Θα ψηφίσουν με γνώμονα την τσέπη ή την κοινή λογική;

Την ερχόμενη Τετάρτη οι ομάδες της Premier League θα ψηφίσουν σε μία διαδικασία που μπορεί να αλλάξει αυτό που ξέρουμε και παρακολουθούμε ως αγγλικό πρωτάθλημα για τα επόμενα χρόνια. Γράφει ο Χρηστος Σωτηρακόπουλος.



Θα ψηφίσουν με γνώμονα την τσέπη ή την κοινή λογική;

Πιστεύω πως πρώτη φορά υπάρχει κίνδυνος να αλλάξει το status quo που ξεκίνησε με το νέο πρωτάθλημα που διοργανώθηκε από το 1992-92 και κρατά μέχρι τις μερες μας και να παμε μακροπρόθεσμα σε μία αγωνιστική ανισορροπία που δεν θα διορθώνεται. Να θυμίσουμε εδώ πως παραδοσιακά στην Αγγλία οι ομάδες μοιράζονται με τον ίδιο τρόπο τα χρήματα από το τεράστιο τηλεοπτικό συμβόλαιο που ανανεώνεται ανα τριετία. Έτσι τα χρήματα είτε πρόκειται για την Τσέλσι, την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Σίτι, τη Λίβερπουλ και την Άρσεναλ είναι τα ίδια με αυτά που παίρνουν η Χάντερσφιλντ, η Στοουκ, η Μπράιτον και η Μπόρνμουθ. Αυτό εγγυάται και την ανταγωνιστικότητα καθώς και την γενικότερη ποιότητα που έχουν οι ομάδες της δεύτερης και τρίτης ταχύτητας στην Αγγλία. Αντίθετα στην Ισπανία εδώ και πολλά χρόνια, η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα παίρνουν σχεδόν το 75% των χρημάτων αφήνοντας ουσιαστικά ψίχουλα  για τους υπόλοιπους. Αυτή η εντελώς δημοκρατική μοιρασιά στο αγγλικό πρωτάθλημα κάνει και τη διαφορα δημιουργώντας στις ομάδες με τα αλεξιπτωτα προστασίας τις συνθήκες να μην διαλυθούν με έναν υποβιβασμό.

Όλα αυτά πιθανόν να ανήκουν στο παρελθόν, εάν σε λίγες μέρες περάσει η πρόταση των έξι μεγάλων που θέλουν να μοιράζονται περισσότερα χρήματα αυτοί και όχι ισομερώς με τους υπόλοιπους. Η αιτιολογία είναι πως πάνω στη δική τους δυναμική χτίζει το προϊόν η τηλεόραση να θέλουν να δείχνει περισσότερα δικά τους παιχνίδια και λιγότερα ανάμεσα σε ουραγούς. Αυτό σίγουρα θα αρέσει και στα τηλεοπτικά κανάλια, το Sky sports και την British Telecom, δηλαδή των είναι οι οργανισμοί που έχουν τα δικαιώματα. Ζωντανή μετάδοση αγώνων στην Αγγλία
Δύο φορές στο παρελθόν αποφεύχθηκε αυτή είναι η μετωπικη σύγκρουση, σχεδόν 20 χρόνια πριν ήταν η πρώτη φορά και πριν 13 την δεύτερη. Τώρα όμως τα πράγματα μοιάζουν πολύ πιο δύσκολα και όλο και περισσότεροι έγκριτοι αναλυτές την Αγγλία, αναφέρουν πως πάρα πολύ δύσκολα δεν θα συμβεί.

Πρακτικά τι θα σημαίνει αυτό; Από την επόμενη τριετία που αρχίζει και πάλι το καινούργιο συμβόλαιο, καλοκαίρι του 2019 οι μεγάλοι θα παίρνουν σχεδόν διπλάσια λεφτά από τους υπόλοιπους και αυτό άρα σλλψσταυρια υα επηρεάσει την ποιότητα και κυρίως δο αποβλλεπτο.
Όπως λοιπόν το 1992 οι τότε big five Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Έβερτον, Μαντσεστερ Γιουναιτεντ και Τοτεναμ μπόρεσαν να συμπαρασύρουν τους άλλους  και να δημιουργηθεί αυτή η καινούργια λίγκα  που αλλαξε τα πάντα  έτσι και τώρα έχω την  αίσθηση πως οποια και είναι η έκβαση της  ψηφοφορίας, θα είναι τέτοιοι οι κραδασμοί που  θα καθορισουν άμεσα το μέλλον. Εδώ να πω πως από τους μεγαλύτερους πολέμιους της δημιουργίας της premier league πριν 25 χρόνια ήταν ο πρόεδρος της Μάντσεστερ Σίτι Πίτερ Σουέηλς  και ο Κεν Μπέιτς της Τσέλσι! Ταυτόχρονα με τους ισχυρούς τάχτηκε η διοίκηση της  τότε πρωταθλήτριας Λιντς Γιουναιτεντ! Απλά αναφορικά το λέω για να αντιληφθεί κανείς πώς αλλάζουν τα κόζα με τις εποχές!

Ευχή ειλικρινά είναι να πρυτανεύσει η λογική, αυτή σχεδόν που ένα τέταρτο του αιώνα τώρα, διέπει τις μεγάλες ομάδες και αντιλαμβάνονται πως χωρίς ανταγωνιστικούς μικρούς  δεν μπορεί να γίνει καλό πρωτάθλημα! Αν και  πολύ φοβάμαι πως το τι θα ψηφίσουν, εξαρτάται πια  από το τι θέλει να βάλει κάθε ομάδα στην τσέπη και όχι δυστυχώς με γνώμονα την κοινή λογική.