Ούτε στο Κάρντιφ θα είναι αγγλική ομάδα!

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος γράφει για τις επετείους ευρωπαϊκών επιτυχιών των αγγλικών συλλόγων και εξηγεί γιατί φαντάζει πολύ μακρινό να επαναληφθούν τέτοιες μεγάλες στιγμές, ενόψει και του φετινού τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ. 



Ούτε στο Κάρντιφ θα είναι αγγλική ομάδα!

Τα αγγλικά Μέσα αυτές τις μέρες θυμήθηκαν όλες τις επετείους της εποχής. Την επιστροφή της Λίβερπουλ από το χάος του 0-3 στην Κωνσταντινούπολη το 2005 απέναντι στη Μίλαν και την επικράτηση στα πέναλτι, τα δυο γκολ της Γιουναιτεντ στα τρελλα 125 δευτερόλεπτα της Βαρκελωνης που έριξαν στο καναβάτσο τη Μπαγερν το 1999, τη βραδια του Ντρογκμπά στο Μοναχο το 2012 οταν η Τσελσι εγινε η μοναδική ομάδα απο το Λονδινο που σήκωνε το τρόπαιο του Τσαμπιονς Λιγκ, τις σερι σεζον που το Κυπελλο πηγε στο Νότιγχαμ και στα χέρια του χαρισματικού Μπραιαν Κλάφ, ακομη και το εκτός λογικής Κυπελλο που πηρε η Αστον Βιλα ακριβώς πριν 34 χρονια επικρατώντας της Μπαγερν στο Ροτερνταμ!

Μια νίκη των "Βιλανς" που ειχαν τερματίσει στην 11η θεση του πρωταθληματος ωστόσο απέναντι στους πανίσχυρους Βαυαρούς αν και έχασαν τον βασικό τους γκολκιπερ Ριμερ μετα απο λίγα λεπτα, με εναν πιτσιρικά τον Νάιτζελ Σπινκ που ειχε μια συμμετοχή σε τρια χρονια(!) να πιάνει τα...άπιαστα πηρε απίθανη νίκη με ενα γκολ του Πιτερ Γουιδ! 

Ωραίες αναμνήσεις, από σπουδαίες βραδιές που ωστόσο όσο πλησιάζει ο τελικός της Ρεάλ με την Ατλετικο και η Μαδρίτη μετακινειται στο Μιλάνο απλά υπενθυμίζουν στις αγγλικες ομάδες ποσο πολυ απέχουν απο να τις ξαναζήσουν!

Γιατί, κακά τα ψέματα, και σε ένα χρόνο από τώρα, στον επομενο τελικό που θα γίνει σε βρετανικό έδαφος, στο Κάρντιφ, μοιάζει πάρα πολύ δύσκολο να υπάρχει εκπρόσωπος από την Premier League. Γιατί όσο ρομαντική και αν ήταν ιστορία της Λέστερ, όσο εξαιρετική και να ήταν η παρουσία της Τότεναμ και παρά την άφιξη του Γκουαρδιόλα στη Σιτι μοιάζει αδύνατο κάποια από τις τρεις αυτές ομάδες να είναι στον τελικό σε 12 μήνες. Όσο για τη "μόνιμη" συμμετέχουσα Αρσεναλ με όλη την καλη διάθεση που θα ηθελα να εχω απέναντι της, δεν φαίνεται ικανή να επαναλάβει την προ δεκαετίας εμφάνιση της, οταν για μοναδική φορα εφτασε μεχρι τον τελικο στον Παρισι!

Φυσικά αυτή η ολοένα και φθίνουσα πορεία των αγγλικών ομάδων τα τελευταία χρόνια έχει να κάνει και με το ότι οι μεν τοπ ομάδες έχουν πέσει και αντίστοιχα εχουν βελτιωθει οι υπόλοιπες ομάδες κατι που μετατρέπει το πρωτάθλημα σε πραγματική κόλαση απομυζώντας όλη την ενεργεια! Αυτο οδηγεί σε περιπτώσεις οπως της Λεστερ αλλα και της Τοτεναμ που ομορφαίνουν το προϊόν ωστόσο η ανάγνωση εχει διπλή όψη αφου οι εκπρόσωποι στο πιο σπουδαίο Κυπελλο δύσκολα μπορουν να ανταγωνιστούν τους "συνήθεις υπόπτους" Ρεαλ, Μπαρτσελονα Ατλετικο, Μπαγερν σκομη και τη Γιουβεντους και τη Ντορτμουντ!

