Δεν το κερδίζεις με την αρχή, αλλά μπορείς πολύ εύκολα να το χάσεις!

Αυτή είναι κάθε χρόνο η καλύτερη μέρα της σεζόν! Η μέρα που ανακοινώνονται οι αγώνες, μέσω του κομπιούτερ που εδώ και δυόμιση δεκαετίες χρησιμοποιείται στην Premier League, και που αφήνει τα περιθώρια για τα πιο τρελά όνειρα! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

Advertisement
Δεν το κερδίζεις με την αρχή, αλλά μπορείς πολύ εύκολα να το χάσεις!

Μα, θα αντικρούσει  κάποιος, δεν είναι καλύτερη μέρα εκείνη που θα αρχίσουν τα ματς ή ακόμα περισσότερο το τέλος της σεζόν εκεί που κρίνονται όλα; Όχι μπορώ να πω σχεδόν με βεβαιότητα, αφού η μέρα που αρχίζει το πρωτάθλημα τότε έχει αποκρυσταλλωθεί και η εικόνα των ομάδων και είμαστε πια έτοιμοι για να ζήσουμε την πραγματικότητα! Για το τέλος της χρονιάς, δεδομένα λέω πως όχι, γιατί για τις περισσότερες ομάδες έχει πια ολοκληρωθεί η εικόνα και αυτοί που κυνηγούν τις διακρίσεις είναι στην πρίζα ενώ για κάποιους άλλους έχει τελειωσει το όνειρο με οδυνηρό τρόπο!

Συνεπώς ας ξαναγυρίσουμε στο γιατί αυτή η μέρα που ανακοινώνει το πρόγραμμα η Premier League θα είναι πάντα η καλύτερη τη σεζόν: Μα επειδή, όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο, όλοι μπορούν να κάνουν τους υπολογισμούς τους, όλοι μπορεί να φαντάζονται πως η ομάδα τους θα κάνει τις καλύτερες μεταγραφές, κυρίως ομως ας μην το ξεχνάμε, το καλοκαίρι είναι ακόμα μπροστά μας!

Συνεπώς οι οπαδοί των μεγάλων μπορούν να υπολογίζουν πως η ομάδα θα κερδίσει εδώ ή εκεί, θα έχει το απολυτο σε βαθμούς μετά από έξι παιχνίδια, θα πάει τρένο μέχρι τα Χριστούγεννα και φυσικά το Μάιο θα σηκώσει τον τίτλο! Γιατί με την καλοκαιρινή διάθεση, δεν υπάρχει έκπτωση στις φιλοδοξίες, τα στραπάτσα της περασμένης σεζόν ανήκουν ήδη στο παρελθόν και φυσικά δεν έχουν αρχίσει τα πρωτοβρόχια του Σεπτεμβρίου ώστε να έρθω και να διαλύσουν τις ψευδαισθήσεις!

Τώρα, στο διά ταύτα, θυμίζω αυτό που λέω χρόνια ολόκληρα και δεν βλέπω το λόγο να το αλλάξω ούτε στα σημεία στίξης! Από μόνη της  μία καλή αρχή δεν εξασφάλισε ποτέ σε κάποια ομάδα τον τίτλο, ωστόσο ένα άσχημο ξεκίνημα συνήθως μπορεί να πεις ότι στερεί ή μειώνει τουλάχιστον τις πιθανότητες! Τις δύο τελευταίες σεζόν Μάντσεστερ Σίτι είναι το ζωντανό παράδειγμα του να μην βιάζεται κάνεις γιατί μπορεί να σκοντάψει! Και με τον Πελεγκρίνι στον πάγκο, το 15-16 και με τον Πεπ ακοής πιο ορμητικά πέρσι ξεκίνησε με έξι σερί νίκες δείχνοντας άγριες διαθέσεις όμως έμεινε γρήγορα από δυνάμεις!

