Το παιδί θαύμα που έφυγε νωρίς

Την ώρα που ο Χάρι Κέιν χαρακτηρίζεται ως το νέο παιδί θαύμα του αγγλικού ποδοσφαίρου, συμπληρώνονται 60 χρόνια από το ντεμπούτο του Ντάνκαν Έντουαρντς με την εθνική Αγγλίας και το england365.gr γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται τον παίκτη που ήταν ο ορισμός του boy-wonder .



Το παιδί θαύμα που έφυγε νωρίς

Ο σπουδαίος Μπόμπι Τσάρλτον είχε πει κάποτε μιλώντας για τον Ντάνκαν Έντουαρντς, ότι ήταν ο μοναδικός παίχτης που τον έκανε να αισθάνεται κατώτερος, ενώ χαρακτήρισε τον θάνατο του ως τη «μεγαλύτερη τραγωδία που θα μπορούσε να συμβεί ποτέ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το αγγλικό ποδόσφαιρο».

Ο γεννημένος τον Οκτώβρη του 1936 στο Ντάντλεϊ, Έντουαρντς, έφυγε για την γειτονιά των ποδοσφαιρικών αγγέλων, δύο βδομάδες μετά την τραγωδία του Μονάχου, τον Φλεβάρη του 1958 σε ηλικία μόλις 22 ετών. Ο χαρισματικότερος «μπέμπης» του Ματ Μπάσμπι, άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο αγγλικό ποδόσφαιρο, αλλά και πολλά ερωτήματα για το αν θα μπορούσε να είναι -αν οι Μοίρες δεν του έπαιζαν αυτό το περίεργο παιχνίδι- ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών.

Η συγκεκριμένη κουβέντα μάλιστα, επανέρχεται συχνά στην Αγγλία, όπως έγινε και πριν μερικές μέρες, όταν ο Πελέ επισκέφτηκε το «Άνφιλντ» για το παιχνίδι Λίβερπουλ – Γιουνάιτεντ. Η παρουσία του Βραζιλιάνου έφερε στις μνήμες αρκετών, τον σπουδαίο εκείνο «μπέμπη» και επανέφερε το… αιώνια αναπάντητο ερώτημα για το αν θα μπορούσε να είναι ο Έντουαρντς σπουδαιότερος του «Μαύρου Διαμαντιού». Είναι το ίδιο ερώτημα που κυριεύει τους οδηγούς κάθε φορά που περνούν από το «Duncan Edwards Way», κατευθυνόμενοι προς τη γενέτειρα του, το Ντάντλεϊ.

Πάντως κανείς από μας δε θα μάθει ποτέ αν ήταν τελικά ο Έντουαρντς αυτός που θα σήκωνε το «Ζιλ Ριμέ» το 1966 αντί του Μπόμπι Μουρ, όπως έχει υποστηρίξει ο Τέρι Βέναμπλς, μιας και οι ασπρόμαυρες εικόνες που έχουμε για αυτόν με τη μπάλα στα πόδια, είναι πολύ λίγες. Ωστόσο τα λόγια του αυτόπτη μάρτυρα των κατορθωμάτων του Έντουαρντς, Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον καλύτερο ποδοσφαιριστή που είδε ποτέ, είναι ιδιαιτέρως σημαντικά.

Σήμερα συμπληρώνονται 60 χρόνια από το ντεμπούτο του Έντουαρντς με τα «λιοντάρια» σε ηλικία 18 ετών και 183 ημερών, σε ένα ματς κόντρα στη Σκωτία (7-2), ενώ έμελλε να αγωνιστεί από εκείνο το παιχνίδι και έπειτα, μόλις 17 φορές, οι οποίες αρκούσαν σε συνδυασμό με τα πέντε γκολ που πέτυχε, για να γίνει θρύλος.

Μάλιστα ο μύθος λέει πως στο ντεμπούτο του Έντουαρντς, ο επιθετικός της Σκωτίας Λόρι Ρέιλι, μιλώντας με κάποιον συμπαίκτη του είπε: «Που στο καλό τον βρήκαν αυτόν; Τα θωρηκτά στο Clyde είναι λιγότερο τρομακτικά από εκείνον».

