Μέισον Μάουντ: Στον δρόμο που χάραξε ο Τζον Τέρι

«Μην πας στις ακαδημίες της Τσέλσι γιατί εκεί ’’τρώνε’’ όλους τους πιτσιρικάδες και δεν θα κάνεις καριέρα. Μόνο ο Τζον Τέρι τα έχει καταφέρει». «Τότε, θα είμαι ο επόμενος μετά τον Τζον Τέρι»! Γεμάτος αυταπάρνηση, επιμονή και σκληρή δουλειά, ο Μέισον Μάουντ είδε το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα την 11η Αυγούστου 2019, με τη συμμετοχή του ως βασικού απέναντι στην Μάντεστερ Γιουνάιτεντ και το μέλλον του ανήκει…  



Μέισον Μάουντ: Στον δρόμο που χάραξε ο Τζον Τέρι

Σίγουρα η 11η Αυγούστου του 2019 θα είναι μια ημέρα την οποία άπαντες οι φίλοι της Τσέλσι θα θέλουν να ξεχάσουν μετά την οδυνηρή ήττα με 4-0 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ωστόσο, η ομάδα του Φρανκ Λάμπαρντ βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, λόγω της απαγόρευσης των μεταγραφών και σίγουρα θα δοθεί πίστωση χρόνου στον legend του κλαμπ για να εφαρμόσει τις ιδέες του και να δει και ο ίδιος τους παίκτες στους οποίους θα επενδύσει. Ένας από αυτούς είναι ο Μέισον Μάουντ.

Ο 20χρονος Άγγλος μεσοεπιθετικός ήταν η «έκπληξη» του τεχνικού των «λιονταριών» στο αρχικό σχήμα που παρέταξε στο «Όλντ Τράφορντ» και αρκετοί θα αναρωτήθηκαν ποιος είναι ο μικρόσωμος στον οποίο πιστεύει τόσο πολύ ο «Φράνκι». Ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον μικρό…

Από τα έξι του «λιονταράκι»

Ο Μέισον Τόνι Μάουντ, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 1999 στο Πόρτσμουθ. Από πολύ νεαρή ηλικία προπονήθηκε τόσο στις ακαδημίες της τοπικής ομάδας, όσο και της Σαουθάμπτον αλλά και της Τσέλσι. Φαίνεται όμως ότι οι «μπλε» τον κέρδισαν μιας και βρίσκεται εκεί από έξι ετών. Μάλιστα, το περασμένο καλοκαίρι υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα μέχρι το 2024 έναντι 75.000 λιρών την εβδομάδα (περίπου 4.000.000€ τον χρόνο). Δήλωσε μάλιστα κατόπιν της συμφωνίας: «Είναι μια στιγμή η οποία γεμίζει υπερηφάνεια τόσο εμένα, όσο και την οικογένειά μου. Ήρθα σε αυτόν τον σύλλογο όταν ήμουν έξι ετών και ανέκαθεν ήταν στόχος μου να παίξω με την πρώτη ομάδα κάποια στιγμή. Πραγματικά, ανυπομονώ για την επερχόμενη σεζόν και δουλεύω σκληρά για να αφήσω το ‘’σημάδι’’ μου στην Τσέλσι. Είμαι εδώ για πολύ καιρό και θέλω να παραμείνω για ακόμα περισσότερο».

Δανεισμοί σε Ολλανδία και Τσάμπιονσιπ

Η Τσέλσι φημίζεται για την έντονη δράση της σε επίπεδο δανεισμών καθώς, κάθε χρόνο σωρεία νέων παικτών δίνονται σε ομάδες ανά την Ευρώπη για να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους και να «ψηθούν». Παιδί από τα φυτώρια του συλλόγου, ο Μάουντ, δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την εξίσωση κι έτσι τη σεζόν 2017-18, όταν και ενηλικιώθηκε δόθηκε στην Φίτεσε της Ολλανδίας. Εκεί η χρονιά του ήταν παραγωγικότατη καθώς ήταν από τους καλύτερους παίκτες των «κιτρινόμαυρων» τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Europa League όπου σε 2797 λεπτά συμμετοχής (29 παιχνίδια, τα 9 ως αλλαγή) είχε:

