Πόσα (δικά της) ρεκόρ αντέχει να «σπάσει» φέτος η Μάντσεστερ Σίτι;

Tριάρα στο ντέρμπι του Μάντσεστερ την περασμένη Κυριακή (3-1), μόνη πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας της Πρέμιερ Λιγκ, ομάδα που αποπνέει ποδοσφαιρική υγεία, θέλγει το μάτι και… τρομάζει τον αντίπαλο! Πού μπορεί να σταματήσει φέτος η Μάντσεστερ Σίτι;



Πόσα (δικά της) ρεκόρ αντέχει να «σπάσει» φέτος η Μάντσεστερ Σίτι;

Η περασμένη «γεμάτη» σεζόν, με την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ και του Λιγκ Καπ, μάλλον δεν της προκάλεσε… κορεσμό! Αντιθέτως, όπως δείχνει και με την φετινή της εκκίνηση, μάλλον της άνοιξε την όρεξη για ακόμα σπουδαιότερα κατορθώματα, συνοδευόμενα πάντα με ωραίο ποδόσφαιρο, προσεγμένο πάντα στο στυλ του Πεπ Γκουαρντιόλα, μπολιασμένο με στιγμές μαγείας από τους παίκτες του, και φυσικά με πολλά γκολ…

Έχοντας ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών, το σύνολο του Καταλανού τεχνικού θέλει όχι απλά φέτος να κατακτήσει εκ νέου το πρωτάθλημα, αλλά επιχειρεί να το κάνει και με εμφατικό τρόπο, «σπάζοντας» μέσα στη χρονιά μερικά... δικά της ρεκόρ, όπως:

Περισσότερες συνεχόμενες νίκες (18): Από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου (και το 2-1 στην Μπόρνμουθ), μέχρι και την πρωτοχρονιά του τρέχοντος έτους (0-0 με Κρίσταλ Πάλας), οι «πολίτες» μέτρησαν 18 σερί νίκες, ουσιαστικά δηλαδή σχεδόν… μισό πρωτάθλημα! Τώρα, μετά την ισοπαλία με τη Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ» (0-0, 7/10) μετράνε τέσσερις συνεχόμενες και... φορτσάρουν ενόψει συνέχειας.

Περισσότερα γκολ σε ένα πρωτάθλημα (106): Πρωταθλητές και στο σκοράρισμα την περσινή χρονιά οι παίκτες του Πεπ Γκουαρντιόλα, αφού ξεπέρασαν κατά τρία τέρματα στη σχετική κατηγορία την ομάδα της Τσέλσι και του Κάρλο Αντσελότι (103 γκολ) που αναδείχθηκαν εξίσου πρωταθλητές την σεζόν 2009/10. Μέχρι στιγμής, σε 12 αγωνιστικές, μετράνε 36 τέρματα, πέντε λιγότερα από το αντίστοιχο χρονικό σημείο πέρυσι…

Περισσότερες νίκες σε μια σεζόν (32): Το ρεκόρ των 30 νικών από την Τσέλσι του Αντόνιο Κόντε πρόπερσι, δεν πρόλαβε να… φιγουράρει για πολύ στις σχετικές λίστες, αφού η Σίτι την περασμένη χρονιά σταμάτησε στις 32! Σε σχέση με πέρυσι πάντως εν προκειμένω, κυμαίνεται στα ίδια… υψηλά επίπεδα, έχοντας ήδη δέκα σε δώδεκα ματς (ενώ πέρσι είχε έντεκα).

Πιο πολλοί βαθμοί σε μια χρονιά (100): Με τον πλέον εμφατικό τρόπο, φτάνοντας την... κατοστάρα, η αρμάδα του Πεπ έδειξε την ποδοσφαιρική κυριαρχία της στο Νησί! Φυσιολογικά επομένως είναι και η μόνη πρωταθλήτρια με τριψήφιο αριθμό πόντων, ξεπερνώντας αντίστοιχα την Τσέλσι της σεζόν 2004/05 με 95 βαθμούς.

