Η φόρμα είναι κάτι παροδικό, αλλά η κλάση είναι διαχρονική για παίκτες σαν τον Καβάνι!

Τελευταία ημέρα των μεταγραφών τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε ανάγκη από έναν καθαρόαιμο επιθετικό, ο οποίος δεν θα απαιτεί να βρίσκεται στην αρχική εντεκάδα και θα μπορεί να δώσει λύσεις όταν χρειάζεται με την εκτελεστική του δεινότητα. Μία πολυτελή λύση ανάγκης. Έναν φορ περιοχής που λίγες ομάδες θα διαθέτουν. Έτσι μπήκε στη ζωή της Premier League ο Έντινσον Καβάνι. Γραφει ο Χρηστος Σωτηρακόπουλος.  



Η φόρμα είναι κάτι παροδικό, αλλά η κλάση είναι διαχρονική για παίκτες σαν τον Καβάνι!

Ο Ουρουγουανός επιθετικός ήταν ελεύθερος αφού το συμβόλαιό του με την Παρί Σεν Ζερμέν δεν ανανεώθηκε ποτέ και παρά τα 34 του χρόνια, επιθυμούσε μία ακόμη πρόκληση στην καριέρα του.

Το ενδεχόμενο μετακίνησής του στην Αγγλία «ήχησε» καλά στα αυτιά του. Η συμφωνία έκλεισε και ο Καβάνι υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ για ένα χρόνο.

Πλέον βρίσκεται στο Μάντσεστερ επτά μήνες, με το όνομά του να έχει συζητηθεί πολύ και τον πατέρα του να αναθερμαίνει συχνά – πυκνά τις φήμες που θέλουν τον Καβάνι να μην επιθυμεί την ανανέωση της συμφωνίας του με τους «κόκκινους διαβόλους».

Παρόλα αυτά ο Ουρουγουανός δείχνει απερίσπαστος. Αγωνίζεται και παίρνει μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής από όσο οι περισσότεροι θα περίμεναν και οι αριθμοί του είναι εξαιρετικοί.

Έχει αγωνιστεί σε 33 ματς με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τα 22 από αυτά να τοποθετούνται στην Premier League και έχει πετύχει 12 γκολ, έχοντας άμεση συμμετοχή σε ακόμη 5 τέρματα της ομάδας του.

Στο 50% των συμμετοχών του στο αγγλικό πρωτάθλημα προέρχεται από τον πάγκο και δεδομένα θα δώσει λύσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η αναμέτρηση με την Σαουθάμπτον όπου «σφράγισε» την ανατροπή της ομάδας του με 2 γκολ και 1 ασίστ, το 2-2 με την Λέστερ όπου στο 15λεπτο συμμετοχής του, πρόλαβε να δώσει έτοιμο γκολ στον Μπρούνο Φερνάντες, το 1-3 με την Έβερτον στο 4ο του ματς στην Premier League όπου παρά το γεγονός πως αγωνίστηκε μόλις 8 λεπτά, σκόραρε και «κλείδωσε» το τρίποντο, αλλά και το 3-1 με την Μπέρνλι πριν από δύο εβδομάδες που βρήκε δίχτυα στις καθυστερήσεις και έδιωξε το άγχος των τελευταίων λεπτών.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά και η συμβολή του Καβάνι δεν περιορίζεται στις αναμετρήσεις της Premier League. 

Η χθεσινή του εμφάνιση άλλωστε το επιβεβαιώνει. Ήταν ο ψυχραιμότερος όταν η Ρόμα προέβη σε μία μεγάλη ανατροπή στο ημίχρονο, επιστρέφοντας από το 1-0 του Μπρούνο Φερνάντες, το οποίο έφτιαξε ο Ουρουγουανός. Ισοφάρισε με την έναρξη της επανάληψης και 15 λεπτά μετά ήρθε να «υπογράψει» το γκολ που σηματοδότησε και το ξέσπασμα του Σόλσκιερ και της ομάδας του.

Πέτυχε το 3-2, έφτιαξε το «ιστορικό» 6-2 που γύρισε την Γιουνάιτεντ 14 χρόνια πίσω και θύμισε στην Ρόμα τον χαμένο προημιτελικό του Champions League το 2007 και πλέον μετράει σε 270 λεπτά συμμετοχής στο Europa League, 3 γκολ και 3 ασίστ, έχοντας πρακτικά συμμετοχή στα 6 από τα 10 γκολ που έχει σημειώσει αθροιστικά η ομάδα του, στις αναμετρήσεις με Γρανάδα και Ρόμα.

Τα κατορθώματά του έχουν αλλάξει και τις προθέσεις του συλλόγου. Η Γιουνάιτεντ φαίνεται να επιθυμεί την ανανέωση της συνεργασίας τους, γνωρίζοντας πως δεδομένα είναι κερδισμένη από την πρόταση που του κατέθεσε το καλοκαίρι, με άμεση συνέπεια να βλέπει θετικά το ενδεχόμενο παραμονής του Καβάνι στην Αγγλία.

Από την άλλη βασικότερο επίτευγμα του Ουρουγουανού είναι πως φρόντισε κανένας να μην τον αμφισβητήσει. Έδειξε από νωρίς την αίσθηση του γκολ που διαθέτει, προσαρμόστηκε άμεσα και έθεσε τον εαυτό ξανά στο προσκήνιο, όντας ένα «πυρηνικό όπλο», έτοιμο να δώσει λύσεις όταν του ζητηθεί.

Ο Έντινσον Καβάνι είναι η τρανή απόδειξη της άποψης πως το γκολ και η δυνατότητα επίτευξής του είναι ένα φυσικό χάρισμα. Τα χρόνια μπορεί να περνούν αλλά αυτό δεν θα φύγει ποτέ. Ακόμα και αν είσαι 34 και παίζεις στο υψηλότερο επίπεδο.

Η φόρμα άλλωστε είναι κάτι παρόδικο, αλλά η κλάση είναι αδιαμφισβήτητη, είναι μόνιμη και διαχρονική και παραμένει αναλλοίωτη. 

Ο Έντινσον Καβάνι την έχει. Και θα την έχει μέχρι ο ίδιος να αποφασίσει να αποσυρθεί από το άθλημα που τον ανέδειξε.