Χρόνια πολλά, ginger maestro...

Ήταν 16 Νοεμβρίου του 1974 όταν σε μια συνοικία του Μάντσεστερ, το Σάλφορντ, γεννήθηκε ένα κοκκινομάλλικο αγοράκι που έμελλε να αλλάξει σχεδόν όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου και όλες οι μεγάλες προσωπικότητες να μιλάνε για αυτόν. Το όνομα αυτού είναι Πόλ Σκόουλς, σήμερα γίνεται 44 ετών και το england365.gr στέκεται σε όσα άφησε σαν παρακαταθήκη αυτός ο μικρόσωμος... γίγαντας, ο ginger Maestro, όπως τον αποκαλούν στο Μάντσεστερ.  



Χρόνια πολλά, ginger maestro...

Ο Σκόουλς γεννήθηκε ασθματικός και είχε μια ασθένεια στα γόνατα που ονομάζεται Osgood–Schlatter και εντοπίζεται κυρίως σε νεαρούς αθλητές. Μπορεί κάποιες φορές αυτές οι ασθένειες να τον άφησαν πίσω σε θέματα, όπως η φυσική κατάσταση, αλλά ποτέ δεν τον απέτρεψαν από το να παίξει ποδόσφαιρο.

Σε ηλικία 14 ετών ξεκίνησε προπονήσεις με τις ομάδες των ακαδημιών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το ταλέντο του δεν άργησε να γίνει αντιληπτό από τους προπονητές του. Παίζοντας με τις ακαδημίες διακρίθηκε αρκετές φορές και περίμενε την στιγμή την οποία θα τον καλούσε στην πρώτη ομάδα ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1994 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντιμετώπιζε την Πόρτ Βέιλ για τον δεύτερο γύρο του Λιγκ Καπ και ο Σερ Αλεξ έδωσε φανέλα βασικού σε έναν 19χρονο ελπιδοφόρο νέο, τον Πόλ Σκόουλς. Εκείνος άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά πετυχαίνοντας δυο γκολ χαρίζοντας την νίκη στην ομάδα του. Αυτή η μέρα του επεφύλασσε να καθιερωθεί στην ομάδα του Μάντσεστερ και να δημιουργήσει μια μεγάλη καριέρα με πολλές επιτυχίες...

Ο Πoλ ήταν εσωστρεφής, λιγομίλητος, δεν είχε την μεγάλη λάμψη του Μπέκαμ, του Γκιγκς,του Βερόν αλλα έδειχνε την λάμψη του μέσα στο γήπεδο. Εκεί ήταν ο χώρος που μεταμορφωνόταν, σαν να έπινε το μαγικό φίλτρο. Γινόταν ο γίγαντας του παραμυθίου με συγγραφέα τον ίδιο. Ήταν ο άνθρωπος που καθόριζε τον ρυθμό του παιχνιδιού, ο άνθρωπος που θα πέρναγε η μπάλα και όλο το παιχνίδι της Γιουνάιτεντ, ο «εγκέφαλος» του Σερ Άλεξ. Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Σκόλσι ήταν ότι κατάφερε να εμπνεύσει ποδοσφαιριστές και προπονητές που αργότερα αναφέρθηκαν στις ικανότητές του, θεωρώντας τον πρότυπο. Μέσα στα χρόνια εξέλιξε την θέση του οκταριού έχοντας πάντα στο παιχνίδι του στοιχεία που αγγίζουν την τελειότητα. Μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε την μπάλα, μπορούσε να την δώσει στους συμπαίκτες του όπως και όποτε την ήθελαν. Και όχι μόνο πάσαρε, αλλά σούταρε, μάρκαρε, κινούνταν χωρίς την μπάλα αλλά και σκόραρε, ήταν πάντα εκεί που έπρεπε για την ομάδα του.

