Ντάνιελ Φαρκε: Μια ζωή σαν παραμύθι

Ήταν Μάιος του 2017 όταν η Νόριτς επιβεβαίωνε την πρόσληψη του Ντάνιελ Φάρκε στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Πολλοί στην Αγγλία απόρησαν καθώς τα “καναρίνια” ήταν η πρώτη επαγγελματική ομάδα του 42χρονου τεχνικού, εκείνος όμως διέψευσε τους πάντες και κατάφερε να οδηγήσει μέσα σε δυο σεζόν τη Νόριτς στην Πρέμιερ Λιγκ.  



Ντάνιελ Φαρκε: Μια ζωή σαν παραμύθι

Το όχι τόσο μακρινό 2008, η Λίπσταντ, η ομάδα που ο Φάρκε πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, βρισκόταν σε οικονομική κρίση. Τεχνικός διευθυντής και προπονητής αποχώρησαν με αποτέλεσμα η ομάδα να πέσει στην Westfalenliga, την δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της Γερμανίας.

Το ελάχιστο διοικητικό προσωπικό που είχε μείνει στην ομάδα, αποφάσισε να στραφεί στην επιλογή του Ντάνιελ Φάρκε, ο οποίος μόλις είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ο Φαρκε δεν ήθελε ποτέ να γίνει προπονητής, πίστευε πως η πίεση θα ήταν πολύ μεγάλη για να την αντέξει και στόχευε σε θέσεις όπως αυτή του τεχνικού διευθυντή. Η καρδιά του όμως ήταν αυτή που τον οδήγησε στο να δεχθεί την πρόταση για να αναλάβει χρέη προπονητή στην Λίπσταντ.

Λίγο πριν αποσυρθεί, άρχισε να φοιτά οικονομία στο πανεπιστήμιο του Πάντεμπορν για να εξοικειωθεί με τα νούμερα σε συμβόλαια και φόρους και να που σύντομα του χρειάστηκε. Με αρκετή υπομονή και δουλειά, μετά από τρία χρόνια και μετά την αναδιάρθρωση των χαμηλών κατηγοριών της Γερμανίας, η Λίπσταντ με προπονητή και τεχνικό διευθυντή τον Φάρκε, τερμάτισε πρώτη με 87 βαθμούς και διατήρησε ένα αήττητο σερί 13 μηνών, το μεγαλύτερο σερί που έχει υπάρξει από ομάδα στις έξι πρώτες κατηγορίες ποδοσφαίρου στην Γερμανία.

Σε ένα μικρό σύλλογο, πρέπει να κάνεις τα πάντα. Να διαπραγματεύεσαι με την εταιρεία για τα πούλμαν που ταξιδεύει η ομάδα, να ανανεώνεις όλα τα συμβόλαια και φυσικά να ανταποκρίνεσαι στην δουλειά του προπονητή”, τάδε έφη Φάρκε για την δουλειά που έκανε στην Λίπσταντ και λίγες μέρες μετά ανανέωσε το συμβόλαιό του για ακόμα τρία χρόνια όντας έτοιμος να συνεχίσει την καλή δουλειά που έκανε σε αυτό τον διπλό του ρόλο.

Η μικρή πόλη των 68.000 κατοίκων της βόρειας Βεστφαλίας, τον αντιμετώπιζε πλέον με τιμές βασιλιά μιας άλλης εποχής και εκείνος ανταπέδιδε αυτή την αγάπη στο γήπεδο, οδηγώντας την Λίπσταντ ξανά στις μεγαλύτερες κατηγορίες. Ένα σύγχρονο παραμύθι.

Η φιλοσοφία του Φάρκε ήταν απλή, έβρισκε νέους, ταλαντούχους παίκτες από όλη την περιοχή και τους έριχνε στην “μάχη”, σαν πεινασμένα λιοντάρια. Αυτή η τακτική του απέφερε ακόμα έναν προβιβασμό, αυτή την φορά στην τέταρτη μεγαλύτερη κατηγορία της Γερμανίας και ταυτόχρονα στο πρώτο γύρο του γερμανικού κυπέλλου, όπου η κλήρωση τους έφερε την Μπάγερ Λεβερκούζεν στο δρόμο τους. Ο Ντάνιελ Φάρκε και η ομάδα του θα βρίσκονταν για πρώτη φορά σε κορυφαίο επίπεδο.

Φυσικά, η προσπάθεια του Φάρκε και της ομάδας του δεν έμεινε στα όρια των μικρών κατηγοριών. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γερμανίας παρομοίωσε την πορεία της Λίπσνταντ με “τον φοίνικα που αναγεννιέται από τις στάχτες του”, ενώ κάλεσαν τον Φάρκε για συνέντευξη πριν τον αγώνα με τις “ασπιρίνες”.

Αυτό που έκανε ξεχωριστό τον Φάρκε , δεν ήταν μόνο οι επιτυχίες αλλά και το πάθος του για να γίνεται καλύτερος. Έτσι, παράλληλα με τον διπλό ρόλο του προπονητή και τεχνικού διευθυντή στην Λίπσνταντ, φοιτούσε σε μια από τις καλύτερες ακαδημίες προπονητικής προσπαθώντας να αποκτήσει το μεγαλύτερο δίπλωμα το οποίο αντιστοιχεί στο UEFA Pro. Ο Φάρκε όχι μόνο τα κατάφερε αλλά θριάμβευσε κιόλας, τερματίζοντας τρίτος στην τάξη του.

