«Σας θέλουμε στο Champions League»

Ο όρος «ποδοσφαιράνθρωπος» ταιριάζει απόλυτα στον Αντι Γκρέι, που περνάει την ημέρα του σχολιάζοντας αγώνες στο βρετανικό Sky Sports και αναλύοντας τα καθέκαστα της Πρέμιερ Λιγκ και του Champions League για την Betfair. Ο Αντι Γκρέι παραχώρησε συνέντευξη στο ελληνικό blog της Betfair, προβλέποντας μεταξύ άλλων τον νικητή του «el clasico», δίνοντας το φαβορί για το Champions League και σχολιάζοντας την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου.



«Σας θέλουμε στο Champions League»

Μέχρι στιγμής οι ομάδες που κυριαρχούν στην Πρέμιερ Λιγκ είναι η Τσέλσι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Αρσεναλ και η Μάντσεστερ Σίτι. Είναι μια απ' τα ίδια και φέτος η υπόθεση «τίτλος» στην Αγγλία;

«Πιθανώς. Είναι ωραίο που έχει μπει σφήνα η Μάντσεστερ Σίτι σε αυτές τις ομάδες. Κάτι ανάλογο είχε πετύχει πέρυσι η Τότεναμ, μπαίνοντας ανάμεσα στους "τέσσερις μεγάλους", και είναι καλό που βλέπουμε ψηλά τη Σίτι φέτος. Δεν ξεγράφω τη Λίβερπουλ, που ίσως φανεί δυνατή στο φινάλε και μπορεί να ενισχυθεί στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Ισως φορτσάρει και η Τότεναμ, που προς το παρόν δυσκολεύεται με τις διπλές υποχρεώσεις σε Champions League και Πρέμιερ Λιγκ, που είναι κάτι καινούργιο γι' αυτήν. Γενικά, δεν φαίνεται να ξεχωρίζει μία ομάδα για τον τίτλο και νομίζω ότι θα γίνει σκληρή μάχη με μεγάλα παιχνίδια μέχρι το τέλος. Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι γι' αυτή τη συναρπαστική σεζόν!».

Αναφέρθηκες στην Τότεναμ και το Champions League. Πιστεύεις ότι μπορεί να το διεκδικήσει ή η «κούπα» θα πάει και πάλι στους συνήθεις υπόπτους;

«Πιστεύω ότι η Τότεναμ, αν φτάσει σε νοκ άουτ φάση οποιασδήποτε διοργάνωσης, μπορεί να νικήσει κάθε αντίπαλο. Είναι και θέμα κλήρωσης, βέβαια. Ποιος περίμενε ότι θα το σηκώσει η Πόρτο; Είχε μια καλή ομάδα, αλλά είχε και πολλή τύχη στις κληρώσεις, φτάνοντας να παίζει με τη Μονακό στον τελικό για να το κατακτήσει. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στην Τότεναμ. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, σε μια διοργάνωση όπως το Champions League δεν μπορείς να βασίζεσαι στην τύχη σου στις κληρώσεις. Πόσω μάλλον όταν στη φάση των "16" φαίνεται ότι θα βρίσκονται όλα τα... καλά παιδιά. Αν, μάλιστα, η Τότεναμ δεν κερδίσει τον όμιλό της, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα παίξει κόντρα σε μία εκ των Ρεάλ ή Μπαρτσελόνα στους "16", μια και δεν θα επιτρέπεται να κληρωθεί με μία από τις Τσέλσι, Μάντσεστερ Γ., Αρσεναλ ή Ιντερ. Και για να απαντήσω στην ερώτησή σου για το ποιος μπορεί να το πάρει, πιστεύω ότι η Τσέλσι έχει τα φόντα να πάει μέχρι το τέλος. Είναι δυνατή, συγκεντρωμένη και αποφασισμένη να τα πάει καλά σε αυτό το τουρνουά».

Πλησιάζει το «el clasico», το μεγαλύτερο ματς στον κόσμο, ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ. Ποιος πιστεύεις ότι θα επικρατήσει;

«Δεν ξέρω αυτή τη στιγμή. Αν ρωτούσες κάποιον πριν από 3-4 εβδομάδες, θα σου έλεγε χωρίς δεύτερη σκέψη "η Μπαρτσελόνα". Τότε η Ρεάλ έδειχνε να ζορίζεται στο σκοράρισμα, να επιχειρεί να εντυπωσιάσει χωρίς επιτυχία, προσπαθώντας παράλληλα να προσαρμοστεί στις μεθόδους του Μουρίνιο. Ξαφνικά τον τελευταίο μήνα η Ρεάλ μοιράζει γκολ για πλάκα, ο Ρόναλντο είναι "φωτιά" και παράλληλα η άμυνά της είναι πανίσχυρη. Αν με ρωτάς αν έχει τις ικανότητες η Ρεάλ να φύγει με το "διπλό" από το Καμπ Νόου, θα σου απαντούσα πως τις έχει. Από την άλλη, όμως, η έδρα σε αυτά τα παιχνίδια παίζει μεγάλο ρόλο και η Μπαρτσελόνα είναι δικαιολογημένα το φαβορί. Το ίδιο θα έλεγα για τη Ρεάλ αν ο αγώνας γινόταν στο "Μπερναμπέου"».