Ειλικρινα δεν ξέρω παντως το τι θα ηθελα να δω τα επόμενα χρονια! Τις ομάδες αιχμής να βελτιώνονται διεκδικώντας το Κυπελλο ή έστω το να βρίσκονται στα ημιτελικά τουλάχιστον κατι που σχεδον για μια οκταετια απο το 2005 και μετα συνέβαινε, ή αυτο που απολαύσαμε ειδικα φετος με τα πανω να έρχονται κατω και τούμπαλιν;

Την επόμενη σεζον η Λεστερ θα ειναι επικεφαλής ομίλου αλλα οπως και να το δει κανεις επιτυχία της θα ειναι να βγει τριτη παίρνοντας το εισιτηριο για το Europa League! Η Τοτεναμ αναλόγως με το ποιους θα εχει μαζι της στον όμιλο θα παλέψει για να χωθεί στη δυάδα που θα προκριθεί στα νοκ αουτ ωστόσο πέραν των προημιτελικών δεν μπορει να τη δει καποιος!

Η Αρσεναλ εχει το know how να διαχειρίζεται τους ομίλους, κάτι που έχει κάνει διαρκώς από το 1999 και μετά. Ομως μετα επειδη δεν παιρνει την πρώτη θεση η παρουσία της τελειώνει στους 16 σταθερά! Τι διαφορετικό μπορει να πετυχει του χρόνου;

Και φτάσαμε στη Σιτι που φετος πηγε μεχρι τα ημιτελικά, ομως οπως πηγε στο πάρτι ετσι έφυγε χωρις να...ενοχλήσει! Η άφιξη του Γκουαρδιόλα δεν σημαίνει αυτόματα πως αλλάζει και επίπεδο σε αυτή τη διοργάνωση. Ο Καταλανός τεχνικός έχει πολλή δουλειά μπροστά του, αφού η ομάδα που είχε δημιουργήσει ο Μαντσίνι και συνέχισε να κερδίζει και με τον Πελεγκρίνι είχε ημερομηνία λήξης. Αυτές οι μετατροπές δεν γίνονται μέσα σε μερικές εβδομάδες (ούτε καν μήνες) συνεπώς η επόμενη χρονιά είναι πολύ πιθανό να είναι μεταβατική!

Κλειδί της φετινής της παρουσίας μέχρι τους "4"ήταν η κατάκτηση της πρώτης θέσης στον όμιλο της. Φέτος εκτός του ότι θα πρέπει να παίξει προκριματικά τον Αυγούστου, κάτι λογικά δεν θα της δημιουργήσει πρόβλημα, οφείλει να κάνει κάτι ανάλογο με περσι μέχρι το Δεκέμβριο κατακτώντας την πρώτη θέση ώστε να μην αντιμετωπίσει κάποια ομάδα από τα φαβορί αμέσως μετα! Αυτή τη στιγμή, χωρίς να έχουμε εικόνα από το τι ενίσχυση θα φέρει ο Γκουαρδιόλα για να αλλάξει την εικόνα των citizens δεν μπορεί κάποιος να δει περισσότερα πράγματα για την Σίτι, την επόμενη χρονιά, από μια παρουσία μέχρι τα προημιτελικά! 

Συνεπώς κάνοντας κουβέντα για το εάν τους επόμενους 12 μήνες αυτό το ήδη διαμορφωμένο status quo μπορεί να αλλάξει, με μία σφήνα αγγλικής ομάδας μέχρι τον τελικό του Κάρντιφ, η ρεαλιστική απάντηση ειναι "όχι"! Δεν αλλάζει σε κάτι τα εσωτερικά δρώμενα, σε ένα πρωτάθλημα της Premier League που την επόμενη χρονιά έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον με την συνύπαρξη -σχεδόν- όλων των κορυφαίων προπονητών αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, αλλά οι εποχές που οι αγγλικές ομάδες τέτοιες μέρες ετοιμάζονταν για τον μεγαλο τελικο μάλλον μοιάζουν δύσκολο να συμβούν ξανα άμεσα!