Τους πληρώνεις ακριβά, αλλά αυτό δεν τους κάνει καλύτερους

Το γεγονός και μόνο πως γίνεται συζήτηση για μεταγραφή του Χάρι Μαγκουάιρ σε ποσό που θα ξεπερνάει τα 90 εκατομμύρια ευρώ και θα τον κάνει τον πιο ακριβό αμυντικό στον κόσμο, δείχνει την στρέβλωση των τιμών που υπάρχει λόγω και του καινούριου τηλεοπτικού συμβολαίου στο αγγλικό τοπίο. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος



Τους πληρώνεις ακριβά, αλλά αυτό δεν τους κάνει καλύτερους

Ακούω εδώ και μια πενταετία ότι το αγγλικό ποδοσφαιρικό τηλεοπτικό προϊόν και τα χρήματα που μπαίνουν στα ταμεία των συλλόγων της Premier League με κάθε καινούριο συμβόλαιο, είναι μια φούσκα και θα σκάσει.

Και γράφω από το 2013 ακριβώς τα ίδια πράγματα. Πως ούτε πρόκειται να σκάσει, ούτε πρόκειται να μειωθεί. Απλούστατα, έλεγα τότε πως την επόμενη δεκαετία θα γιγαντώσει και σχεδόν θα διπλασιαστεί!

Φτάσαμε λοιπόν στο 2019 και η καινούρια τριετής συμφωνία που αρχίζει από αυτό το καλοκαίρι, βάζει πλέον τα ταμεία των ομάδων, μίνιμουμ 170 εκατομμύρια ευρώ ακόμα και για την ουραγό!

Ήδη, σήμερα ανακοινώθηκε πως ολόκληρη η αγωνιστική της Boxing Day, παραδοσιακά μια από τις σημαντικότερες μέρες στο αγγλικό καλεντάρι, θα μεταδοθεί από την Amazon. Πριν από τρία χρόνια, σε αυτή τη στήλη, σας έλεγα πως αργά ή γρήγορα επειδή το αγγλικό ποδοσφαιρικό προϊόν δεν είναι Γερμανία ή Ιταλία, ούτε καν Ισπανία, όπου ξεχωρίζει μόνο το Μπαρτσελόνα – Ρεάλ με ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο, θα προσελκύσει τα Amazon και Netflix. Φυσικά προσελκύει γενικά το ίντερνετ, εκτός των παραδοσιακών καναλιών ανοιχτών και συνδρομητικών ανά τον κόσμο.

Η ώρα αυτή, λοιπόν, έφτασε. Και παρότι σε εσωτερικό επίπεδο η κόντρα των αγγλικών καναλιών χαμήλωσε λίγο με αποτέλεσμα να είναι κατά κάποια εκατομμύρια λιγότερα τα έσοδα, εκτοξεύτηκαν τα έσοδα από τις αγορές εκτός Βρετανίας. Σχετικά με τα δικαιώματα, οι ομάδες μοιράζονται 1.5 δις από την εσωτερική αγορά και 1.2 δις από τα δικαιώματά εκτός Νησιού. Μάλιστα αυτή είναι η πρώτη φορά που τα δικαιώματα εκτός Αγγλίας σχεδόν... ακουμπούν το ίδιο ποσό με τα εντός συνόρων!

Μόλις πριν λίγο καιρό σας έλεγα πως το Facebook της Βραζιλίας έδωσε 130 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να αποκτήσει τα δικαιώματα από το Champions League, μόνο για αποκλειστικές συνεντεύξεις με τους παίκτες που μιλάνε πορτογαλικά κυρίως, τους Βραζιλιάνους, αλλά και μερικούς ισπανόφωνους, χωρίς καν το δικαίωμα μετάδοσης φάσεων από τους αγώνες!

Μιλάμε για επικές καινούριες συμφωνίες που να είστε βέβαιοι πως μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα ενεργοποιηθούν και για την Premier League, με το ενδιαφέρον πλέον να έχει γιγαντώσει με τόσους σπουδαίους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται εκεί.

