Ώρα για την πλούσια Premier League να δείξει πως σκέφτεται και τους υπόλοιπους «συγγενείς»

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος τονίζει και σχολιάζει την ανάγκη οι μεγάλοι σύλλογοι του κορυφαίου πρωταθλήματος να φροντίζουν για τη βιωσιμότητα και την διατήρηση της σωστής και οργανωμένης δομής του αγγλικού ποδοσφαίρου φροντίζοντας για την ζωή στην EFL στην μετά – κορονοϊού εποχή.  



Ώρα για την πλούσια Premier League να δείξει πως σκέφτεται και τους υπόλοιπους «συγγενείς»

Με πολύ πρόσφατο το παράδειγμα της Μπέρι που λόγω της τραγικής οικονομικής της κατάστασης αποβλήθηκε από τις τάξεις των επαγγελματικών κατηγοριών του αγγλικού ποδοσφαίρου, έχει έρθει η ώρα τα μεγάλα κλαμπ να δράσουν για να εξασφαλιστεί η ομαλή συνέχεια της «ζωής» της EFL.

Όλο αυτό τον καιρό που δεν θα υπάρχουν αθλητικές δραστηριότητες με την ανθρωπότητα ν' αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα του κορονοϊού και τα πάντα να έχουν μπει σε καραντίνα, οι τρεις χαμηλότερες κατηγορίες της Αγγλίας θα το βρουν μπροστά τους όσον αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο. Και ας μη γελιόμαστε, αυτός θα φανεί σε αρκετούς τομείς της ζωής μετά τον κορονοϊό, αλλά ας μείνουμε αυτή τη στιγμή στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Για να μιλήσουμε και λίγο με νούμερα, το ισχύον συμβόλαιο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που μοιράζονται σε BT Sport, SkySports και Amazon αυτή τη στιγμή για την Premier League αποφέρει το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων λιρών στους 20 συλλόγους της Premier League. Μαζί με τα δικαιώματα στον υπόλοιπο κόσμο, αυτό το ποσό σχεδόν διπλασιάζεται!

Για να καταλάβετε ακόμα περισσότερο για τι ποσά μιλάμε, η Λίβερπουλ από το αμέσως προηγούμενο συμβόλαιο των τηλεοπτικών είχε λάβει 33,5 εκατομμύρια, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε σταματήσει στα 31,2 εκατομμύρια και η Μάντσεστερ Σίτι είχε συγκεντρώσει 30,1 εκατομμύρια. Μόνο από τα τηλεοπτικά όλα αυτά!

«Και μόνο το 2% να διέθετε κάθε σύλλογος της Premier League, θα μπορούσαν όλα να συνεχίσουν σε πολύ φυσιολογική ροή στην EFL» ανέφερε επί του οικονομικού ο Δρ. Ρομπ Γουίλσον από το Sheffield Hallam University Business School.

Γίνεται πολύ εύκολα αντιληπτό ότι είναι το λιγότερο αυτό που μπορούν να κάνουν οι 20 ομάδες της κορυφαίας κατηγορίας για να βοηθήσουν την δομή ακριβώς κάτω από αυτές. Και σίγουρα θα υπάρχει τρόπος για τους μεγάλους συλλόγους να επιβιώσουν δίχως τα όποια έσοδα υπολογίζονται από τις matchdays στους υπολογισμούς, αλλά αυτό το 2% δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που ούτως ή άλλως θα εξασφαλίσουν.

Και θα είναι απόδειξη ότι νοιάζονται για τη συνέχιση της ζωής στη μετά – κορονοϊού εποχή, μη επιτρέποντας να υπάρξει από τέτοιο λόγο, κάτι αντίστοιχο με το παράδειγμα της Μπέρι...