Είναι θέμα βούλησης και όχι μόνο νόμων!

Στην Ελλάδα στεκόμαστε στην εύκολη ανάγνωση του προβλήματος. Η ιστορία με τους οπαδούς της Τσέλσι που δεν επέτρεψαν σε έναν πολίτη, λόγω του χρώματος του, να επιβιβαστεί στο μετρό του Παρισιού, έδωσε έναυσμα για τις γνωστές ατάκες. «Να που και στην Αγγλία έχουν προβλήματα και εσείς μιλάτε πως εκεί δεν δημιουργούνται προβλήματα». Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος. 



Είναι θέμα βούλησης και όχι μόνο νόμων!

Λοιπόν για να τελειώνει η πλάκα και να αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει γύρω μας. Κανείς δεν λέει πως στην Αγγλία δεν υπάρχουν προβλήματα. Όπως και στην Γερμανία κάτι που φάνηκε από το πρόσφατο περιστατικό με τους οπαδούς της Κολωνίας. Η στην Ολλανδία, το Βέλγιο, την Γαλλία. Μόνο που σε αυτές τις χώρες εκτός από τα δράση υπάρχει και η αντίδραση. Μέρες μετά τα προβλήματα στο Ηράκλειο και του Ρέντη σε εμάς δεν κινείται φύλλο, όπως δεν κινήθηκε και μετά τα αντικείμενα στον Τσόρι στην Τούμπα. Σκύβουμε το κεφάλι στην άμμο και μετά από μέρες πιστεύουμε πως θα το έχουνε ξεχάσει. Έτσι δεν πρόκειται να κινηθεί φύλλο και αν στην Λεωφόρο δημιουργηθούν επεισόδια την Κυριακή. Στην Γερμανία είδατε την άμεση αντίδραση των αρχών, της συλλήψεις και τι επακολούθησε.

Και στην Αγγλία, ήδη αντιδρούν. Επειδή η ΟΥΕΦΑ όπως σε όλες τις περιπτώσεις ένιψε τας χείρας της και είπε πως δεν μπορεί να επιληφθεί, έχει ξεκινήσει συντονισμένη προσπάθεια για να βρεθούν οι αλήτες αυτοί και να τιμωρηθούν! Αν ταυτοποιηθούν, που να είστε βέβαιοι πως θα συμβεί, κινδυνεύουν με τριετή κάθειρξη (που στην Βρετανία δεν είναι εξαγοράσιμη ποινή) και με 55.000 ευρώ πρόστιμο. Η πρώτη στην προσπάθεια είναι η ίδια η επίσημη Τσέλσι, η οποία μάλιστα πιέζει για να βρεθούν, δίνοντας επισήμως βοήθεια στις αρχές! Του περιστατικού έχει επιληφθεί η Σκότλαντ Γιαρντ με τα αγγλικά ΜΜΕ να το έχουν σηκώσει και όλο αντιλαμβάνονται πως δεν είναι ζήτημα ενός συλλόγου, που άλλωστε δεν έχει σε κάτι να απολογηθεί αν ρατσιστές τυγχάνουν να είναι οπαδοί του, αλλά μίας κοινωνίας που έχει νόμους και κανόνες και τους σέβεται! Είναι ζήτημα βούλησης και όχι μόνο νόμων!

Αυτό δυστυχώς δεν θα δούμε ποτέ στην Ελλάδα και μακάρι να διαψευσθώ. Μέχρι τη μέρα που θα καταλάβουμε πως οι μεμονωμένες συμπεριφορές προβληματικών η συμπλεγματικών ατόμων δεν μπορούν να αποτελούν στίγμα για ολόκληρη την κοινωνική ομάδα στην οποία αυτά εντάσσονται, τότε θα είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πως λειτουργούν οι κανόνες!

Η Τσέλσι δεν έχει σε τίποτα να απολογηθεί επειδή κάποιοι οπαδοί της επέδειξαν απαράδεκτη συμπεριφορά. Ούτε τους χρειάζεται. Σε εμάς κάποιοι φορώντας ένα κασκόλ πιστεύουν πως περιβάλλονται από ασυλία. Όταν με την δικαιολογία πως είναι οπαδοί μίας ομάδας νομίζουν πως καταργούνται οι νόμοι και γινόμαστε ζούγκλα, τότε ευθύνη της συντεταγμένης κοινωνίας είναι να τους το θυμίσει με τον πιο οδυνηρό τρόπο, βάζοντας τους απέναντι στις ευθύνες! Όλα τα άλλα είναι για να συζητάμε.

Ναι, στην Αγγλία βγήκαν τα προβλήματα από τα γήπεδα και μεταφέρθηκαν στους δρόμους. Και εκεί πια αναλαμβάνει η αστυνομία και η πολιτεία για να αποδώσει ευθύνες. Όπως με την σύλληψη οπαδών μετά από μήνες, με την χρήση βίντεο, ακόμη και για την επίθεση σε άλογο της έφιππης αστυνομίας, που είχε γίνει στο Κάρντιφ πριν από μερικά χρόνια με βαριά ποινή μάλιστα για τον δράστη. Έτσι θα γίνει και με τους οπαδούς στο μετρό του Παρισιού. Αυτό λέγεται κανονικό κράτος Και έτσι νοιώθει και ο πολίτης πως δεν τον θυμούνται μόνο οι κυβερνώντες όταν είναι να πληρώσει φόρους! Κατανοητό;