Μη γελιόμαστε: τα φαβορί ζουν πάντα ανάμεσά μας!

Εχοντας πια μια εικόνα από όλες τις ομάδες σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο μπορεί άφοβα να βγει ένα συμπέρασμα: ολοκληρώνεται η έκτη μέρα των αγώνων χωρίς να υπάρχει μία εμφάνιση από κάποια Εθνική που να μας άφησε με το στόμα ανοιχτό! Και κάτι τέτοιο παρακολουθώντας από το 1974 τα Μουντιάλ δεν έχει προηγούμενο! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Μη γελιόμαστε: τα φαβορί ζουν πάντα ανάμεσά μας!

Τέσσερα χρόνια πριν στη Βραζιλία ήταν η Ολλανδία που συντρίβοντας με 5-1 την (παγκόσμια πρωταθλήτρια και πρωταθλήτρια Ευρώπης) Ισπανία μας είχε εντυπωσιάσει. Το 2010 στη Νότιο Αφρική η Γερμανία είχε ξεκινήσει με φρενήρη ρυθμό διαλύοντας την Αυστραλία. Το 2006 ήταν φοβερή η Ισπανία στο 4-0 με τους Ουκρανούς, η Γερμανία  το 2002 στο 8-0 με τη Σαουδική Αραβία και το 1998 η Αργεντινή στο 4-0 με την Τζαμάικα

Για να μην πάμε ακόμα πιο πίσω με τη Γερμανία να δίνει τον τόνο το 1990 διαλύοντας μια εξαιρετική Γιουγκοσλαβία με 4-1, η Σοβιετική Ένωση με διαστημικό ποδόσφαιρο το 1986 στο Μεξικό οταν συνέτριψε 6-0 την Ουγγαρία και το 1982 με την επική ανατροπή της Βραζιλίας του Σοκρατες του Ζίκο και του Εντερ με τους Σοβιετικούς ή το εντυπωσιακό 3-1 των Άγγλων επί της Γαλλίας με τα δυο γκολ του Μπράιαν Ρόμπσον.

Βέβαια σε όλα  αυτά υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής που λέει πως μόνο η Γερμανία το 1990 από όσους αναφέραμε πήρε τελικά το Κύπελλο στο τέλος, δείγμα του πόσο απατούν τα φαινόμενα στα Μουντιάλ!

Ωστόσο το να μην μας έχει αφήσει εκστασιασμένους μια ομάδα μετά από το πρώτο γύρο των αγώνων από μόνο του είναι ένα ζήτημα. Ίσως λίγο το Μεξικό να είναι η ομάδα που κατάφερε να συζητηθεί περισσότερο ανα την υφήλιο με τη νίκη αλλά κυρίως τον τρόπο που υπέταξε τη Γερμανία. Αρκεί αυτό για να το τοποθετήσει ανάμεσα στα φαβορί για την τετράδα; Κατά την ταπεινή μου άποψη όχι επειδή όλες οι ομάδες αργούν να βρουν βηματισμό σε αυτή τη διοργάνωση, δημιουργείται συνθήκη που βολεύει τους πραγματικά μεγάλους!

Μη γελιόμαστε και η Βραζιλία και η Αργεντινή θα ανακάμψουν όπως πιστεύω και η Γερμανία. Η Ισπανία ήταν καλύτερη σαν εικόνα από όλους τους άλλους αλλά έπεσε πάνω στον «σεληνιασμένο» Ρονάλντο ενώ η Γαλλία και η Αγγλία θα παίξουν καλύτερα στη συνέχεια όπως πιθανότατα και το Βέλγιο. Το Μεξικό έχει τις δυνατότητες να κάνει και αλλες ζημιές με το αγωνιστικό πλάνο ενός πολύ καλού προπονητή όπως ο Οσόριο και μια παρέα ποδοσφαιριστών που μεγάλωσαν μαζί εδώ και μια δεκαετία έχοντας κατακτήσει τίτλους σε επίπεδο κάτω των 17 και των 20 ετών και τώρα είναι στην πιο ώριμη φάση της καριέρας τους! Σε κάποιους αρέσει η Ουρουγουάη η οποία διαθέτει μια αλεπού των πάγκων, τον Ταμπάρες σπουδαίους σταρ σαν τον Γκοντίν, τον Χιμένες, τον Μπετανκούρ και τον Λουίς Σουάρεζ. Ομως κάτι μου λέει πως με έναν αντίπαλο που θα την τρέξει αρκετά θα έχει πρόβλημα. Όσο για τη Σενεγάλη η αφέλεια των Πολωνών της επέτρεψε να φανεί πιο καλή από όσο πραγματικά είναι! Όσο για τη Ρωσία που την είδαμε ξανά και έκανε μια σημαντική νίκη με την Αίγυπτο, είναι πολύ ανώτερη των προσδοκιών έως αυτή την ώρα!

Η δεύτερη σειρά των αγώνων θα αποκρυπτογραφήσει πολλά! Ωστόσο νομίζω πως αυτή τη φορά θα δούμε τους μεγάλους ή έστω αυτούς που είναι τα φαβορί, πολύ πιο έτοιμους για να δηλώσουν «παρών» σηκώνοντας τα μανίκια για να κάνουν σωστά τη δουλειά... Γιατί τα φαβορί ζουν ανάμεσα μας...