Θυμίζω πως πριν από ένα χρόνο, ενώ άρχισε με οκτώ πόντους διαφορά έπειτα από έξι παιχνίδια, από την Τσέλσι που είχε μόλις 10, μέσα σε ένα διάστημα 100 ημερών  η διαφορά αυτή είχε έρθει ακριβώς ανάποδα! Η περσινή περίπτωση μάλιστα της Τσέλσι, είναι από τις σπάνιες καμιά ομάδα δεν αρχίζει καλά έχοντας δύο ήττες και μία ισοπαλία στο πρώτο έξι παιχνίδια της και όμως φέρνει την κατάσταση τούμπα και μπορεί πολύ σύντομα μάλιστα να επιστρέψει στην κορυφή. Αυτό που έκανε ακόμα πιο αξιοσημείωτη την επιστροφή της, ήταν το γεγονός πως την σεζόν που ακολούθησε το πρωτάθλημα του 2014 – 15, η Τσέλσι είχε τερματίσει μόλις 10η. Από αυτό το σημείο μέχρι να ξαναγίνεις πρωταθλητής θέλει κότσια και Άσχετο εάν βοηθήθηκε πολύ από το γεγονός της έλλειψης ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, η ομάδα του Κοντε έδειξε αξιοθαύμαστη σταθερότητα και ουσιαστικά από υα Χριστούγεννα προσωπικά επέμενα πως ήταν ήδη πρωταθλήτρια!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ωστόσο, επιβεβαιώνει πλήρως το ρητό περι κακης αρχης που μπορεί να σου κοστίσει. Ενώ άρχισε με τις νίκες, μετά την ήττα στο ντέρμπι του Μάντσεστερ άρχισε να πετάει βαθμούς και κυρίως με ισοπαλίες απέναντι σε μικρό τους αντιπάλους μάλιστα μέσα στην έδρα της. Το γεγονός πως από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο έμεινε αήττητη, κάνει ακόμα πιο σημαντική αυτή την παρατήρηση αφού σε όλο αυτό το διάστημα δεν μπορεσε να κερδίσει ούτε μία θέση στη βαθμολογία! Ήταν έκτη όταν έχασε από την Τσέλσι με 4-0 τον Οκτώβριο και έκτη τερμάτισε τελικά. Ο Ζοσέ Μουρίνιο πήρε  το ρίσκο να βάλει όλα τα αυγά σε ένα καλάθι από το Μάρτιο και μετά κυνηγώντας την κατάκτηση του Europa league, η οποία και κατάφερε να σώσει τη σεζόν παίρνοντας το εισιτήριο για το Champions league.

Βλέπω  πάντως τις έξι πρώτες αγωνιστικές, εύκολα μπορώ να πω πως το πιο εύκολο πρόγραμμα, όσο μπορεί κάποιος να θεωρήσει κάτι εύκολο στο αγγλικό πρωτάθλημα, το έχει η Γιουναιτεντ. Ωστόσο θα το ξαναπώ, ποιος υπολόγιζε  να δει το πρόγραμμα που είχε η Λέστερ πριν από δύο χρόνια στο ξεκίνημα και να την έβαζε στη συζήτηση; Και ποιος, θα περίμενε  στα σοβαρά, πως σε έναν ολόκληρο πρώτο γύρο μέχρι τη πρωτοχρονιά η Λίβερπουλ θα ήταν αήττητη με όλους τους σοβαρους αντιπάλους της αλλά θα είχε χάσει από τη Μπερνλι και τη Μπορνμουθ ; Σε ένα πρωτάθλημα που πραγματικά μπορεί να το πάρει οποιαδήποτε από τις έξι πρώτες ομάδες είναι ουτοπικό να κάνουμε υπολογισμούς ωστόσο αυτή είπαμε είναι ημέρα για όνειρα και ελπίδες!

Και κάτι για να κλείσουμε: Αυτά τα γατάκια οι Άγγλοι Γράφει σήμερα η Daily Telegraph  σχεδίαζαν το πρόγραμμα από τον Γενάρη βάζοντας στο κομπιούτερ σχεδόν 500 παραμέτρους για  το πως θα δημιουργηθεί η σκαλέτα της σεζόν! Και επειδή, άκουσον άκουσον, κάποια πράγματα δεν τους έχουν βγει όπως θα τα ήθελαν αφήνοντας απόλυτα ικανοποιημένους και τους συλλόγους αλλά και την τηλεόραση, σκέφτονται για την επόμενη χρονιά να αρχίσουν από τον Οκτώβριο τους σχεδιασμούς!

Δεν έρχονται μέχρι την Ελλάδα, να τους δώσουμε την τεχνογνωσία, αφού εμείς όχι μόνο δεν ξέρουμε τι θα γίνει αλλά ενώ έχει τελειώσει το πρωτάθλημα από τον Απριλιο ακόμα δεν ξέρουμε ποιος θα πέσει και ποιοι  θα μετέχουν του χρόνου, με τι  σύστημα θα γίνει το πρωτάθλημα μας και φυσικά πότε θα γίνει κλήρωση! Επισης δεν ξέρουμε ούτε πότε Θα ορίσουμε οτι θα ξεκινήσει η νέα σεζόν και γράφω  "θα ορίσουμε" γιατί είναι σίγουρο πως την ημερομηνία που θα πούμε ότι αρχίζει το πρωτάθλημα κάτι θα βρούμε για να το αναβάλουμε για μία βδομάδα ή και δύο πιο πίσω, όπως συνήθως συμβαίνει τα τελευταία 12 χρόνια!