον ίδιο!

Το κλίμα στο Νότιγχαμ όπως ήταν λογικό δεν τον σήκωνε και φυσιολογικά αποχώρησε το ερχόμενο καλοκαίρι, μετά από μια σαφώς πιο μέτρια σεζόν (έξι γκολ σε 21 ματς).

Nτίμιταρ Μπερμπάτοφ

Ακόμα και ο… σκληρός διαπραγματευτής -και ιδιοκτήτης της Τότεναμ - Ντάνιελ Λέβι μπορεί να υποκύψει σε μερικές περιπτώσεις, εν προκειμένω λοιπόν από τις απαιτήσεις του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ και τη μετακίνηση του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

To καλοκαίρι του 2008, ο Βούλγαρος φορ θα σημείωνε κόντρα στη Μίντλεσμπρο την τελευταία του συμμετοχή με την Τότεναμ μόλις στην πρεμιέρα της Πρέμιερ Λιγκ, αφού έκτοτε αρνήθηκε, στους αγώνες με Τσέλσι και Σάντερλαντ, να δώσει το παρόν. Οι εκπληκτικές του εμφανίσεις την προηγούμενη διετία (2006-2008) είχαν προσελκύσει το ενδιαφέρον των δυο ομάδων του Μάντσεστερ, με τους «κόκκινους διαβόλους» να δείχνουν εντόνως την επιθυμία να τον εντάξουν στο δυναμικό τους.

Τελικά, οι Λονδρέζοι αποφάσισαν να τον παραχωρήσουν στην ομάδα του Μάντσεστερ για 30 εκ. λίρες, ώστε να γλυτώσουν και από περαιτέρω προβλήματα στα αποδυτήρια της ομάδας, κάτι που έβλεπε πως θα ερχόταν την περίοδο εκείνη ο Λέβι και φοβόταν όλο και περισσότερο για το κλίμα που θα επικρατούσε τότε.

Κάρλος Τέβεζ

Η… αρχή του τέλους για τον Αργεντίνο στη Μάντσεστερ Σίτι έγινε τον Σεπτέμβριο του 2011 και απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου, για την 2η αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο τότε τεχνικός των «πολιτών», Ρομπέρτο Μαντσίνι, καλεί τον Κάρλος Τέβεζ να σηκωθεί για ζέσταμα, εκείνος όμως τον αγνοεί παραδειγματικά και αρνείται να τον ακούσει.

Η συμπεριφορά του αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη: η διοίκηση του συλλόγου τον τιμώρησε με πρόστιμο 500.000 λιρών, ο Ιταλός προπονητής τον θέτει εκτός ομάδας, με τον Τέβεζ να μένει συνολικά εκτός για τέσσερις μήνες, περνώντας τον χρόνο του παίζοντας… γκολφ στην Αργεντινή!

Εν τέλει ο Μαντσίνι τον «έβγαλε» από το ψυγείο το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου, ώστε να έχει τότε έξτρα όπλα στη «μάχη» του τίτλου με τη συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ. Ο 34χρονος πλέον Τέβεζ είχε πετύχει μάλιστα τον Μάρτιο του 2012 ένα σημαντικό γκολ με την Τσέλσι χαρίζοντας μια κομβική νίκη με σκορ 2-1. Aποχώρησε τελικά από τη Μάντσεστερ Σίτι το καλοκαίρι του 2013 για χάρη της Γιουβέντους.

Oυίλιαμ Γκαλάς

Η περίπτωση του Γάλλου αμυντικού είναι άκρως ιδιαίτερη, από τη στιγμή που η Τσέλσι επιχείρησε να τον θέσει εξαρχής εκτός πλάνων! Όπως είχε ενημερώσει επισήμως η λονδρέζικη ομάδα, ο Ουιλιάμ Γκαλάς είχε τεθεί εκτός από τον κρίσιμο ημιτελικό Κυπέλλου με τη Λίβερπουλ (τον Απρίλιο του 2006), καθώς απειλούσε ότι θα σκοράρει… με αυτογκόλ, αν αγωνιζόταν, λόγω διαφωνιών που υπήρχαν τότε με τη διοίκηση για τους όρους του συμβολαίου του!

Ο Γκαλάς φυσικά το αρνήθηκε ξεκάθαρα, τονίζοντας ότι ουδέποτε συνέβη αυτό, ενώ προσπάθησε να πάρει τη δική του «εκδίκηση» το αμέσως επόμενο καλοκαίρι. Ο ίδιος αρνήθηκε να μεταβεί με την υπόλοιπη ομάδα στο τουρ που θα έκανε τότε στις ΗΠΑ, οι σχέσεις του με τον Ζοσέ Μουρίνιο το διάστημα εκείνο πέρασαν από «χίλια κύματα», ώσπου ο ίδιος αποχώρησε στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου για την Άρσεναλ.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως το γεγονός ότι αρκετά χρόνια μετά οι σχέσεις του με τον Πορτογάλο κόουτς παραμένουν «ψυχρές», ασχέτως αν το όλο θέμα γρήγορα ξεχάστηκε με τη φυγή του προς τον «Έμιρεϊτς».

Πολ Σκόουλς

Μετά από μια σειρά μέτριων εμφανίσεων το φθινόπωρο του 2001, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αποφάσισε, σε ένα κρίσιμο ντέρμπι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ», να κρατήσει στον πάγκο τον Άγγλο μέσο. Εκείνος πέρασε ως αλλαγή στο 78ο λεπτό, χωρίς να μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του στην ήττα με 3-1 σε αυτό το ματς.

Ο θυμωμένος εξαιτίας του παραγκωνισμού του Πολ Σκόουλς αρνήθηκε έκτοτε να αγωνιστεί στο επόμενο αγώνα με την Άρσεναλ για το Λιγκ Καπ. Αυτό επέφερε με τη σειρά του το πρόστιμο 100.000 λιρών ύστερα από απόφαση της διοίκησης του συλλόγου, ενώ υπήρχε και η σκέψη να μην αγωνιστεί για τα επόμενα δυο παιχνίδια για παραδειγματισμό.

Αρκετά χρόνια μετά όμως ο σπουδαίος χαφ παραδέχθηκε δημοσίως πως λίγες μέρες μετά το συγκεκριμένο περιστατικό μίλησε με τον Σκωτσέζο τεχνικό ιδιαιτέρως και ζήτησε συγγνώμη για την συμπεριφορά του. Η επάνοδος του στην ομάδα ήταν άμεση, από το αμέσως επόμενο παιχνίδι, μια μάλλον άσχημη παρένθεση στη σπουδαία καριέρα του στους «κόκκινους διαβόλους».