Οι off shore δίνουν και παίρνουν στην Αγγλία

Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά 28 σύλλογοι από τις επαγγελματικές κατηγορίες της Αγγλίας έχουν μέρος των μετοχών τους σε off shore εταιρείες ή αλλιώς στους λεγόμενους «φορολογικούς παραδείσους»!  



Οι off shore δίνουν και παίρνουν στην Αγγλία

Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε έπειτα από έρευνα του «Guardian» με το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, που αφορούσε την ιδιοκτησιακή κατάσταση των 92 συλλόγων που αγωνίζονται στις επαγγελματικές κατηγορίες της Αγγλίας. 28 από αυτούς, όπως αναφέρουν τα αποτελέσματα, έχουν μέρος των μετοχών τους σε off shore εταιρείες, δηλαδή "εκτός έδρας" - σε κάποια άλλη χώρα- όπου ο φόρος είναι χαμηλότερος, άρα βοηθά στη γενικότερη άνθηση των οικονομικών τους.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για φοροδιαφυγή εντοπίζεται στην πώληση κάποιου συλλόγου, αν και μέχρι τώρα – όπως ξεκαθαρίζεται- δεν υπάρχουν στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Όσο να’ναι, όμως, ο… φόβος ολοένα και μεγαλώνει, αφού μην ξεχνάμε ότι το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι ομάδες που καταφεύγουν σε αυτή τη λύση! «Η ιδιοκτησία περιουσιακών στοιχείων δισεκατομμυρίων λιρών σε εταιρείες off shore σημαίνει ότι υπάρχει τεράστια πιθανότητα φοροδιαφυγής. Αυτό αποτελεί μεγάλη απειλή για τους οπαδούς, που επενδύουν τόσο χρόνο, συναίσθημα και χρήματα στις ομάδες τους», ήταν τα λόγια του Τζορτζ Τέρνερ, ο οποίος σύνταξε την αναφορά για λογαριασμό του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης.

Η… μεταφορά της έδρας των συλλόγων στους «φορολογικούς παραδείσους» ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, όταν οι ξένοι επενδυτές έκαναν γερό «μπάσιμο» στον χώρο του αγγλικού ποδοσφαίρου, τη στιγμή μάλιστα που τα έσοδα είχαν σταθερά ανοδική πορεία!

Για παράδειγμα, μέρος των μετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Κόβεντρι, της Τσέλτεναμ και της Μπέργχαμ βρίσκονται σε off shore εταιρείες στα Νησιά Κέιμαν, ενώ άλλες όπως οι Μάντσεστερ Σίτι, ΚΠΡ και Μπλάκμπερν ανήκουν σε εταιρείες με έδρα τη χώρα των ιδιοκτητών τους.

Συλλέγοντας αυτά τα αποτελέσματα, ο «Guardian» επιχείρησε- χωρίς αποτέλεσμα- να έρθει σε επικοινωνία με ανθρώπους των συλλόγων. Από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν έλαβε καμία απάντηση, τη στιγμή που η Άρσεναλ αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής σε περίπτωση πώλησης.

Από τη μεριά τους, τα «μεγάλα κεφάλια» των Λίβερπουλ και Άστον Βίλα δεν μπήκαν στη διαδικασία να αποκαλύψουν που εδρεύουν οι εταιρείες τους στις ΗΠΑ. Αντίθετα, η Φούλαμ ενημέρωσε ότι στο άμεσο μέλλον οι μετοχές της θα εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι στις Παρθένους Νήσους που βρίσκονταν υπό στο διάστημα της ηγεσίας του Αλ Φαγιέτ.

Εκτός των προαναφερθέντων συλλόγων που έχουν μετοχές σε off shore εταιρείες εντοπίζουμε και την Τότεναμ, η οποία έχει… μετακομίσει στις Μπαχάμες, όπως και άλλοι στη Βερμούσα, το Λουξεμβούργο, το Γκουέρνσι, τη Βιρμανία και το Τζέρσι. Μεταξύ των πληροφοριών που συλλέχθηκαν υπάρχει και η εξής σημαντική: Ο φόβος δεν περιορίζεται μόνο στα όρια της φοροδιαφυγής στις αγοραπωλησίες των ομάδων, αλλά όπως τόνισε ο Πρεμ Σίκα, καθηγητής λογιστικής στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, υπάρχουν «πλεονεκτήματα» για τους ιδιοκτήτες όταν αποφασίζουν να πάρουν δάνειο!

Τόσο η Πρέμιερ Λιγκ, όσο και η Football League δεν πήραν θέση για την παραπάνω πρακτική που ακολουθούν οι σύλλογοι, παρά μόνο ανέφεραν το γεγονός ότι όλες οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν καταχωρηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και να υπόκεινται στους ίδιους νόμους σε περίπτωση που παρουσιάσουν κέρδη. Εκτός αυτού, η Πρέμιερ Λιγκ επικαλέστηκε τα έσοδα από τους φόρους των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών, που έφτασαν τα 1.3 δισεκατομμύρια λίρες.

Αναλυτικά η λίστα με τους συλλόγους που έχουν μετοχές στους λεγόμενους «φορολογικούς παραδείσους»:

Premier League: Άρσεναλ, Άστον Βίλα, Λέστερ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ΚΠΡ, Σάντερλαντ, Τότεναμ

Championship: Μπέρμιγχαμ, Μπλάκμπερν, Μπόλτον, Μπόρνμουθ, Τσάρλτον, Ντέρμπι, Φούλαμ, Ίπσουιτς, Μίλγουολ, Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Γουότφορντ, Γουλβς

League One: Κόβεντρι, Πρέστον, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ       

League Two: Τσέλτεναμ, Χάρτπουλ, Σριούσμπερι, Σάουθεντ