Σάμπα στο «Άνφιλντ»: οι Βραζιλιάνοι που ντύθηκαν στα κόκκινα της Λίβερπουλ

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Λίβερπουλ αποτελεί από χθες το βράδυ (19/07) και επίσημα πια ο Άλισον Μπέκερ από τη Ρόμα, και παράλληλα, εκτός από τον ακριβότερο πλέον γκολκίπερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, έναν ακόμα ποδοσφαιρικό εκπρόσωπο της «χώρας του καφέ» που θα βρεθεί στο Μέρσεϊσαϊντ...



Σάμπα στο «Άνφιλντ»: οι Βραζιλιάνοι που ντύθηκαν στα κόκκινα της Λίβερπουλ

Την... αρχή για φέτος έκανε ο Φαμπίνιο, η μετακίνηση του οποίου από τη Μονακό στη Λίβερπουλ στοίχισε 43 εκατομμύρια λίρες, ενώ πλέον, με τον Άλισον Μπέκερ κάτω από τα δοκάρια, οι «κόκκινοι» θέλουν να βάλουν τέλος στα... πειράματα και τις αλχημείες με τις εναλλαγές Μινιολέ-Κάριους, αλλά και να προσθέσουν το κάτι παραπάνω μέχρι στιγμής στο «παζλ» του ρόστερ τους για τη σεζόν που πλησιάζει...

 

Με αφορμή λοιπόν τον ερχομό του 26χρονου πορτιέρο στο Μέρσεϊσαϊντ, το england365 θυμάται τις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που έκαναν το Kop και το «Άνφιλντ» (ο καθένας στο δικό του μήκος κύμματος) να... χορέψουν σάμπα:

 

 

Λούκας Λέιβα (2007-2017)

Για μια ολόκληρη δεκαετία, αποτέλεσε μια... ήρεμη δύναμη στα αποδυτήρια του «Άνφιλντ». Ναι μεν ποτέ οι εμφανίσεις του δεν άφηναν με... ανοιχτό το στόμα τους φιλάθλους των «κόκκινων», ωστόσο πάντοτε έδινε το απόλυτο των δυνάμεών του, αποτελώντας έναν τιμιότατο «μαχητή» στο χώρο του κέντρου. Με την κόκκινη φανέλα «έγραψε» 346 συμμετοχές (πέτυχε και εφτά τέρματα), δεν ευτύχησε πάντως να πανηγυρίσει πολλούς τίτλους σε τόσα χρόνια, παρά μόνο το Λιγκ Καπ του 2012. Το περασμένο καλοκαίρι αποχώρησε από το Νησί για λογαριασμό της Λάτσιο, και ενώ ο Γιούργκεν Κλοπ είχε κρίνει πως πλέον δεν είχε θέσει στο ρόστερ της Λίβερπουλ.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για liverpool lucas

 

Φάμπιο Αουρέλιο (2006-2012)

Aποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2006 ως ελεύθερος (προηγουμένως αγωνιζόταν στη Βαλένθια), για να ενισχύσει τα μετόπισθεν της ομάδας του Ράφα Μπενίτεθ τότε. Μάλιστα έγινε ο πρώτος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της Λίβερπουλ. Στο «Άνφιλντ» έμεινε μέχρι και το 2012, αποτελώντας μια αξίοπιστη λύση ως αριστερό μπακ που προωθούνταν κιόλας και συνέβαλε στο επιθετικό σκέλος της ομάδας. Πολλοί φίλοι των «reds» θα τον θυμούνται σίγουρα για το γκολ-φάουλ του κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1-4) στο «Ολντ Τράφορντ», τον Μάρτη του 2009.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για liverpool aurelio

 

Nτιέγκο Καβαλιέρι (2008-2010)

Αν και όταν αποκτήθηκε από την Παλμέιρας υπέγραψε συμβόλαιο τετραετούς διάρκειας, δεν κατάφερε να μακροημερεύσει στο Μέρσεϊσαϊντ. Ουσιαστικά δεν κατάφερε να κερδίσει και την εμπιστοσύνη του Ράφα Μπενίτεθ στην «κατάκτηση» της θέσης του βασικού κίπερ, περιοριζόμενος σε λιγοστές συμμετοχές στα εγχώρια κύπελλα και το Γιουρόπα Λιγκ. Όπως ήταν φυσιολογικό, αποτέλεσε παρελθόν μετά από δυο καλοκαίρια, συνεχίζοντας την καριέρα του στην ιταλική Τσεζένα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για liverpool cavalieri

 

Nτόνι (2011-2013)

Ακόμα ένας γκολκίπερ προοριζόμενος για δεύτερος στην ιεραρχία των τερματοφυλάκων (πίσω από τον Πέπε Ρέινα), με την πορεία του στο Λίβερπουλ να θυμίζει εν πολλοίς εκείνη του συμπατριώτη του Ντιέγκο Καβαλιέρι. «Σταμάτησε» στις τέσσερις μόλις εμφανίσεις πριν αποχωρήσει από την Αγγλία το 2013, μετά τη μάλλον κακή – και για τον ίδιο – να αφήσει τη Ρόμα στην οποία μετρούσε για έξι χρόνια «γεμάτες» χρονιές.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για liverpool doni

 

Φελίπε Κουτίνιο (2013-2018)

Η επιμονή του στο να πάρει μεταγραφή για τη Μπαρτσελόνα, σε ένα σίριαλ που ξεκίνησε από πέρυσι και κορυφώθηκε τον φετινό Γενάρη, μουτζούρωσε εν τέλει την είκονα που είχαν για εκείνον οι φίλοι των «reds». Πάντως, ουδείς μπορεί να αρνηθεί πως στα πέντε χρόνια που βρέθηκε στο «Άνφιλντ», δεν προσέφερε τα μέγιστα, με τις ασίστ και τα γκολ του. Σε σύνολο 201 συμμετοχών έγραψε 51 τέρματα. Για τους «κόκκινους» αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα μεταγραφικά «λαχεία» των τελευταίων χρόνων, καθώς πωλήθηκε στους «μπλαουγκράνα» έναντι 142 εκ. λιρών, τη στιγμή που τον είχαν αγοράσει για μόλις 8,5 εκ. τον Ιανουάριο του 2013 απ' την Ίντερ.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για liverpool coutinho

 

Ρομπέρτο Φιρμίνο (2015 - ....)

Ο 26χρονος επιθετικός αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση μεταγραφής που ούτε ενθουσίασε αρχικά κάποιον στο άκουσμα της, ούτε άργησε να δεχτεί αρνητικά σχόλια, τα οποία όμως με τον καιρό έκανε άπαντες να.. καταπιούν με τις εμφανίσεις του! Ήρθε ως φορ το καλοκαίρι του 2015 στο Λίβερπουλ, αλλά υπό τις οδηγίες του Γιούργκεν Κλοπ έχει μεταμορφωθεί σε έναν ολοκληρωμένο all-around επιθετικό, ικανό να παίζει και με πλάτη, να ψάχνει τη μπάλα εκτός περιοχής και να δημιουργεί χώρους στους ακραίους επιθετικούς της ομάδας του. H περασμένη σεζόν ήταν και η καλύτερη του στις τρεις συνολικά στην Αγγλία, με 27 γκολ σε 52 εμφανίσεις.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για liverpool firmino

Χρήστος Γραβιάς