Μισό αιώνα μετά, το καλύτερο ξεκίνημα της Έβερτον έχει ονοματεπώνυμο: Κάρλο Αντσελότι!

Τρία ματς τρεις νίκες στο πρωτάθλημα, για την Έβερτον είναι κάτι που δεν είχε συμβεί από την πρώτη σεζόν της Premier League, το 1992 – 93! Βάλτε μαζί και τις δύο νίκες στο Λιγκ Καπ μας κάνει πέντε σερί σε ξεκίνημα σεζόν! Κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και 51 χρόνια! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Μισό αιώνα μετά, το καλύτερο ξεκίνημα της Έβερτον έχει ονοματεπώνυμο: Κάρλο Αντσελότι!

Φυσικά όλο αυτό το εκπληκτικό ξεκίνημα της Έβερτον, παίζοντας μάλιστα και ωραίο ποδόσφαιρο, από πίσω κρύβει ένα ονοματεπώνυμο: Κάρλο Αντσελότι!

Ο Ιταλός ανέλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο και κάθισε στον πάγκο των «ζαχαρωτών» και το πρώτο πράγμα που υποσχέθηκε, ήταν πως θα φτιάξει μία ομάδα που θα παλεύει κάθε παιχνίδι! Αυτό ήδη, οι Έβερτονιανς το βλέπουν. Το καλοκαίρι, ξόδεψε σωστά, φέρνοντας παίκτες σε θέσεις που η ομάδα πονούσε.

Ο Άλαν αποτελεί μία εξαιρετική προσθήκη όπως και ο Ντουκουρέ αλλά φυσικά η πιο ποιοτική κίνηση ήταν η απόκτηση του Χάμες Ροντρίγκες. Ο Κολομβιανός, νικητής του Χρυσού Παπουτσιού στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, είχε χαθεί κάπου μεταξύ πάγκου και εξέδρας στην Μπάγερν.

Ο Άντσελοτι τον πίστευε και του έδωσε μια τελευταία ευκαιρία, να αποδείξει ότι παραμένει ανταγωνιστικός σε υψηλό επίπεδο. Και οι πρώτες εμφανίσεις του Χάμες στην Αγγλία δείχνουν πως παραμένει ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής. 

Διαβάστε εδώ: Η τελευταία ευκαιρία του Χάμες και η εμπορική εκτόξευση που μπορεί να έχει η Έβερτον!

Η τελευταία φορά που η Έβερτον κατάφερε να ξεκινήσει με πέντε νίκες σερί τη σεζόν ήταν το 1969 – 70 όταν κατέκτησε και τον έβδομο τίτλο πρωταθλήματος στην ιστορία της! Οι τέσσερις νίκες ήταν για το πρωτάθλημα και μία για το Λιγκ Καπ.

Μάλιστα, πέντε σερί νίκες είχε κάνει και το μακρινό 1938-1939, όταν βέβαια τότε δεν υπήρχε Λιγκ Καπ, αλλά στο φινάλε της χρονιάς ο σύλλογος είχε τερματίσει στην κορυφή! 

Στο πρωτάθλημα του '69-'70, είχε πραγματικά πάρα πολύ δύσκολη δουλειά στην αρχή αφού ξεκίνησε με παιχνίδι στο Χάιμπουρι εναντίον της Άρσεναλ, το οποίο νίκησε με 1-0 έπειτα έπρεπε να πάει στο Ολντ Τράφορντ, όπου νίκησε με 2-0 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κέρδισε την Κρίσταλ Πάλας 2-1 και μετά πάλι τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (περίεργο τότε το πρόγραμμα) 3-0 στο Γκούντισον Παρκ!

Μια ισοπαλία στη συνέχεια εκτός έδρας με την Μάντσεστερ Σίτι 1-1, νίκη επί της Σέφιλντ Γουένσντει 2-1 και επί της πρωταθλήτριας, Λιντς Γιουνάιτεντ με σκορ 3-2, που διακόπηκαν, ωστόσο, από μια ήττα εκτός από τη Ντέρμπι και μετά άλλες τέσσερις σερί νικες με Ίπσουιτς, Νιούκαστλ, Σαουθάμπτον και Γουλβς, έβαλαν  την ομάδα του Χάρι Κάτερικ σε τροχιά για μια απίθανη σεζόν που την οδήγησε στον τίτλο!

