Αυτή η Λιντς ήρθε για να μείνει και αυτό το οφειλει στον Μπιέλσα!

Αν κάποιος δεν είχε καταλάβει από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος κιόλας, όταν τρόμαξε την πρωταθλήτρια Λίβερπουλ μέσα στο Άνφιλντ, συνειδητοποίησε τώρα κόντρα στη Μάντσεστερ  Σίτι πως η Λιντς Γιουνάιτεντ έχει γυρίσει για τα καλά στην Premier League. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Αυτή η Λιντς ήρθε για να μείνει και αυτό το οφειλει στον Μπιέλσα!

Αυτό που έγινε στο Elland Road το απόγευμα του Σαββάτου, ήταν ένα από τα ωραιότερα παιχνίδια που θα μπορούσε να δει κάποιος, τηρουμένων των αναλογιών του καιρού και πως έλειπε σε όλο αυτό το διάστημα κόσμος από τα γήπεδα! Αν ήταν γεμάτο, η ατμόσφαιρα θα ήταν επική, βλέποντας την ομάδα του Μπιελσα  να μη φοβάται δευτερόλεπτο απέναντι στην πιο ακριβή ομάδα της Premier League, την Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ. 

Το πρώτο εικοσάλεπτο του παιχνιδιού, είχε ξεκάθαρα ως πρωταγωνίστρια την ομάδα από το Μάντσεστερ, με την Λιντς να προσπαθεί να μείνει στο παιχνίδι αφού βρέθηκε πίσω στο σκορ με το τέρμα του Στέρλινγκ. Ωστόσο όσο πέρναγε η ώρα, άρχισε να βγάζει πάνω στο χορτάρι όλες τις αρετές και τον χαρακτηριστικό τρόπο παιχνιδιού που της έχει φέρει ο Μπιέλσα! Ένταση, τρέξιμο, φοβεροι συνδυασμοί, αυτό το ατελείωτο πρεσάρισμα με το man to man σε όλα τα σημεία του γηπέδου, που δεν αφήνει στον αντίπαλο στιγμή να ξεκουραστεί! Αυτό που είπε στο τέλος του παιχνιδιού, ο Γκουαρδι;oλα πως ευχαριστήθηκε το παιχνίδι επειδή και ο αντίπαλος προτίμησε να παίξει αντι να περιμένει με δέκα παίκτες πίσω από τη μπάλα είναι όλη η ουσία! Απέναντι στη Σίτι και τη Λίβερπουλ οι περισσότερες ομάδες επιχειρούν να κλέψουν το παιχνίδι και όχι να παίξουν! Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τους προπονητές που το κάνουν! Όμως συνήθως στο τέλος, δεν καταφέρνουν τίποτα γιατί και πάλι η καλύτερη ομάδα μπορεί να πάρει τη νίκη με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους! Όταν όμως προσπαθείς να παίξεις ποδόσφαιρο θα πάθεις ζημιές αλλά θα κάνεις κιόλας.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει την Λιντς από την Τσάμπιονσιπ τα δύο προηγούμενα χρόνια, ήταν ψυλλιασμένοι για το ότι επρόκειτο να δούμε μέσα στη σεζόν και τώρα που παίζει στην Premier League. Υπήρχαν σαφέστατα αμφιβολίες για το εάν αυτό το τέμπο παιχνιδιού, αυτή η ανάγκη για τόση πολλή ενέργεια μέσα στο γήπεδο, θα ήταν εφικτό να συμβεί και στο υψηλότερο επίπεδο. Την απάντηση ήδη την έχουμε δει ολοζώντανη! 

Είναι μία εξαιρετική ομάδα, που βγάζει πάνω στο χορτάρι φοβερούς αυτοματισμούς αλλά κυρίως ένα πράγμα το οποίο ξεχωρίζει περισσότερο και από την ένταση με την οποία αγωνίζεται, είναι η τακτική επάρκεια των ποδοσφαιριστών που μπορούν πράγματα που έχουν κάνει στην προπόνηση να τα βγάζουν και στον αγωνιστικό χώρο! Ο Μπιέλσα έχει δουλέψει πάρα πολύ και αυτό φαίνεται, όταν η ομάδα του είναι στην επίθεση. Ο τρόπος που γεμίζει την περιοχή με παίκτες, το πως υπάρχουν διαρκώς βοήθειες σε αυτόν που βγαίνει στην επίθεση, η άνεση με την οποία μπορούν να κλέψουν μπάλα και να φύγουν γρήγορα μπροστά, όχι με έναν ή με δύο ποδοσφαιριστές αλλά βγάζοντας κάποιες στιγμές πέντε ακομα και έξι μαζί, είναι κάτι υπέροχο! 

