Το πάνω χέρι, μαζί με την ... πίεση οι Άγγλοι

Η αναμέτρηση της Αγγλίας με την Ουαλία είναι ιστορική, αλλά και καθοριστική για τη συνέχεια της πορείας των δύο ομάδων στο Euro 2016. Σαφής υπεροχή των «τριών λιονταριών» στην προϊστορία, ωστόσο, στη φετινή διοργάνωση της Γαλλίας το μοναδικό που δεν θα μετρήσει, θα είναι οι αριθμοί του παρελθόντος...  



Το πάνω χέρι, μαζί με την ... πίεση οι Άγγλοι

Οι... πολεμικές δηλώσεις των Μπέιλ, Χότζον και Γουίλσιρ δεν εμφανίστηκαν τυχαία παραμονές της βρετανικής μάχης για τη δεύτερη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Ως έθνη έχουν την κόντρα τους, ως ποδόσφαιρο έχουν την έχθρα τους...

Το «Μπολέρ – Ντελελίς» φιλοξενεί την 104η αναμέτρηση των Άγγλων με τους Ουαλούς και η αλήθεια είναι ότι τα «τρία λιοντάρια» μπορούν να υπερηφανευτούν πολύ άνετα για την προϊστορία των αγώνων απέναντι στους «δράκους».

Στις 68 οι νίκες των Άγγλων, στις 14 αυτές των Ουαλών και 21 ματς έχουν τελειώσει στην ισοπαλία.

Ε, και;

Φέτος δεν μετρούν αυτοί οι αριθμοί...

Η Αγγλία βρίσκεται υπό τρομερή πίεση για την προσπάθεια που κάνει (και) στο Euro 2016 στη Γαλλία, έχοντας αποτύχει για 9η πρεμιέρα στη συγκεκριμένη διοργάνωση να πάρει νίκη, έπειτα από 1-1 με τους Ρώσους στη Μασσαλία.

Αντίθετα, η Ουαλία που δίνει το «παρών» σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης έπειτα από 58 χρόνια, πήραν νίκη κόντρα στους Σλοβάκους, με τον Τζο Λέντλεϊ να δείχνει πως ξεπέρασε σε χρόνο dt το κάταγμα στο πόδι από το φινάλε της Πρέμιερ Λιγκ και να προσφέρει τις σημαντικότατες υπηρεσίες του στην ομάδα του Κρις Κόουλμαν.

Η ... κολόνια κρατάει από το 1879, με τελευταία νίκη των Ουαλών απέναντι στους Άγγλους, αυτή του 1984, στην τελευταία τους συνάντηση στο Home Nations Championship, όταν σκόρερ είχε χριστεί ο Μαρκ Χιουζ, με κεφαλιά.

Οι τελευταίες συναντήσεις των δύο εθνικών ομάδων ήταν εκείνες για τα προκριματικά του Euro 2012 που διεξήχθη σε Πολωνία και Ουκρανία και είχε... ατυχή κατάληξη για τα «τρία λιοντάρια» εκείνος ο θεσμός.

Νίκη με σκορ 2-0 στο Κάρντιφ και 1-0 στο «Γουέμπλεϊ» για το σύνολο του Φάμπιο Καπέλο, τότε, προτού έρθει ο αποκλεισμός στους «16» της τελικής φάσης του προ τετραετίας Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, με ήττα στα πέναλτι από τους Ιταλούς.

Είναι ένα παιχνίδι στο οποίο μπορούν να προσφέρουν πολλά και να κάνουν τη διαφορά οι επελάσεις των μπακ και γενικότερα αυτοί που παίξουν στις πτέρυγες για την Αγγλία, εφόσον ο Χότζον τηρήσει το 4-3-3, έτσι ώστε ν' απασχολήσει τους οπισθοφύλακες της Ουαλίας (με πέντε στην άμυνα η ομάδα του Κόουλμαν) και ν' αφήσει πλέον τους τρεις επιθετικούς απέναντι στους τρεις στόπερ.

Από την πλευρά του, ο Γκάρεθ Μπέιλ ξέρει ότι το ενδεχόμενο να κινηθεί στα πλάγια μάλλον θ' αποδειχθεί χαμένος κόπος δεδομένης της κατάστασης των Γουόκερ και Ρόους και ίσως το «χτύπημα» στο κέντρο των μετόπισθεν της ομάδας του Ρόι Χότζον να είναι απόλυτα σωστή και φρόνιμη επιλογή για τις επιθέσεις της εθνικής ομάδας.

«Εγκεφάλους» μπορούν να έχουν και οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι στη μεσαία τους γραμμή. Οι Ουαλοί με τους Άλεν και Έντουαρντς (ειδικά τον δεύτερο, με τον τρόπο που αγωνίστηκε και απέναντι στη Σλοβακία) μπορούν να ελέγξουν το χώρο του κέντρου, με τον Ρούνεϊ να έχει στηρίγματα στην ορθή ανάγνωση του παιχνιδιού και την προώθηση της μπάλας μπροστά, τους Ντάιερ και Ντέλε Άλι...

«Τους λείπει το πάθος και η υπερηφάνεια... Πιστεύω κανείς από τους Άγγλους δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει θέση στη δική μας 11άδα» ήταν τα λόγια του Γκάρεθ Μπέιλ.

«Ας ξαναδούν όλοι το ματς με τη Ρωσία κι ας έρθουν να μου πουν για έλλειψη πάθους...» τάδε έφη Ρόι Χότζον.

«Ουαλοί, δεν σας γουστάρουμε, όπως δεν μας γουστάρετε... Θα είναι σκληρό ματς» είπε ο Τζακ Γουίλσιρ.

Η συνέχεια επί χόρτου...

Αξίζει, να σημειωθεί ότι εν έτει 2016, βρετανική μάχη στο «Μπολέρ Ντελελίς», είναι η πρώτη έπειτα από 20 ολόκληρα χρόνια σε τελική φάση διοργάνωσης, αφού τελευταία φορά σημειώθηκε το Αγγλία - Σκωτία 2-0, στους ομίλους του Euro του 1996.