  • 14 γκολ

  • 10 ασίστ

  • 6 κίτρινες κάρτες

  • 2,3 σουτ ανά παιχνίδι

  • 78% ακρίβεια στις πάσες

  • 0.3 κερδισμένες εναέριες μονομαχίες ανά αγώνα

  • 6 βραβεία Man of the Match

  • Καλύτερος παίκτης στο πρωτάθλημα για τον Ιανουάριο του 2018

  • 7,16/10 αξιολόγηση βάσει του whoscored.com

Βλέποντας αυτές τις επιδόσεις ο Φρανκ Λάμπαρντ δεν μπορούσε να μείνει… ασυγκίνητος κι έτσι το καλοκαίρι του 2018 τον απέκτησε ως δανεικό στην Ντέρμπι, καθώς στο πρόσωπό του είδε ένα «όπλο» που θα βοηθούσε την ομάδα να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος. Και δεν διαψεύστηκε. Ο Μέισον στην Τσάμπιονσιπ με την φανέλα της Ντέρμπι αγωνίστηκε 3321 λεπτά (38 παιχνίδια, σε όλα βασικός) στα οποία είχε:

  • 9 γκολ

  • 4 ασίστ

  • 5 κίτρινες κάρτες

  • 2,5 σουτ ανά παιχνίδι

  • 76.6% ακρίβεια στις πάσες

  • 0.5 κερδισμένες εναέριες μονομαχίες ανά αγώνα

  • 2 βραβεία Man of the Match

  • 6,95/10 αξιολόγηση βάσει του whoscored.com

Πρόκειται για εμφανίσεις και σεζόν που δείχνουν συνέπεια, για ομάδες και πρωταθλήματα με διαφορετικές απαιτήσεις στις οποίες ο Μάουντ ανταποκρίθηκε και κέρδισε μια θέση στην πρώτη ομάδα της Τσέλσι.

Τα πρότυπα, η εθνική και… ο Τζον Τέρι

Είναι γεγονός ότι ο Μάουντ ανήκει σε μια γενιά άκρως ταλαντούχων Άγγλων παικτών καθώς είναι κι εκείνος στη «φουρνιά» που κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 19 το 2017. Έχει παίξει σε όλες τις «μικρές» ομάδες των «τριών λιονταριών» (U-16 έως και U-21) ενώ με τις εμφανίσεις του στην Ολλανδία με τη Φίτεσε είχε τραβήξει το ενδιαφέρον του ομοσπονδιακού τεχνικού Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ που τον κάλεσε σε προπόνηση της ομάδας μια εβδομάδα πριν την αναχώρησή της για τη Ρωσία τον Ιούνιο του 2018.

Ο 20χρονος Άγγλος αγωνίζεται στη θέση «10» αλλά και στη θέση «8» και είναι δεδομένο ότι έχοντας μεγαλώσει σε μια γενιά με πληθώρα ταλαντούχων ποδοσφαιριστών στην Ευρώπη, θα είχε πρότυπα-σταθμούς. Πέρα από τον «θρύλο» της Τσέλσι Φρανκ Λάμπαρντ, ο οποίος μάλιστα τον πίστεψε και του έδωσε τις ευκαιρίες που του άξιζαν, ο Μάουντ θαυμάζει τους Λούκα Μόντριτς και Αντρές Ινιέστα.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί μια ιστορία που ο ίδιος έχει φέρει στη δημοσιότητα για τα παιδικά του χρόνια. Όταν ήταν σε διαδικασία επιλογής της ομάδας που θα συνέχιζε να προπονείται, καθώς βρισκόταν μεταξύ Πόρτσμουθ, Σαουθάμπτον και Τσέλσι, άνθρωποι που «γνώριζαν», τον προέτρεψαν να μην πάει στην Τσέλσι καθώς εκεί ο μόνος που έχει καταφέρει να κάνει καριέρα και ήταν από τις ακαδημίες της ομάδας είναι ο Τζον Τέρι. Ο ίδιος τότε απάντησε: «Τότε, θα είμαι ο επόμενος μετά τον Τζον Τέρι»!

 

Ο 20χρονος Άγγλος έχει όλο το μέλλον μπροστά του και σίγουρα, όταν η Τσέλσι αρχίζει να βρίσκει τις ισορροπίες της και εντός του αγωνιστικού χώρου, ο Μάουντ θα δείξει την αξία του και ενδεχομένως να αφήσει εποχή στους «μπλε».

Γιώργος Χ. Αναγνώστου