Η συνέχεια όμως ήταν δύσκολη. Οι απαιτούμενες ώρες ασχολίας με την ομάδα ήταν πολλές και ο Φάρκε είχε σχεδόν παρατήσει την οικογένειά του. Σε συνδυασμό με τον χαμηλότατο μπάτζετ της ομάδας, η Λίπσταντ δεν άντεξε πάνω από δύο χρόνια στην Regionalliga και έπεσε και πάλι κατηγορία.

Τον Δεκέμβριο του 2014 την ώρα που η Λίπσνταντ πάλευε για ακόμη μία άνοδο, ο Φάρκε ανακοίνωσε πως στο τέλος της σεζόν θα αποχωρούσε από τον σύλλογο που αγάπησε και αγαπήθηκε όσο κανείς. Ήταν έξι έντονα χρόνια για εκείνον και αποφάσισε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Η μοίρα όμως του έκρυβε μια έκπληξη. Τον Νοέμβριο του 2015 , ο Ντέιβιντ Βάγκνερ της δεύτερης ομάδας της Ντόρτμουντ αποχώρησε για την Χάντερφιλντ, αφήνοντας την ομάδα στις τελευταίες θέσεις της Regionalliga. Τότε, ο Λαρς Ρίκεν που εκτελούσε χρέη διευθυντή ακαδημιών για την Ντόρτμουντ πλησίασε τον Φάρκε και του πρότεινε την δουλειά του προπονητή. Οδήγησε την Ντόρτμουντ ΙΙ από την 15η στην τέταρτη θέση της κατηγορίας, χάνοντας μόλις τρεις αγώνες.

Σε συνεννόηση με τον προπονητή της πρώτης ομάδας Τόμας Τούχελ, ο Φάρκε προσπάθησε να συνδέσει τις δυο ομάδες, παίζοντας το ίδιο ελκυστικό ποδόσφαιρο, με γρήγορες μεταβιβάσεις και πίεση ψηλά. Η Ντόρτμουντ ΙΙ έμεινε αήττητη μέχρι τον Μάρτιο του 2017 ενώ την τελευταία του σεζόν στην ομάδα, τερμάτισε στην δεύτερη θέση της Regionalliga με μόλις τρεις ήττες και 25 γκολ παθητικό αλλά οι 15 ισοπαλίες ήταν αυτές που του στέρησαν την πρωτιά.

Πέτυχε και εκεί και αποφάσισε να αποχωρήσει για μια νέα περιπέτεια. Αυτή την ευκαιρία του την έδωσε η Νόριτς της Championship. Ο Στιούαρτ Γουέμπερ που μόλις είχε προσληφθεί από τα “καναρίνια” για τη θέση του αθλητικού διευθυντή, πρότεινε τον Φάρκε και η διοίκηση παρά τον αρχικό της δισταγμό, υπέκυψε στις πιέσεις του Γουέμπερ.

Ο 42χρονος, πλέον, τεχνικός έφερε νέες ιδέες στην ομάδα. Το κυρίαρχο παιχνίδι του στην Γερμανία ήταν το καλύτερο πειστήριο της δουλειάς του το οποίο φάνηκε, σχεδόν, αμέσως. Την πρώτη του χρονιά στην Championship,οδήγησε την Νόριτς στην 14η θέση αντιμετωπίζοντας αρκετές δυσκολίες στην προσαρμογή της τακτικής του σε ένα τόσο δύσκολο και σκληρό πρωτάθλημα. Ήταν όμως ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδίσει και ο Φάρκε τα κατάφερε.

Στη πρώτη του σεζόν απέκτησε τους Τσίμερμαν, Λάιτνερ και Στίπερμαν τους οποίους τους προπονούσε στην Ντόρτμουντ ΙΙ ενώ στην δεύτερη και επιτυχημένη του χρονιά πήρε ως δανεικό στη Νόριτς ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Γερμανίας, τον Φέλιξ Πάσλακ. Η μικρή γερμανική παροικία του Νόριτς, βοήθησε τον Φάρκε στην εφαρμογή της τακτικής του που σε συνδυασμό με την προσθήκη του πολύτιμου Τίμου Πούκι, έχουν φτάσει τα “καναρίνια” πολύ κοντά στη κατάκτηση της Championship και κατά συνέπεια στον προβιβασμό στην Premier League.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Μάρτιο, είχε ήδη ανανεώσει το συμβόλαιό του μέχρι το 2022. Παραμύθι ή όχι δεν έχει σημασία, ο ξανθός τύπος με τις καινοτόμες ιδέες και το πάθος για ποδόσφαιρο πέτυχε μέσα σε λίγα χρόνια αυτό που άλλοι προσπαθούν και δεν καταφέρνουν ποτέ. Μπορεί η προπονητική να μην ήταν στα πλάνα του αλλά ο Φαρκ αποδείχθηκε νικητής σε μια δική του μάχη, σε μια μικρή εποποιία.

Θάνος Κονταξής