Η ημέρα που άλλαξε το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο

Η 9η Ιουλίου του 1867 αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαδιακή ημέρα, μια ημέρα σταθμό για τα χρονικά του Σκωτσέζικου ποδοσφαίρου. Σαν σήμερα (09/07), το καλοκαίρι του 1867 μια ομάδα ανδρών αγνώστων στοιχείων στην Γλασκώβη αποφασίζει να δημιουργήσει τον πρώτο ποδοσφαιρικό σύλλογο της Σκωτίας την ιστορική Κουίνς Παρκ ΦΚ (Queen’s Park FC), που υπήρξε η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο έξω από την Αγγλία και την Ουαλία. Μιας ομάδας που γέννησε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην σύγχρονη προπονητική αυτό του κορυφαίο Σκωτσέζου ποδοσφαιριστή και προπονητή Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος και ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τους κόλπους της Κουίνς τις σεζόν 1957-1960.



Η ημέρα που άλλαξε το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο

Η παρθενική της εμφάνιση δεν θα μπορούσε να συνοδευτεί από κάτι καλύτερο από μια εντυπωσιακή νίκη στο ξεκίνημα. Έτσι ο πρώτος αγώνας που καταγράφτηκε από την Κουίνς ήρθε κάτι περισσότερο από έναν χρόνο αργότερα όταν την 1η Αυγούστου του 1868 νίκησαν την Θιστλ ΦΚ της Γλασκώβης με σκορ 2-0. Δύο χρόνια μετά, το 1870 η Κουίνς έγινε μέλος της αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και προχώρησε μέχρι τον τελικό του FA Cup του 1884 και του 1885, όπου και ηττήθηκε και τις δυο φορές από την Μπλάκμπερν Ρόβερς.

 

Λίγο μετά την ίδρυση της σκωτσέζικης πρωτοπόρου ομάδας ολοένα και περισσότερα κλαμπ άρχισαν να φυτρώνουν σε ολόκληρη την Σκωτία, με αποτέλεσμα το 1873 η Κουίνς να συνταχθεί μαζί με άλλα οκτώ σωματεία με σκοπό τον σχηματισμό της Σκωτσέζικης Ποδοσφαιρικής Ένωσης. Η κυριαρχία της Κουίνς στο νέο Πρωτάθλημα ήταν σαρωτική σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην χάνει κανένα παιχνίδι μέχρι τον Δεκέμβριο του 1876. Με το επιβλητικό ποδόσφαιρο που παρουσίαζε δεν άφηνε περιθώρια νίκης στους αντίπαλους συλλόγους, μετρώντας στην συλλογή της τα 3 πρώτα Κύπελλα Σκωτίας (1874-76), ενώ συνολικά κατέκτησε το σκωτσέζικο Κύπελλο 10 φορές, έναν αριθμό λιγότερο δηλαδή από την Σέλτικ και την Ρέιντζερς. Όταν μάλιστα ήρθε η στιγμή η Σκωτία να αντιμετωπίσει την Αγγλία στις 30 Νοεμβρίου του 1872 σε μια αναμέτρηση που κατέληξε ισόπαλη, οι έντεκα Σκωτσέζοι παίκτες αγωνίζονταν στην Κουίνς, γεγονός που καταδεικνύει απόλυτα την ισχυρή παρουσία της ομάδας στο σκωτσέζικο ποδόσφαιρο.

Καθώς λοιπόν οι περιβάλλουσες λέσχες είχαν μετατραπεί σε επαγγελματικές στις αρχές του αιώνα η Κουίνς παρέμενε πιστή και σταθερά αφοσιωμένη στις αρχές της ως ερασιτεχνικού σωματείου. Το 1889 έλαβαν μέρος στην πρώτη κατηγορία της σκωτσέζικης Football League χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να ανταγωνιστούν τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες και ως εκ τούτου υποβιβάστηκαν στη δεύτερη κατηγορία το 1922. Από το 1956 έως το 1958 βρίσκονταν στην πρώτη θέση της κατηγορίας ενώ έκτοτε φλέρταραν με την δεύτερη, τρίτη και τέταρτη βαθμίδα. Σήμερα η ομάδα αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία της Football League μετά την εισαγωγή της Πρέμιερ Λιγκ Σκωτίας το 1998. Έδρα του συλλόγου εξακολουθεί να αποτελεί το Εθνικό Στάδιο της Σκωτίας, το ιστορικό Χάμπντεν Παρκ στο οικόπεδο ιδιοκτησίας της ομάδας το οποίο και υπήρξε το μεγαλύτερο γήπεδο του κόσμου το 1903 όταν και κατασκευάστηκε.

Κωνσταντίνα Θεοδώρου