«Είχε τη δύναμη και το χαρακτήρα που ξεχείλιζε στο γήπεδο. Είμαι απολύτως βέβαιος πως αν η καριέρα του είχε μια αξιοπρεπή διάρκεια, θα είχε ξεπεράσει τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που υπήρξαν ποτέ. Σε κάθε τομέα του παιχνιδιού ήταν καλύτερος από παίκτες όπως ο Πελέ, ο Ντι Στέφανο, ο Μπεστ και ο Μαραντόνα» είχε πει ο Τσάρλτον, σε μια εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τραγωδία του Μονάχου. Επιπλέον άνθρωποι όπως ο Στάνλεϊ Μάθιους και ο Τομ Φίνει, θεωρούσαν πως ποτέ δεν είχαν δει περισσότερο μαζεμένο ταλέντο από αυτό που διέθετε ο Ντάνκαν Έντουαρντς.

Λίγες μέρες πριν από το ντεμπούτο του με τη Γιουνάιτεντ, την Πρωταπριλιά του 1953, ένας αθλητικός συντάκτης, ο George Follows θα γράψει για τον Ντάνκαν Έντουαρντς: «Στη Γιουνάιτεντ ανυπομονούν πως θα συμβεί κάτι σπουδαίο. Διότι έχουν ανακαλύψει μια σπουδαία ποδοσφαιρική δύναμη, τον Ντάνκαν Έντουαρντς, ο οποίος είναι μόλις 16 ετών. Τι πρέπει να περιμένετε να δείτε από αυτόν; Διαθέτει εξαιρετική δύναμη και σπουδαία σωματικά προσόντα. Όταν κρατάει τη μπάλα είναι τολμηρός και αποφασιστικός, ενώ τα τάκλιν του είναι σαν κανονικό δάγκωμα. Τα σουτ του είναι φοβερά, καλύτερα και από του Τζάκ Ρόουλι που είναι το καμάρι του Ολντ Τράφορντ. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα κάνει ο Έντουαρντς στο μέλλον, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως θα είναι άκρως θεαματικό».

Πράγματι, σύμφωνα με μαρτυρίες και αναμνήσεις, ο Έντουαρντς αν και μέσος μπορούσε να αγωνιστεί έχοντας εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, σε πολλές θέσεις και ήταν στην εποχή του, αυτό που αργότερα ονομάστηκε «ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής».

Ήταν τέτοια δε τα σωματικά προσόντα του αλλά και η δύναμη του, που έκανε τους θεράποντες ιατρούς του να απορούν πως επέζησε με τα τραύματα που έφερε, έστω και για αυτές τις 15 μέρες, μετά το αεροπορικό δυστύχημα.

Μπορεί να μην υπάρχει αρκετό οπτικό υλικό δια του λόγου του αληθές, όμως ο Έντουαρντς αφήνει την αίσθηση πως ήταν ένα αληθινό «παιδί θαύμα» που προκάλεσε ενθουσιασμό στο κοινό, πολύ πριν τους Μπεστ και Γκασκόιν.

Και πως να μην προκαλέσει ενθουσιασμό, όταν σκοράρει από τα 25 μέτρα σε ηλικία 19 ετών, όπως σε εκείνο το παιχνίδι της Αγγλίας με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Δυτική Γερμανία στο Βερολίνο το 1956, σε ένα μοναδικό για τους Άγγλους 3-1;

Ο Μοχάμεντ Άλι είχε χαρακτηρίσει κάποτε τον εαυτό του ως τον «καλύτερο αθλητή». Στην Αγγλία υπάρχει η άποψη πως αυτός θα ήταν, εκείνος ο σπουδαίος «μπέμπης» που έφυγε νωρίς. Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Η απορία γεννήθηκε την ώρα που η μητέρα του, έσκυβε στον ώμο του Μπόμπι Τσάρλτον, στο νοσοκομείο του Ισάρ ανακοινώνοντας πως «Ο μεγάλος Ντάνκαν έφυγε». Η αλήθεια είναι πως έφυγε στις 21 Φεβρουαρίου του 1958. Όμως ήταν η μέρα που γεννήθηκε ο θρύλος του, για να πλανάται ες αεί στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Γιώργος Σπανομανώλης