Ένας παίκτης που θα ήθελε κάθε προπονητής να έχει στην διάθεσή του. Από τα καλύτερα μυαλά όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος ο Σερ Άλεξ. Σε μια συνέντευξή του ο προπονητής των κόκκινων διαβόλων είχε διηγηθεί ότι κάποια μέρα στην προπόνηση ο Γκάρι Νέβιλ είχε πάει «για την ανάγκη του» 50 μέτρα μακριά και ότι ο Πολ Σκόουλς τον σημάδεψε και τον πέτυχε με την μπάλα. Όμως δεν έμεινε μόνο για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά στην μνήμη των φιλάθλων, έμεινε και διότι ήταν ένας ήρεμος άνθρωπος που βοηθούσε να κρατηθούν οι ισορροπίες μέσα στα αποδυτήρια. Ένας άνθρωπος που έμενε πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας και πάντα ξεχώριζε για την διακριτικότητα που τον διακατείχε. «Οι ποδοσφαιριστές τον αγαπούν» είχε πει σε μια συνέντευξή του ο Τσάβι το 2011. Αποτελούσε πρότυπο, έναν δάσκαλο, έναν άνθρωπο στον οποίο πάνω στήθηκε και μελετήθηκε το στυλ παιχνιδιού μεγάλων ευρωπαικών κλάμπ και όχι μόνο.

Στην Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα ήταν πολλές φορές αντικέιμενο συζήτησης, ο Μεσι, ο Πικέ ακόμα και ο ίδιος ο Καταλανός τεχνικός είχαν μιλήσει με εγκωμιαστικά σχόλια για τον παλαίμαχο Άγγλο μέσο. Ακόμα και ο Πελέ είχε δηλώσει ότι αν έπαιζαν μαζί θα τον είχε βοηθήσει να πετύχει ακόμα περισσότερα γκόλ. Για ένα πράγμα έχει κατηγορηθεί ο Πόλ . Για τον σκληρό τρόπο που αγωνιζόταν.Ο ίδιος ξεγελούσε με το παρουσιαστικό του και δεν υπολογιζόταν σαν ένας δυνατός αντίπαλος βάση σωματοδομής, όμως είχε καταφέρει να «γκρεμίσει» πολύ δυνατότερους αντιπάλους και να τιμωρηθεί για αυτό, χαρακτηριστικά είναι ο τρίτος στατιστικά στην Πρέμιερ Λιγκ με τις περισσότερες κάρτες (90 κίτρινες και 4 κόκκινες), ενώ είναι ο πρώτος στην συγκεκριμένη κατηγορία στο Τσάμπιονς Λιγκ (32 κάρτες).

Την απόφαση να αποσυρθεί την πήρε αρχικά το 2011 όμως την ανακάλεσε λίγους μήνες αργότερα.Οριστικά αποσύρθηκε από την ενεργό δράση τον Μάιο του 2013. Μια μεγάλη καριέρα με την οποία μέτρησε 718 εμφανίσεις και 155 γκόλ σε όλες τις διοργανώσεις με την φανέλα της Γιουνάιτεντ, παίρνοντας 25 τρόπαια εκ των οποίων 11 πρωταθλήματα και 2 Τσάμπιονς Λιγκ. Στην εθνική ομάδα της Αγγλίας κλήθηκε για πρώτη φορά το 1997 και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του έναντι της Νοτίου Αφρικής. Αποσύρθηκε το 2004 έχοντας στο ενεργητικό του 66 εμφανίσεις και 14 γκολ.

Η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Σκόουλς είναι πάρα πολύ μεγάλη και σημαντική .Ίσως την εποχή που τα πέτυχε όλα αυτά να μην υπήρχαν τα μέσα που υπάρχουν σήμερα για να αναγνωριστούν και να λάβουν την μεγαλοπρέπεια που τους αρμόζει, όμως ο Σόλσκι, άφησε το στίγμα και ίσως το πως πρέπει να είναι οι μεγάλοι αθλητές-άνθρωποι που μιλάνε με τα έργα τους στο γήπεδο και όχι με ανούσια λόγια και πράξεις εντός και εκτός γηπέδων. Χρόνια πολλά ginger maestro!

 
 
 
 
Γιώργος Φραγκάκης