Η Boxing Day έχει τη δική της ιστορία

Ποδοσφαιρικός... χαμός σήμερα στην Αγγλία, στο πλαίσιο της Boxing Day και το england365.gr παρουσιάζει ιστορικά στοιχεία της ημέρας που κάθε χρόνο, συνδυάζει τις γιορτές των Χριστουγέννων αξιοσημείωτα γεγονότα στο χορτάρι.  



Η Boxing Day έχει τη δική της ιστορία

Το πρώτο ματς στην ιστορία της Boxing Day:

Ήταν 26 Δεκεμβρίου του 1860. Η Sheffield FC επικράτησε 2-0 της Hallam FC σε παιχνίδι που διεξήχθη στο «Sandygate Road». Πρόκειται για το αρχαιότερο ποδοσφαιρικό ντέρμπι.

Το τελευταίο παιχνίδι που έγινε ανήμερα Χριστουγέννων:

Δεν χρειάζεται να γυρίσουμε το χρόνο πολύ πίσω. Έγινε στις 25 Δεκεμβρίου του 1959. Η Κόβεντρι επικράτησε 5-3 της Ρέξαμ για την τρίτη κατηγορία, ενώ, η Μπλάκμπερν επιβλήθηκε 1-0 της Μπλάκπουλ για την πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Στη Σκοτία, τα τελευταία παιχνίδια ανήμερα των Χριστουγέννων έγιναν το 1976.

Η ομάδα με την καλύτερη επίδοση στη Boxing Day:

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η «βασίλισσα» της ημέρας, με 17 νίκες σε 20 ματς από καταβολής Πρέμιερ Λιγκ. Έχει επίσης δύο ισοπαλίες και μια ήττα, συγκεντρώνοντας 2,65 βαθμούς ανά παιχνίδι κάθε 26η Δεκεμβρίου. Η Άρσεναλ έρχεται δεύτερη με 11 νίκες σε 17 ματς, ενώ η Κόβεντρι είχε πάρει τα πέντε από τα οχτώ ματς που έπαιξε σαν ομάδα της Πρέμιερ στη Boxing Day!

Από τους συλλόγους του κορυφαίου πρωταθλήματος με περισσότερες από πέντε αναμετρήσεις αυτή τη μέρα, η Νόριτς είναι αυτή που δεν έχει πάρει καμία νίκη. Οι Γουέστ Μπρομ, Λέστερ, Ντέρμπι και Τσάρλτον έχουν από ένα «τρίποντο», με την Άστον Βίλα να μετράει τρεις νίκες παρά το γεγονός πως έχει αγωνιστεί στη Boxing Day 19 φορές!

Η μεγαλύτερη διαφορά στο σκορ, σε αγώνα:

Το 4-4 της Τσέλσι με την Άστον Βίλα, το 2007, είναι αξιομνημόνευτο. Ωστόσο, υπάρχουν και τα παιχνίδια αυτά όπου η... ζυγαριά έγειρε με ευκολία προς τη μια πλευρά, με μεγάλο σκορ. Πέντε είναι οι ομάδες που έχουν ηττηθεί με διαφορά πέντε τερμάτων στα χρονικά, αυτή τη μέρα. Η Σάντερλαντ (5-0 από την Έβερτον το 1999), η Λέστερ (6-1 από την Άρσεναλ το 2000), Τσάρλτον (5-0 από τη Γουέστ Χαμ το 2000), η Γουέστ Μπρομ (5-0 από τη Λίβερπουλ το 2004) και η Γουίγκαν (5-0 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2011).

Τα περισσότερα γκολ στη Boxing Day:

Είναι τα 35 γκολ που επιτεύχθηκαν στην Πρέμιερ Λιγκ της σεζόν 1998-1999. Μάλιστα, εκείνη τη χρονιά, η Κόβεντρι είχε κάνει ευτυχισμένα τα Χριστούγεννα των οπαδών της, με το 3-2 επί της Άρσεναλ στο «Highfield Road». Οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ επικράτησαν 4-0 των Μπράντφορντ και Γουότφορντ αντίστοιχα, ενώ, η Έβερτον είχε διαλύσει 5-0 τη Σάντερλαντ.

Ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ στη Boxing Day:

Ο Ρόμπι Φάουλερ έχει πετύχει εννέα γκολ την 26η Δεκεμβρίου, ενώ ακολουθούν οι Ρόμπι Κιν και Άλαν Σίρερ. Ο Τιερί Ανρί έχει εφτά τέρματα, οι Ζερμέιν Ντεφό και Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ έξι, οι Άντι Κόουλ, Στίβεν Τζέραρντ και Φρανκ Λάμπαρντ από πέντε.