Εκείνη η ομάδα βασιζόταν πάρα πολύ στην τριάδα των χαφ με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Άλαν Μπολ, τον εξαιρετικό Χάουαρντ Κένταλ (μετέπειτα πιο πετυχημένο προπονητή στην ιστορία της Έβερτον) και τον Κόλιν Χάρβεϊ να φτιάχνουν διαρκώς φάσεις για τον Τζο Ρόιλ στην επίθεση.

Δεν είναι τυχαίο πως κάθε φορά που είχε σπουδαία μεσαία γραμμή  η Έβερτον, έκανε και καλές σεζόν όπως συνέβη και με τον Κένταλ προπονητή, όταν πήρε τα δύο πρωταθλήματα στην δεκαετία του '80, το 1985 και το 1987.

Τότε ουσιαστικά ήταν μία τετράδα στα χαφ, αποτελούμενη από τον Τρέβορ Στίβεν, τον Πιτερ Ριντ, τον Πολ Μπρέισγουελ και τον Κέβιν Σίντι.

Φυσικά είναι πολύ πρώιμο να κάνει κανείς οποιαδήποτε κουβέντα για την Έβερτον ως διεκδικήτρια του πρωταθλήματος ακόμα και αν έχει εννέα βαθμούς!

Κανονικά είναι πολύ πρόωρο να γίνεται κουβέντα, και για την είσοδό της στην τετράδα. Ποιος όμως μπορεί να της απαγορεύσει, πρώτον να κάνει όνειρα φυσικά όχι για τίτλο αλλά για μια επιστροφή στην πρώτη εξάδα και μετά γιατί όχι αν συνεχιστεί η ίδια εικόνα των υπολοίπων ομάδων γύρω της, να πιέσει για πιο  ψηλά... 

Η παρουσία του Κάρλο Αντσελότι δίνει την ποιότητα και την εγγύηση, ως το μεγαλύτερο όνομα που κάθεται ποτέ στον πάγκο της Έβερτον και που αποδεικνύει καθημερινά πως δεν πήγε για τον παχυλό μισθό στο Μερσεϊσάιντ αλλά για να μετατρέψει μία ομάδα που έχει τεράστια οπαδική βάση και πολύ μεγάλη δυναμική σε έναν αληθινό ανταγωνιστή για την πρώτη εξάδα.

Εκείνο που καταλαβαίνει κανείς αμέσως από την περσινή σεζόν και κυρίως φάνηκε μετά το lockdown, είναι ο διαφορετικός τρόπος που κινείται ανασταλτικά πλέον η Έβερτον και αυτό βέβαια έχει να κάνει με την φιλοσοφία του Αντσελότι.

Δεν δινει χώρους και κάνει τη ζωή δύσκολη σε ολους.

Στις 17 Οκτωβρίου είναι το πρώτο ντέρμπι του Μέρσεϊσάιντ για την σεζόν και γίνεται στο Γκούντισον Παρκ, δυστυχώς χωρίς κόσμο όπως κάθε παιχνίδι, αλλά για την Έβερτον θα είναι πραγματικά ο πήχης ψηλά για να δει πόσο μακριά έχει φτάσει από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν στο τελευταίο ματς του Μάρκο Σίλβα, πήγε στο Άνφιλντ και η Λίβερπουλ την διέλυσε με 5-2.

Γενικά είναι μία σεζόν με πολύ ενδιαφέρον γι’ αυτό το project, αφού λεφτά είχαν και οι προηγούμενοι προπονητές από τη στιγμή που αγόρασε την ομάδα ο Μοσίρι, ωστόσο ξόδεψαν αλόγιστα και χωρίς πλάνο σχεδόν 200 εκατομμύρια λίρες!

Ο Κάρλο Αντσελότι έδειξε αμέσως τον δρόμο του πως ενισχύεται μία ομάδα χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει παραπάνω από αυτά που αξίζει ένας ποδοσφαιριστής και αυτό έχει να κάνει και με την δική του εμπειρία και σαφέστατα με το ότι η διοίκηση της Έβερτον βελτιώθηκε σε αυτά τα χρόνια μαθαίνοντας από τα λάθη της!

Ό,τι και να συμβεί στη συνέχεια η σεζόν θα έχει πραγματικό ενδιαφέρον!