Τι γνωρίζεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Για να είμαι ειλικρινής, πολύ λίγα. Μόνο ό,τι βλέπουμε επιφανειακά, από τους αγώνες του Champions League. Εχουμε δει ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ να έρχονται και να παίζουν στο "μεγάλο τουρνουά" και πέρα από αυτό γνωρίζουμε λίγα πράγματα. Φαίνεται πως το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται εδώ και πολλά χρονιά σε πρόοδο, αλλά όλο περιμένω να φτάσει στο επόμενο επίπεδο. Μερικές φορές οι ομάδες σας προκρίνονται στις νοκ άουτ φάσεις του Champions League, αλλά όχι τόσο συχνά όσο θα έπρεπε. Και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος σας. Γίνονται μεγάλες επενδύσεις εκεί, αλλά δεν βλέπω την ανταπόδοση που θα έπρεπε. Πιθανώς να βγαίνουν οι επενδύσεις μόνο σε εγχώριο επίπεδο, να έρχεται ο κόσμος στο γήπεδο και να υποστηρίζει με πάθος την ομάδα. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι οι Ελληνες είναι παθιασμένοι με το ποδόσφαιρο και τις ομάδες τους. Ωστόσο, πρέπει να ανέβει η ποιότητα του ποδοσφαίρου, η οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι στο υψηλότερο επίπεδο».

Αναφέρθηκες ήδη στα χρήματα που ξοδεύουν οι μεγάλες ομάδες. Φέτος ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έχουν επενδύσει πολλά λεφτά στα μεταγραφές, αλλά απέτυχαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ποια βήματα πιστεύεις ότι πρέπει να ακολουθήσουν οι μεγάλες ομάδες για να αποφύγουν τέτοιες καταστάσεις;

«Λένε ότι αγοράζουν καλύτερους παίκτες, αλλά δεν νομίζω ότι αυτοί οι παίκτες κάνουν τη διαφορά. Δεν είναι παίκτες του ανώτατου επιπέδου, που βρίσκονται στο απόγειο της καριέρας τους και πηγαίνουν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οι περισσότεροι πηγαίνουν σε μικρή ηλικία, έχοντας προοπτικές, όπως ο Ματ Νταρμπισάιρ. Είναι φιλότιμοι ποδοσφαιριστές, αλλά έχουν πραγματικά τη δυνατότητα να γίνουν μεγάλοι αστέρες; Ενώ άλλοι πηγαίνουν στο τελείωμα της καριέρας τους, στα 32 ή στα 33, κάτι το οποίο δεν είναι αρκετό για να βελτιωθεί το πρωτάθλημα. Νομίζω ότι ομάδες όπως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός πρέπει να κινούνται μέσα στα πράγματα, στην αγορά, για να αποκτούν καλύτερους ποδοσφαιριστές. Παίκτες που έχουν μεγάλο ταλέντο και είναι σε καλή ηλικία, 24 ή 25 χρόνων. Εμείς το είδαμε πολύ καλά αυτό στην Πρέμιερ Λιγκ. Αν δεν φέρεις τέτοιους ποδοσφαιριστές, δεν πρόκειται να βελτιωθείς. Αυτός πιστεύω πως πρέπει να είναι ο στόχος των μεγάλων ομάδων. Ξοδεύουν που ξοδεύουν εκατομμύρια, ας τα ξοδέψουν σωστά, και αν το κάνουν θα ανεβάσουν το επίπεδο ολόκληρης της λίγκας».

Στείλε για το τέλος ένα μήνυμα στους αναγνώστες σου στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Γεια! Ελπίζω να είστε όλοι καλά! Θέλω να πιστεύω ότι το ενδιαφέρον στα πρωταθλήματά σας φέτος είναι τόσο μεγάλο όσο για εμάς στην Πρέμιερ Λιγκ. Το ξεκίνημα της σεζόν ήταν φανταστικό εδώ. Περιμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχεια, εύχομαι το ίδιο να κάνετε κι εσείς. Αντε, βελτιώστε και το επίπεδο του ποδοσφαίρου σας, θέλουμε τις ομάδες σας στο Champions League!».