Και όμως ο Σαλάχ δεν θα ήταν στο Άνφιλντ εάν δεν επέμενε ένας άγνωστος σκάουτερ!

Και όμως η μεταγραφή του Σαλάχ το περασμένο καλοκαίρι στην Λίβερπουλ έφτασε στο παρά ένα για να ναυαγήσει! Τελικά κάποιος επέμεινε και ο Αιγύπτιος φόρεσε την κόκκινη φανέλα. Και αυτός είναι κάποιος άγνωστος στο ευρύ κοινό! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Και όμως ο Σαλάχ δεν θα ήταν στο Άνφιλντ εάν δεν επέμενε ένας άγνωστος σκάουτερ!

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ στοίχισε  στην Λίβερπουλ 37 εκατομμύρια λίρες δηλαδή λίγο περισσότερα από 44 εκατομμύρια ευρώ. Μη νομίζετε όμως ότι όλοι συμφωνούσαν το περασμένο καλοκαίρι στο Άνφιλντ ώστε να δοθούν τα χρήματα αυτά. Σήμερα εννέα μήνες μετά μοιάζει φυσιολογική έως και... κοψοχρονιά η τιμή αλλά τότε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας Fenway που έχει την ομάδα, στη Βοστώνη, εγείρονταν πολλές αμφιβολίες για το αν έπρεπε να ολοκληρωθεί η μεταγραφή!

Στην Ρόμα ο Σαλάχ είχε ξαναβάλει την καριέρα του στις ράγες, πετυχαίνοντας το διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο των 34 γκολ σε 81 εμφανίσεις. Ωστόσο κανείς δεν τον έβλεπε ως φορ αλλά ως εξτρέμ, με τον Κλοπ να θεωρεί πιο ταιριαστό  για τον τρόπο παιχνιδιού που είχε στο μυαλό του, έναν συμπατριώτη του τον Γιούλιαν Μπραντ. Αυτό είχε ως πρωταρχικό στόχο και γι’αυτόν δεν θα δίσταζε να δώσει τόσα πολλά χρήματα, όσα έμοιαζαν εκείνη τη στιγμή να είναι τα 37 εκατομμύρια λίρες.

Μάλιστα ο ιδιοκτήτης της Ρόμα, Παλότα, που επίσης η εταιρεία του είναι στη Βοστώνη αποκάλυψε στον Ματ Ντίκινσον των Times πως ο ιδιοκτήτης της Λίβερπουλ Τζον Χένρι θεωρούσε πως η ομάδα του πλήρωσε παραπάνω από την αξία του τον Αιγύπτιο σε συζητήσεις με το που έπεσαν οι υπογραφές! «Νομίζαμε πως εμείς κάναμε κόλπο γκρόσο πουλώντας με ρεκόρ για τη Ρόμα τον Σαλάχ. Τώρα πιθανώς χτυπάμε το κεφάλι μας αλλά εκείνη τη στιγμή κανείς δεν το σκεφτόταν και με την χρονιά που έχει κάνει η αξία του σίγουρα τρεις φορές περισσότερο» τόνισε ο Παλότα.

Για περίπου 10 μέρες τον Ιούλιο η συζήτηση είχε μπει στον πάγο. Μετά όταν ξανάνοιξε η κουβέντα το τμήμα σκάουτινγκ της Λίβερπουλ πίεζε τον Κλοπ να ολοκληρώσει την μεταγραφή αφού ο Μάικλ  Έντουαρντς και ο Ντάιβ Φάλοους είχαν φτιάξει φάκελο για όλους αυτούς που παρακολουθούσε η ομάδα. Ωστόσο η έντονη αμφιβολία που υπήρχε στα υψηλά κλιμάκια για το αν έπρεπε να προχωρήσει η κίνηση για απόκτηση του έβαζε φρένο.  Εκείνος που πίεσε περισσότερο από οποιονδήποτε, ήταν ο τρίτος της επιτροπής των σκάουτερ: ο Μπάρι Χάντερ. Αυτός παρακολουθούσε πέρσι τον Σαλάχ διαρκώς  και αυτός διαβεβαίωνε τον Κλοπ και την διοίκηση πως άξιζε να επενδυθούν αυτά τα χρήματα στο πρόσωπο του!

Ο Χάντερ μάλιστα κινήθηκε έξυπνα και έπεισε πρώτα τον Μπούβατς,  το δεξί χέρι του Κλοπ, πως ο Σαλάχ ταιριάζει απόλυτα στο παιχνίδι που παίζει ο Φιρμίνο. Του έδειξε με σχεδιαγράμματα πως αυτό θα ελευθέρωνε και τον Μανέ. Κατόπιν πείστηκε ο Κλοπ να φέρει στη διοίκηση την απαίτηση για απόκτηση του.

Μία τελευταία κίνηση που έκανε η Λίβερπουλ και απέρριψε η Λεβερκούζεν για τον Μπραντ ήταν καταλύτης προκειμένου να επιστρέψει στο προσκήνιο η περίπτωση του Σαλάχ.

Σήμερα, με τον Σαλάχ να έχει φτάσει τα 43 γκολ και 16 ασίστ και να απειλεί πια το στοιχειωμένο ρεκόρ των 47 τερμάτων του Ίαν Ρας από το 1984, όλα αυτά ακούγονται ως επιστημονική φαντασία! Χωρίς όμως την επιμονή ενός ανθρώπου που αν τον δει κάποιος στην  εξέδρα πολύ πιθανόν να μην γνωρίζει την ιδιότητα του, η μεγαλύτερη αποκάλυψη της σεζόν ίσως και να μην είχε συμβεί! Είναι οι μικρές λεπτομέρειες που καθορίζουν πολλές φορές τις μεγάλες στιγμές και γράφουν ιστορία!