Οι απρόσμενοι ήρωες του «ντέρμπι» (vids)

It’s Derby time! Δηλαδή;  Ώρα για μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές κόντρες του Νησιού (14:30-Ώρα Ελλάδος). Η ώρα των Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η ώρα του «Άνφιλντ» και των «μεγάλων» παικτών. Και ίσως όχι μόνο….



Οι απρόσμενοι ήρωες του «ντέρμπι» (vids)

Ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, η αναδρομή στο παρελθόν είναι από μόνη της σε θέση να μπάσει τον κάθε ποδοσφαιρόφιλο στο ψυχολογικό status που επιθυμεί να περιέλθει πριν παρακολουθήσει το νέο… επεισόδιο.

Κατά τη διάρκεια της ιστορικής αναδρομής ωστόσο, διόλου απίθανο είναι να πέσει κανείς σε πρωταγωνιστές της μιας μάχης. Σε κάτι… απίθανους τύπους που η ποδοσφαιρική υφήλιος δυσκολεύεται να θυμηθεί τo πρόσωπό τους, το οποίο ωστόσο είχε κατά το παρελθόν –έστω και για μια μέρα-γίνει πρωτοσέλιδο εξαιτίας ενός καθοριστικού γκολ στο «North West Derby». Σε ποιους αναφερόμαστε;

Νιλ Ράντοκ- Λίβερπουλ- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-3 (4.1.1994)

Η Λίβερπουλ δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί «τελειωμένη» ακόμα κι αν το ματς έχει αρχικά… παραστραβώσει. Επιστροφή από σκορ 0-3 για τους «reds» θα συνεπάγεται πάντα με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 2005, όμως έχει συμβεί και απέναντι στους «μισητούς».

Τη σεζόν 1994-95 η ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ «τρομοκρατήθηκε»  στα πρώτα 24 λεπτά του «’Ανφιλντ» από τους Στιβ Μπρους, Ράιαν Γκιγκς και Ντένις Έργουιν. Τα δύο γκολ του Νάιτζελ Κλαφ ωστόσο (σ.σ. υιός του θρυλικού Μπράιαν Κλαφ) πριν από τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου έστρωσαν το χαλί στον Νιλ Ράντοκ, ο οποίος ισοφάρισε σε 3-3 κερδίζοντας επάξια μια θέση στη σημερινή μας αναφορά.

Ντιέγκο Φορλάν- Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-2 (2.12.2002)

Μπορεί με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να μην «έβγαλε» τον πραγματικό του εαυτό, οι φίλοι των «κόκκινων διαβόλων» όμως θα τον αγαπούν για πάντα μετά από την «παράσταση» που έδωσε στην έδρα της Λίβερπουλ τον Δεκέμβριο του 2002. Ο Ουρουγουανός φορ καθόρισε με δύο προσωπικά τέρματα το ντέρμπι και έγινε ιδιαίτερα… αντιπαθής στον Ντούντεκ, εκμεταλλευόμενος το τρομερό σφάλμα στο οποίο υπέπεσε ο Πολωνός γκολκίπερ στη φάση του πρώτου γκολ. Ο Σάμι Χίπια διαμόρφωσε και το τελικό σκορ.

Μικάελ Σιλβέστρ- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ 2-1 (20.9.2004)

Οι προβολείς του συγκεκριμένου παιχνιδιού προβλεπόταν να εστιάσουν σε αμυντικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και συγκεκριμένα στον Ρίο Φέρντιναντ ο οποίος επέστρεφε στα γήπεδα έπειτα από οκτάμηνη απουσία, λόγω της τιμωρίας που του είχε επιβληθεί για χρήση αναβολικών. Όχι στον Μικάελ Σιλβέστρ, ο οποίος εμφανίστηκε σε δύο φάσεις κυριολεκτικά από το πουθενά «καρφώνοντας» με δύο κεφαλιές τη Λίβερπουλ, η οποία είχε ισοφαρίσει με αυτογκόλ ενός τρίτου αμυντικού των «κόκκινων διαβόλων». Του επόμενου πρωταγωνιστή μας, Τζον Ο’Σέι.

Τζον Ο’ Σέι –Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-1 (3.3.2007)

Ο Ιρλανδός αμυντικός έμελλε όμως να γίνει από μοιραίος… ωραίος, αφού ήταν αυτός που χάρισε την εκτός έδρας νίκη στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε μια αναμέτρηση που έδειχνε να «στραβώνει» για το συγκρότημα του Σερ Άλεξ Φέρκγιουσον μετά την κίνηση-κατς του Πολ Σκόουλς πάνω στον Τσάμπι Αλόνσο. Η αποβολή ωστόσο δεν επηρέασε τους μετέπειτα πρωταθλητές Αγγλίας, οι οποίοι χαμογέλασαν και πάλι με όπλο την άμυνα.

Αντρέα Ντοσένα- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Λίβερπουλ 1-4 (14.3.2009)

MVP της αναμέτρησης προφανώς και δεν μπορεί κανείς να τον χρίσει, όμως ήταν αυτός που έδωσε διαστάσεις θριάμβου στο πέρασμα της Λίβερπουλ από το «Ολντ Τράφορντ». Οι γηπεδούχοι «χαμογέλασαν» μόνο στο εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Κριστιάνο Ρονάλντο με το οποίο άνοιξε και το σκορ. Στη συνέχεια ο εκπληκτικός Φερνάντο Τόρες, ένας μεστός Στίβεν Τζέραρντ, και ένα αριστουργηματικό χτύπημα φάουλ του Φάμπιο Αουρέλιο «έφτιαξαν» τους «Μέρσεϊσαϊντερς», πριν τους… απογειώσει ο Ιταλός μπακ με όμορφη λόμπα.

Ντάβιντ Ενγκόγκ-Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0 (25.10.2009)

Το συγκεκριμένο ματς ξεκίνησε με περίσσια γκρίνια από την πλευρά των γηπεδούχων, οι οποίοι προέρχονται από τέσσερις διαδοχικές ήττες σε Αγγλία και Τσάμπιονς Λιγκ (Τσέλσι, Σάντερλαντ, Φιορεντίνα, Λυών) και τα «ρίχνουν» κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στον Ράφα Μπενίτεθ.

Ο Ισπανός τεχνικός ωστόσο έδειξε να αισθάνεται ασφάλεια όταν ο συμπατριώτης του (Φερνάντο Τόρες) άνοιξε το σκορ. Ο Ντάβιντ Ενγκόγκ όμως ήταν αυτός που άλλαξε ολοκληρωτικά τη διάθεση των οπαδών με το τέρμα που σημείωσε στο τέλος της αναμέτρησης.