Ο Σαλάχ πάει σήμερα για το 34ο βραβείο στη σεζόν!

Είναι αδιαμφισβήτητα ο παίκτης της χρονιάς για τη Λίβερπουλ. Ενδεχομένως, ο ποδοσφαιριστής που μετατράπηκε σε φαινόμενο, «μαγνητίζοντας» ολόκληρο τον πλανήτη της στρογγυλής θεάς. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ «σάρωσε» όλα τα ατομικά αγαλματίδια στο πέρασμά του και το england365 υπενθυμίζει γιατί ο Αιγύπτιος οφείλει να φτιάξει μια προσωπική τροπαιοθήκη σπίτι του.  



Ο Σαλάχ πάει σήμερα  για το 34ο βραβείο στη σεζόν!

Δεν άφησε βραβείο που να μην κάνει δικό του. Ο Σαλάχ έφτασε τις 33 προσωπικές διακρίσεις μέσα στη σεζόν, οι οποίες μετουσιώθηκαν και σε απονομές, εντός συνόρων στο Νησί, εκτός στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Όσον αφορά τη δράση του στην Αγγλία, ο Μο αναδείχθηκε τρεις φορές ο καλύτερος παίκτης του μήνα στην Πρέμιερ Λιγκ, αριθμός ρεκόρ, αφού ουδείς το έχει κατορθώσει τόσες φορές μέσα σε μία χρονιά. Όπως, ανάλογο βραβείο εισέπραξε άλλες τέσσερις φορές, σε μια διαδικτυακή ψηφοφορία, με ποσοστό ισοπεδωτικό του 80%, αφήνοντας κατά πολύ πίσω τους διεκδικητές, Νταβίντ Σίλβα, Λιρόι Σανέ (Μάντσεστερ Σίτι) και τους Σον, Ντέλε Άλι, Βερτόνγκεν (Τότεναμ).

Και επειδή η φράση «μια ομάδα μόνος του» ταιριάζει άψογα στην περίπτωσή του, αποδεικνύεται από το γεγονός πως βγήκε ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ, εισπράττοντας επτά μηνιαία βραβεία. Ακόμα, η εκτελεστική του δεινότητα δεν έμεινε παραπονεμένη, με τον Αιγύπτιο όποτε βρίσκει δίχτυα να είναι «χάρμα ιδέσθαι», κάτι που αναγνωρίστηκε έξι φορές, για το γκολ του μήνα στους «κόκκινους».

Ο 25χρονος ψηφίστηκε δύο φορές για το καλύτερο γκολ της εβδομάδας στη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση. Μάλιστα, το επίτευγμα παίρνει μεγαλύτερη αξία, αφού ήταν σε κρίσιμες αναμετρήσεις, τόσο στον προημιτελικό με την Μάντσεστερ Σίτι στο «Έτιχαντ», αλλά και στον ημιτελικό με τη Ρόμα στον «Άνφιλντ», σε μια βραδιά που έκανε τα πάντα για να... «πληγώσει» την πρώην ομάδα του και τα κατάφερε.

Παράλληλα, βραβεύτηκε τρεις φορές ως ο παίκτης της εβδομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ, δείχνοντας πως έβαλε για τα καλά το... πόδι του, για να βρεθεί η Λίβερπουλ μέχρι τον τελικό του Κιέβου.

Η συνολική του εικόνα στην Αγγλία ήταν πέρα ως πέρα καθηλωτική, με τον Σαλάχ να βραβεύεται ως ο κορυφαίος παίκτης της χρονιάς, τόσο από ποδοσφαιριστές του πρωταθλήματος (PFA), όσο και από τους δημοσιογράφους (FWA), εκτοπίζοντας τον Κέβιν Ντε Μπρόινε. Παράλληλα με 43 γκολ και 15 ασσίστ σε όλες τις διοργανώσεις, αναδείχθηκε ως το ιδανικό «όπλο» που διαθέτει ο Κλοπ, στην παρθενική σεζόν με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Το αξίωμα βρέθηκε να το δέχεται εις διπλούν, με τους ίδιους τους συμπαίκτες του να αναγνωρίζουν την προσφορά του και να τον επιλέγουν ως τον καλύτερο του συλλόγου, θέλοντας ίσως και να τον... καλοπιάσουν για να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό.

Ο Αιγύπτιος, με τις εκπληκτικές του εμφανίσεις, έβγαλε και τη χώρα του ασπροπρόσωπη. Βραβεύτηκε ως ο καλύτερος Αφρικανός παίκτης της χρονιάς, μία τιμή που πήρε και από τους ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού του BBC. Παράλληλα, έγινε ο κορυφαίος Άραβας του έτους, ενώ τιμήθηκε και από την Αφρικανική Ομοσπονδία. Εξάλλου, έχοντας λάβει το παρατσούκλι «Αιγύπτιος Βασιλιάς», ο Μο επανέφερε στην αίγλη τη χώρα του, αφού με δικό του γκολ οδήγησε την Αίγυπτο -μετά από 28 ολόκληρα χρόνια- σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, προκαλώντας στους συμπατριώτες του ντελίριο αγάπης προς το άτομό του.

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ δεν άφησε τίποτα στο διάβα του, σε μια ονειρική γι' αυτόν χρονιά. Μια σεζόν που πρόκειται για την καλύτερη της καριέρας του, στην οποία μάλλον κουράστηκε να χαμογελάει, ποζάροντας με τα βραβεία αγκαλιά. Τι άλλο μένει να κάνει δικό του; Με μία αγωνιστική να απομένει στην Αγγλία, η θέση του πρώτου σκόρερ μοιάζει ακόμη ανοιχτή, με τον Χάρι Κέιν να «καραδοκεί» αλλά το 34ο βραβείο δεν μπορεί εύκολα να του ξεφύγει.  Φυσικά υπάρχει πάντα η Χρυσή Μπάλα που μοιάζει ως το ιδανικό φινάλε για... σβήσιμο των ατομικών διακρίσεων αλλά αυτό περνάει μέσα από τον τελικό στο «Ολιμπίνσκι» με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι reds αφού έφτασαν στην πηγή, θέλουν διακαώς να πιουν και νερό, υψώνοντας το τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά.

Έλενα Χαριτάκη