Έχει τη δυνατότητα για νίκη στο Κίεβο

Ένα χρόνο πριν, η Ουκρανία προηγείτο με 1-0 μέσα στο Γουέμπλει εναντίον της Αγγλίας που έπαιζε με δέκα παίκτες και το ρολόι έδειχνε το 87’. Εκείνη τη στιγμή αν κάποιος έλεγε στον Ρόι Χότζον πως όταν θα ερχόταν η ρεβάνς στο Κίεβο η ομάδα του θα ήταν ακόμη πρώτη και αήττητη στο γκρουπ θα ακουγόταν αν ψέμα! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Έχει τη δυνατότητα για νίκη στο Κίεβο

 Η πραγματικότητα ωστόσο εξελίχτηκε έτσι ώστε να είναι αυτή ακριβώς!

Την Τρίτη το βράδυ η Αγγλία, που πριν δώδεκα μήνες έσωσε το ματς στη λήξη με ένα πέναλτι του Λάμπαρντ, χρειάζεται μία ισοπαλία τουλάχιστον ώστε να έχει το αβαντάζ πάντα και να  εκμεταλευτεί το γεγονός των δύο εντός έδρας ματς με Μαυροβούνιο και Πολωνία. Με νίκη σε αυτές τις κόντρες του Οκτωβρίου θα εξασφαλίσει την  πρώτη θέση και μαζί την πρόκριση στην Βραζιλία.

Φυσικά το ματς στο Κίεβο είναι ένας πρόωρος τελικός. Και κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι, αφού μπαίνει και  το μεγάλο ερώτημα αν σε τέτοια ματς αρχίζεις με στόχο την ισοπαλία ή πας για τη νίκη. Ο Ρόι Χότζον υποστηρίζει πως οι Ουκρανοί θα πάνε από την αρχή για να πιέσουν και οι ανοιχτοί χώροι θα δώσουν στην ομάδα του την ευκαιρία να φτάσει πιο εύκολα σε ένα γκολ. Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα θα ήταν καλό!

Οι Ουκρανοί που είχαν οκτω διαφορετικούς σκόρερ στο 9-0 επί του Σαν Μαρίνο, ξέρουν πως …αυτοκτόνησαν με την ισοπαλία στη Μολδαβία, γιατί εκείνοι οι δύο πεταμένοι πόντοι θα τους είχαν τώρα στην κορυφή του ομίλου. Διαθέτουν καλά χαφ και πολύ δυνατή επίθεση όμως θα πάνε και αυτοί προσεκτικά. Αν ανοιχτούν θα είναι ευάλωτοι και δεν πρόκειται να το κάνουν. Η Αγγλία που είδε στο ματς με τους Μολδαβούς να λειτουργεί εξαιρετικά το τρίο στα χαφ (Τζέραρντ Λάμπαρντ και Γουίλσιρ)  είχε και τον Ρίκι Λάμπερτ να σκοράρει για δεύτερο σερί ματς, κάτι που δεν είχε συμβεί εδώ και τρεις  δεκαετίες για νεοφερμένο! Τώρα πια κυνηγάει τοι μακρινό ρεκόρ του Αλαν Κλαρκ της Λιντς από τη δεκαετία του 70, όταν είχε βάλει γκολ στα πρώτα τέσσερα διεθνή ματς του!

Το δίδυμο Τζέραρντ-Λάμπαρντ  που χρόνια απασχόλησε τον Τύπο και τους οπαδούς με το δίλημα αν χωρούν μαζί στην ίδια ενδεκάδα, ήταν εξαιρετικοί την Παρασκευή και τώρα που τα χρόνια πέρασαν και για τους δύο, έχει μία εύκολη εξήγηση: την ωριμότητα τους. Ο Τζέραρντ πια παίζει πιο πίσω και με άλλο ρόλο στη Λίβερπουλ, ο Λάμπαρντ δεν σπαταλά σε μη χρήσιμους χώρους την ενέργεια του  όπως έκανε κάποτε με την Τσέλσι και το κλειδί της ισορροπίας τους λέγεται Γουίλσιρ αφού η τεχνική αλλά και τακτική του πληρότητα, επιτρέπει στην ομάδα να τους έχει όλους μαζί στην ενδεκάδα!  Όμως πιθανώς για το ματς στην Ουκρανία, η επιστροφή του  Κάρικ να είναι αναγκαία. Ετσι θα μπορέσει η Αγγλία να σπάσει το ρυθμό των αντιπάλων της και αυτό θα σημαίνει πως ο Λάμπαρντ θα είναι στον πάγκο περιμένοντας για την 100η συμμετοχή του!

Η Αγγλία που αυτή τη στιγμή για διάφορους λόγους δεν έχει  μερικά σημαντικά στελέχη της (Ρούνει,Τζόνσον, Γουέλμπεκ, Στάριτζ,  Τζόουνς και Οξλέιντ-Τσάμπερλεν) διαθέτει παρόλα αυτά αρκετή ποιότητα για να καταφέρει να παραμείνει στην κορυφή και να μην μπλέξει στα μπαράζ. Όμως η νοοτροπία του να κυνηγά την ισοπαλία σε πάρα πολλά ματς (κάτι που είναι στη φύση του Χότζον) μπορεί τελικά να αποδειχτεί η αχίλλειος πτέρνα της. Από την άλλη πάντως παραμένει η καλύτερη ομάδα σε αυτό τον όμιλο. Αν αποδώσει σύμφωνα με την αξία των παικτών που έχει στο γήπεδο, η ισοπαλία στο Κίεβο θα είναι το μίνιμουμ και προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να κυνηγήσει τη νίκη που θα δώσει και στους υπόλοιπους το μήνυμα πως καλό θα είναι να βολευτούν με τα μπαράζ!