Όταν η Πολωνία, άφησε… ξερούς τους Άγγλους

Εκείνη η νύχτα, έχει «στοιχειώσει» το αγγλικό ποδόσφαιρο. Ήταν 17 Οκτωβρίου του 1973. Μόλις εφτά χρόνια μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ από την εθνική ομάδα της Αγγλίας. Οι Πολωνοί, με το 1-1 στο «Γουέμπλεϊ», άφηναν τα «τρία λιοντάρια» στο… σπίτι τους και έπαιρναν την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974.   



Όταν η Πολωνία, άφησε… ξερούς τους Άγγλους

Η εθνική ομάδα της Αγγλίας βρίσκεται ένα βήμα μακριά από την τελική φάση του Μουντιάλ του 2014 που θα διεξαχθεί στο Ρίο της Βραζιλίας.

Το παιχνίδι της προσεχούς Τρίτης απέναντι στην Πολωνία στο «στολίδι» του Λονδίνου, είναι αυτό που… μεσολαβεί από την παρουσία του συνόλου του Ρόι Χότζον τη χώρα της σάμπα.

Οι Πολωνοί… προειδοποιούν πως παρά το γεγονός ότι δεν διεκδικούν απολύτως τίποτα θα παίξουν για την τιμή και την υπερηφάνεια τους και φυσικά, υπενθυμίζουν στους Άγγλους ό,τι συνέβη το 1973, με λίγο… διαφορετικά δεδομένα.

Τότε, στις 17 Οκτωβρίου, μόλις εφτά χρόνια αφότου η Αγγλία είχε κατακτήσει την κορυφή του κόσμου για μια και μοναδική φορά στην ιστορία της, έπαθε… μέγα κάζο από την Πολωνία.

Στο «Γουέμπλεϊ», οι δύο ομάδες έμειναν στο 1-1 και σαν αποτέλεσμα, το σύνολο του Σερ Άλφ Ράμσεϊ έμεινε στο Νησί, βλέποντας την αντίπαλό της να παίρνει το «εισιτήριο» για την τελική φάση του Μουντιάλ του 1974 που διεξήχθη στη Δυτική Γερμανία.

«Ήταν ένα τεράστιο σοκ αυτό που συνέβη. Δεν θα έλεγα ότι ήταν η αρχή του προβλήματος για την εθνική ομάδα της Αγγλίας, αλλά όπως κι αν το δει κανείς, ήταν ένα οπισθοδρομικό βήμα…» είπε ο Ρόι ΜακΦάρλαντ που εκείνη τη νύχτα στελέχωνε την άμυνα της Αγγλίας.

Ο άλλοτε επιθετικός των «τριών λιονταριών», Άλαν Κλαρκ, που είχε σκοράρει με πέναλτι σε εκείνο το παιχνίδι, είχε χάσει την ευκαιρία του αγώνα… «Έκανα ένα δυνατός σου και μπροστά ήταν τόσα πολλά σώματα που δεν μπορούσα να δω που είναι ο Τομαζέφσκι (σ.σ. ο τερματοφύλακας της Πολωνίας). Νόμιζα ότι η μπάλα πήγαινε στα δίχτυα, μέχρι τη στιγμή που είδα ένα χέρι να πετάγεται από το πουθενά και να βγάζει τη μπάλα έξω. Τότε σκέφτηκα ότι δεν πρόκειται να νικήσουμε σε αυτό το παιχνίδι. Δεν μας ήθελε…» ήταν τα λόγια του.