Πιο πολλές εκτός έδρας νίκες (16): Στο… νήμα ξεπέρασε και πάλι την Τσέλσι του Μουρίνιο, της σεζόν 2004/05, για τα περισσότερα τρίποντα μακριά από το «σπίτι» της. Δεν τα κατάφερε μόνο στις έδρες των Κρίσταλ Πάλας (0-0), Λίβερπουλ (3-4) και Μπέρνλι (1-1), ενώ φέτος πάλι απέτυχε να φύγει με νίκη από το «Άνφιλντ» (0-0) καθώς και από «Μολινό» της Γουλβς (1-1). Δύσκολο να σπάσει ξανά μεν το συγκεκριμένο ρεκόρ, ποτέ δεν ξέρεις δε…

Μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων (+79): Σκοράροντας κατά ριπάς, η Μάντσεστερ Σίτι… έγραψε 106 τέρματα,δέχθηκε μόλις 27, με τον τελικό συντελεστή να δείχνει +79 στο τέλος της περσινής χρονιάς. Σε καλό δρόμο βρίσκεται πάντως σε ό,τι αφορά το πιθανό ρεκόρ και φέτος, αφού βρίσκεται ήδη στο +31 (36-5).

Μεγαλύτερη βαθμολογική διαφορά από τον 2ο (+19): Οδεύοντας άνετα προς τον τίτλο, οι «σίτιζενς» άφησαν δεύτερους και.. καταϊδρωμένους τους συμπολίτες τους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για 19 βαθμούς! Το αντίστοιχο ρεκόρ μέχρι πρότινος κρατούσαν οι «κόκκινοι διάβολοι» από την σεζόν 1999/2000, που είχαν διαφορά 18 πόντων (91 προς 73) από την Άρσεναλ. Φέτος ωστόσο πολύ δύσκολα θα συμβεί κάτι παρόμοιο, με τις Λίβερπουλ και Τσέλσι (στο -2 και -4 αντίστοιχα) να μην αφήνουν την Σίτι να... πάρει ανάσα.

Σχετική εικόνα

Eκτός των προσωπικών της ρεκόρ, η Μάντσεστερ Σίτι επιδιώκει ακόμα φέτος να:

Δεχθεί λιγότερα γκολ σε μια σεζόν: Μόλις δεκαέξι φορές μάζεψαν τη μπάλα από τα δίχτυα τους οι παίκτες της Τσέλσι την σεζόν 2004/05. Παρά την επιθετική… εκρηκτικότητα, η Σίτι πάντως αποκρίνεται αρκετά ικανοποιητικά και στην άμυνα, έχοντας δεχθεί μόνο πέντε τέρματα σε 12 ματς πρωταθλήματος.

Κάνει το back-to-back σε τίτλους, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Και βάσει εικόνας, μπορεί να ελπίζει σε αυτό, αφού εμφανίζεται σοβαρότερη και πιο επικίνδυνη από τις σεζόν που ακολούθησαν τους τίτλους του 2012 και του 2014…

Κάνει το παρθενικό της νταμπλ, να συνδυάσει δηλαδή και τους δυο σπουδαιότερους τίτλους στην Αγγλία τον ερχόμενο Μάιο. Κάτι γενικότερα δύσκολο τα τελευταία χρόνια, καθώς τελευταία ομάδα που πανηγύρισε σερί τίτλους (τρεις μάλιστα) ήταν η Γιουνάιτεντ από το 2007 έως το 2009.

Πάρει το πρωτάθλημα ως αήττητη, κάτι που μόνο η Άρσεναλ της περιόδου 2003/04 μπορεί να υπερηφανεύεται πως έχει καταφέρει στα χρόνια της Πρέμιερ Λιγκ, από το 1992 μέχρι σήμερα. Χρόνο με το χρόνο, το εν λόγω κατόρθωμα φαντάζει όλο και πιο δύσκολο, δεδομένου ότι ανεβαίνει και γενικότερα το επίπεδο δυσκολίας του πρωταθλήματος.

Χρήστος Γραβιάς