Θα γίνει, δεν θα γίνει.. Ιδού η απορία!

Συνήθως λένε να μην αναβάλεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα. Τι γίνεται όμως όταν δεν μπορείς να το κάνεις σήμερα; Μάλλον τότε έρχεται η αναβολή, όπως και στους παρακάτω αγώνες που βέβαια πέρασαν το «αύριο» για μετά από πολύ «καιρό» λόγω κακού καιρού!  



Θα γίνει, δεν θα γίνει.. Ιδού η απορία!

Τι κι αν μπήκε ο Ιούνιος, τι κι αν ήρθε το καλοκαιράκι ο καιρός σίγουρα τα έχει παίξει και όλο βρίσκεται στα πάνω και στα κάτω του. Το πρωί ήλιο, το μεσημέρι βροχή, το απόγευμα χαλάζι και η θερμοκρασία σαν σκωτσέζικο ντουζ! Αναβολή στα μπάνια, στις εξόδους και γκρίνια που στην καραντίνα ο ήλιος στεκόταν καμαρωτός καμαρωτός και εμείς τον κοιτούσαμε από τα μπαλκόνια και τώρα μας χαλάει τα σχέδια. Αλλά τι είναι μια, δυο, τρείς αναβολές μπροστά σε.. 29;

Πάμε, λοιπόν, πίσω στον παγωμένο χειμώνα του 1979, όπου ο αγώνας του δεύτερου γύρου του σκωτσέζικου Κυπέλλου μεταξύ Ινβερνές και Φόλκερκ έπρεπε να αναβληθεί τουλάχιστον 29 φορές λόγω κακοκαιρίας. Η αρχική ημερομηνία για το παιχνίδι ήταν στις 6 Ιανουαρίου, αλλά οι σύλλογοι έπρεπε να περιμένουν 47 ημέρες έως ότου το γήπεδο Κινγκ Μιλς τελικά ανακηρυχθεί κατάλληλο, στις 22 Φεβρουαρίου. Όταν τελικά ολοκληρώθηκε ο αγώνας, τέσσερα γκολ στο πρώτο ημίχρονο ήταν εκείνα που χάρισαν την πολυπόθητη πρόκριση για την ομάδα Φόλκερκ, η οποία σφράγισε τη θέση της στον τρίτο γύρο.

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, αυτές οι 29 αναβολές επισκιάζονται από ένα άλλο παιχνίδι του σκωτσέζικου Κυπέλλου που έλαβε χώρα 16 χρόνια νωρίτερα, όταν τα πάντα κατέλυσε ο τρομερός παγετός του 1963, όχι μόνο στη Σκωτία αλλά και σε ολόκληρη τη Βρετανία. Ο αγώνας μεταξύ της Άρντιρι και τηςυ Στράνραερ κρατάει το βρετανικό ρεκόρ των 33 αναβολών. Μάλιστα περισσότεροι από 400 αγώνες αγγλικού πρωταθλήματος και κυπέλλου έπεσαν τότε «θύματα» του καιρού και η σεζόν έπρεπε να παραταθεί κατά ένα μήνα και στις δύο πλευρές των συνόρων, ενώ ακόμη, μια ισοπαλία τρίτου γύρου στο Κύπελλο FA μεταξύ Κόβεντρι και Λίνκολν πραγματοποιήθηκε τελικά την 16η φορά.

Ωστόσο η χειρότερη μέρα των εσωτερικών ακυρώσεων δεν συνέβη τη σεζόν 1962-63. Στις 3 Φεβρουαρίου 1940, μόνο ένας από τους 56 αγώνες του πολεμικού πρωταθλήματος νίκησε τον καιρό. Η Πλίμουθ συνέτριψε με 10-3 την Μπρίστολ Σίτι σ’ ένα παιχνίδι που είχε κάτι λιγότερο από 900 θεατές. Εκείνη την εποχή ένα μεγάλο πρόβλημα για τις ομάδες ήταν ότι η πρόγνωση του καιρού δεν γινόταν να δημοσιευθεί υπό τον φόβο ότι θα μπορούσε να βοηθηθεί ο εχθρός. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην προειδοποιούνται οι οπαδοί για τους αγώνες που ακυρώνονταν και να μαζεύονται άδικα στο γήπεδο. Ευτυχώς για την Πλίμουθ ο αγώνας έγινε.. αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τις υπόλοιπες ομάδες και τους οπαδούς τους.

«Όταν αναβάλλει κανείς κάτι για αργότερα, αυτό το αργότερα γίνεται συχνά πολύ αργά» είχε πει ο Γάλλος ποιητής και συγγραφέας Γκρεγκουάρ Λακρουά και στην περίπτωση των παραπάνω αγώνων όντως έγιναν πολύ αργά.. αλλά όχι και τόσο ώστε να μην γίνουν ποτέ. Άλλωστε αν είχαν γίνει το πιο πιθανόν θα ήταν να μην ολοκληρωθούν ή να ολοκληρωθούν με τραυματισμούς που σίγουρα είναι πολύ χειρότερο από την αναβολή.

Ευτυχία Γιαπουτζή