Ο Πογκμπά δεν είναι επένδυση αλλά μόνο ρίσκο

Την ημέρα που ο Ζινεντίν Ζιντάν έσπαγε το φράγμα της ακριβότερης μεταγραφής, η Ρεάλ έπαιρνε το μεγαλύτερο ρίσκο. Αποκτούσε τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στον κόσμο εκείνη την περίοδο, με κίνδυνο αυτός να μην παράγει στη Μαδρίτη το ποδόσφαιρο που ήξερε. Γράφει ο Τόλης Χριστοφοράκης.



Ο Πογκμπά δεν είναι επένδυση αλλά μόνο ρίσκο

Για καλή της τύχη, η ποιότητα του Ζιντάν ήταν τέτοια που ενδεχομένως και αν τον έβαζες να παίξει με μια ομάδα Λυκείου θα την οδηγούσε στο ταβάνι της. Ωστόσο μιλώντας εκ του ασφαλούς κάποιος πλέον, μπορεί να πει ότι ο Ζιντάν ήταν τέτοια πάστα ποδοσφαιριστή που όμοιά της δεν υπήρξε ούτε υπάρχει άρα το ρίσκο ήταν μηδενικό.

Για τον Πολ Πογκμπά, αναμφίβολα δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο. Όπως έχω την αίσθηση κανείς δεν μπορούσε να πει το ίδιο και για τον Κριστιάνο Ρονάλντο όταν άφησε το «Ολντ Τράφορντ» για να ταξιδέψει στη Μαδρίτη.

Ο Γάλλος της Γιουβέντους είναι όντως ένας εξαιρετικός μέσος, ο οποίος μπορεί να αλλάξει το ρυθμό μιας ομάδας, έχει προσωπικότητα και χαρακτήρα στο παιχνίδι του χωρίς να έχει δουλέψει μέχρι στιγμής κάτω από τις οδηγίες ενός κορυφαίου προπονητή.

Για ποιο λόγο λοιπόν κοστίζει τόσο;Ισως γιατί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γνωρίζει πως τα τελευταία χρόνια η 11άδα της στερήθηκε μιας προσωπικότητας στη μεσαία γραμμή. Ισως γιατί έπεσε στην παγίδα που της έστησε η Γιουβέντους, ίσως γιατί πληρώνει το λάθος του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Όλα τα παραπάνω θα μείνουν αναπάντητα ερωτήματα. Ανούσια σε περίπτωση που ο Πογκμπά εξελιχθεί στο άστρο που θα βοηθήσει τον Ζοσέ Μουρίνιο να χτίσει αυτοκρατορία. Ουσιαστικά σε περίπτωση που ο Γάλλος διαγράψει αντίθετη τροχιά.

Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, θα αλλάξει στο εξής το στάτους των μεταγραφών. Η μετακίνηση του Πογκμπά στη Γιουνάιτεντ με τα αστρονομικά ποσά που γράφονται στα ρεπορτάζ, θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στο ποδόσφαιρο. Αν ο παίκτης «πιάσει» τότε τα επόμενα χρόνια λιγότεροι καλοί ποδοσφαιριστές θα μπορούν να εκτοξεύσουν την τιμή τους, έχοντας για παράδειγμα τον ίδιο. Αν δεν «πιάσει» τότε όλο το σύστημα θα ξανασκεφτεί πως τα τρελά λεφτά δεν αποτελούν την πραγματική εικόνα ενός 23χρονου ποδοσφαιριστή παρά μόνο ενός φτασμένου τύπου παίκτη Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος δύσκολα ξαναβγαίνει στο ποδόσφαιρο.

Για τη Γιουνάιτεντ ο Πογκμπά δεν αποτελεί επένδυση αλλά ρίσκο. Δύσκολα θα τον πουλήσει σε αυτά τα λεφτά στο μέλλον αλλά μπορεί να κερδίσει από αυτόν αγωνιστικά. Για τον ίδιο επίσης είναι μεγάλο το ρίσκο να κουβαλά πάνω στην πλάτη του την ταμπέλα του πιο ακριβοπληρωμένου. Για το ίδιο το ποδόσφαιρο, επίσης είναι μεγάλο ρίσκο, η εκτόξευση του πήχη της πιο ακριβής μεταγραφής στην ιστορία. Η συνέχεια στο χορτάρι…