Έτσι λοιπόν, όλες οι ομάδες έχουν παραπάνω λεφτά και δεν σώζονται μόνο πια μπαίνοντας στο Champions League όπου σαφέστατα είναι θέμα πρεστίζ, αλλά όχι θέμα ζωτικής σημασίας. Όπως για παράδειγμα για την ¶ρσεναλ που έμεινε εκτός για τρίτη χρονιά ή για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που αντέχει και τρία και τέσσερα χρόνια εκτός.

Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι το να γίνεται κουβέντα για έναν καλό κεντρικό αμυντικό όπως ο Μαγκουάιρ για λεφτά πάνω από εκείνα που κόστισε ο Φαν Ντάικ, είναι τρέλα! Ο αμυντικός της Λέστερ ούτε τη μπάλα μπορεί να κουβαλήσει πολλά μέτρα, ούτε ηγετικά χαρακτηριστικά έχει, ούτε πρόκειται να αλλάξει κανα τρομερό επίπεδο την άμυνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή της Σίτι, που κι αυτή τον θέλει διακαώς.

Ένα παιδί που έκανε μόλις μια χρονιά καλή στην Premier League, είναι ο δεξιός μπακ της Κρίσταλ Πάλας, ¶αρον Γουάν – Μπισάκα.

Ξαφνικά κοστίζει 60 εκατομμύρια, χωρίς να έχει παίξει ούτε μια φορά στην εθνική ομάδα! Εκεί, μπροστά του βρίσκονται ήδη οι Γουόκερ και Αλεξάντερ – ¶ρνολντ και βέβαια, μην ξεχνάμε το Μουντιάλ που έκανε και πόσο καλός ήταν ο Τρίπιερ. Η Γιουνάιτεντ πρόσφερε 40 εκατομμύρια και πιθανώς θα ανέβει κι άλλο για να αποκτήσει τον Μπισάκα, ωστόσο, αυτόματα, αν η μεταγραφή αυτή κοστίσει περίπου 50 εκατομμύρια και 80 εκατομμύρια ο Μαγκουάιρ, ποιος αληθινά πιστεύει ότι με 140 εκατομμύρια ευρώ η Γιουνάιτεντ βελτιώνεται σε τέτοιο σημείο από πέρσι που γίνεται ανταγωνιστική;

Είναι δεδομένο πως σε μια αγορά με πολλά λεφτά, φυσικά πληρώνεις υπεραξία, αλλά ορισμένα πράγματα χρειάζονται έναν επανακαθορισμό από τις αγγλικές ομάδες, διότι απλούστατα το ότι πληρώνουν ακριβά κάποιους παίκτες δεν τους κάνει καλύτερους! Κλασσικότερη περίπτωση από τα 50 εκατομμύρια που πλήρωσε η Σίτι για έναν μετριότατο κεντρικό αμυντικό που είναι και αποδείχθηκε γι' ακόμα μια φορά με τα λάθη του στο Nations League ο Τζον Στόουνς, δεν υπάρχει!

Θα έχει ενδιαφέρον, όμως, να δούμε πρώτα για τη νέα χρονιά και το πρόγραμμα που βγαίνει μεθαύριο και θα έχουμε μια πρώτη εικόνα για το πως ξεκινάνε οι ομάδες τον Αύγουστο. Και φυσικά μην ξεχνάμε πως για τις αγγλικές ομάδες οι μεταγραφές τελειώνουν στα τέλη Ιουλίου, τουλάχιστον για αυτούς που πρόκειται να έρθουν.

Για αυτούς που πρόκειται να δώσουν επειδή υπάρχει το μπέρδεμα με τις ημερομηνίες της FIFA, μπορεί να χάσουν παίκτες μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αλλά με την περσινή τους απόφαση, δεν θα μπορούν να τους αντικαταστήσουν.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι πως τα χρήματα υπάρχουν, θα υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και την επόμενη δεκαετία στο αγγλικό ποδόσφαιρο όσο μεγαλώνει το ενδιαφέρον γύρω από το προϊόν με όλο και περισσότερους και πιο δυνατούς παίκτες, μέσω του Internet, που μπαίνουν στο παιχνίδι.

Ήδη, πάντως, για τη φετινή χρονιά, το νέο πακέτο που θα έχει η Cosmote TV μέχρι και το 2022, περιλαμβάνει +30 επιπλέον ζωντανά παιχνίδια ανά σεζόν!