Υπάρχει μία συζήτηση, για το εάν αυτή η ένταση μπορεί να διαρκέσει  ολόκληρη τη σεζόν και να κρατήσει έτσι η Λιντς και μετά τον Φεβρουάριο. Πρόπερσι δεν άντεξε, όταν έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία που αν και ήταν πρωτοπόρος στην βαθμολογία την Πρωτοχρονιά, τελικά δεν κατάφερε να ανέβει στο τέλος της σεζόν! Πέρσι όμως το διαχειρίστηκε υπέροχα. Θα ήταν αφελές να πω από τώρα ότι θα μπορέσει να το διαχειριστεί και πως δεν θα φτάσει κάποιο σημείο μέσα στη χρονιά όπου θα βγει μαζεμένη η  κούραση. Από την άλλη αυτό που βλέπει κάποιος είναι τόσο υπέροχο που αξίζει να περιμένουμε για να δούμε την συνέχεια.

Αυτή η Λιντς δεν έχει γυρίσει για να παλέψει προκειμένου να μην υποβιβαστεί. Από το καλοκαίρι το πίστευα και το ανέφερα και στο κομμάτι, λίγες μέρες πριν αρχίσει η νέα σεζόν. Κουβαλάει μια πολύ βαριά φανέλα, θέλει να παίξει καλό ποδόσφαιρο, όταν γυρίσει ο κόσμος στα γήπεδα θα έχει και μία καυτή εξέδρα στο πλάι της και διαθέτει στο πρόσωπο του Μπιέλσα έναν αληθινό φιλόσοφο του ποδοσφαίρου και ταυτόχρονα πραγματικό εργάτη που δουλεύει καθημερινά και το αποτέλεσμα αυτής της δουλεάς φαίνεται.

Πριν από το παιχνίδι, την Πέμπτη ο Πεπ είπε για τον Αργεντινό: «Δεν τον βλέπω κάθε εβδομάδα, αλλά η χαρά όταν περνάω χρόνο μαζί του, είναι πάντα τόσο σημαντική και αποτελεί  έμπνευση  για μένα. Είναι μάλλον το άτομο που θαυμάζω περισσότερο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Η θεωρία μου είναι ότι, για έναν προπονητή, δεν έχει σημασία  πόσους τίτλους κερδίζει. Έχω κατακτήσει  πολλούς τίτλους, αλλά η γνώση μου για τα πράγματα του ποδοσφαίρου  είναι πολύ μακριά από τη δική του! Αυτος είναι αληθινος γνώστης».

Και μόνο αυτες οι κουβέντες κάνουν πολύ κατανοητό το πόσο πολύ σεβαστός είναι ο Αργεντινός τεχνικος ανάμεσα στους ανθρώπους του χώρου. Ο Πεπ έχοντας συναναστραφεί για χρόνια με τον Κρόιφ και έχοντας ασπαστεί τις περισσότερες ιδέες περί ποδοσφαίρου από τον «ιπτάμενο Ολλανδό»,  λέει αυτά τα λόγια πιστεύοντας πως είναι σημαντικό το πως παίζει κάποιος ποδόσφαιρο και όχι μόνο τι και πόσους  τίτλους κατακτά. Ο Κρόιφ πάντα σε όλες τις κουβέντες του έφερνε μπροστά στη συζήτηση τον Ρίνους Μίχελς ως τον πιο επιδραστικό προπονητή όλων των εποχών και σημαντικότερο ποδοσφαιράνθρωπο, για τις ιδέες του σχετικά με το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο που άλλαξε με τον Άγιαξ και την εθνική Ολλανδίας ολόκληρο τον τρόπο που βλέπαμε το άθλημα!

Και ο Μίχελς  από πλευράς τίτλων, πήρε ελάχιστους σε σύγκριση με δεκάδες άλλους! 

Για τη Λιντς  Γιουνάιτεντ και για το ίδιο το αγγλικό ποδόσφαιρο να υπάρχει ένας προπονητής με τις ιδέες του Μπιέλσα στην Premier League είναι ευτυχίa. Μη σας ξεγελάει η ηλικία και η  γλυκιά φυσιογνωμία του, μπορεί να γίνει πολύ σκληρός αν το χρειαστούν τα αποδυτήρια για να μη τα χάσει! Πως τελειώνει κάθε παίκτη που θα του φέρει προβλήματα, είναι μία από τις μεγαλύτερες ικανότητες του και αυτόματα αυτό περνάει στο υποσυνείδητο όλων των υπολοίπων! Όποιος δεν πάει με τα νερά του είναι τελειωμένος και αυτό είναι ένα ίδιο όλων των προπονητών που σε τελική ανάλυση έχουν προσωπικότητα

Σαφέστατα πρέπει τον Μπιέλσα  να τον βοηθήσουν και τα αποτελέσματα, αλλά αυτό που ήδη εδώ και μία διετία έχει πετύχει στο Γιόρκσαϊρ, και η εικόνα που βγάζει η ομάδα του σ’ αυτές τις πρώτες αγωνιστικές της επιστροφής της μετά από 16 χρόνια στην μεγαλύτερη κατηγορία είναι δείγμα γραφής. 

Η Λιντς ήρθε για να μείνει και εάν στηριχθεί αυτό το project από τον ιδιοκτήτη της ομάδας, τον Ιταλό, Ραντριτζάνι θα έρθουν και πάλι μέρες που τα «παγώνια» θα προχωράνε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο!