Θέλει να σώσει ζωές ο Μουάμπα !

Αν και η καρδιά του είχε σταματήσει να χτυπά για σχεδόν 78 λεπτά,  ο Φαμπρίς Μουάμπα τον περασμένο Μάρτιο στάθηκε τυχερός γιατί στο γήπεδο υπήρξε απινιδωτής.  Τώρα ο ίδιος συμμετέχει σε προσπάθεια για εγκατάσταση απινιδωτών σε δημόσιους χώρους.



Θέλει να σώσει ζωές ο Μουάμπα !

Την  ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την σημασία της χρήσης των απινιδωτών επιθυμεί ο πρώην ποδοσφαιριστής της Μπόλτον Φαμπρις Μουάμπα, ο οποίος είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια αγώνα Κυπέλλου κόντρα στην Τότεναμ.  

Ο 24χρονος που εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο, πέρασε μια ακόμη περιπέτεια το καλοκαίρι  όταν  βρισκόταν διακοπές στη Γαλλία. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξη του στο Skynews,  η καρδιά του άρχισε να χτυπά ακανόνιστα, ο  μίνι-απινιδωτής που έχει εμφυτευτεί στο στήθος του κατέγραψε τους παλμούς, όμως η καρδιά του επανήλθε σε φυσιολογικό ρυθμό χωρίς να χρειαστεί ηλεκτρικό τράνταγμα.

«Σοκαρίστηκα γιατί με αιφνιδίασε. Όλα όμως ηρέμησαν πολύ γρήγορα. Αργότερα σκέφτηκα πως τουλάχιστον λειτουργεί!» τόνισε ο Μουάμπα.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Μουάμπα χρειάστηκε 15 ηλεκτρικά σοκ από τον απινιδωτή για να καταφέρουν οι γιατροί να επανεκκινήσουν την καρδιά του.  «Αν δεν υπήρχε απινιδωτής στο γήπεδο, αλλά και άνθρωποι γύρω μου για να τον εφαρμόσουν τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά για μένα» τόνισε.

Η εκστρατεία που γίνεται με συνεργασία διάφορων φορέων στο Μπόλτον έχει ως στόχο την εγκατάσταση 500 απινιδωτών σε δημόσιους χώρους όπως  είναι τα γήπεδα, οι εκκλησίες ακόμα και οι παμπ.  

Υπολογίζεται πως 100.000 άνθρωποι στη Βρετανία χάνουν τη ζωή τους από καρδιακή ανακοπή, ωστόσο η άμεση χρήση απινιδωτή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης από 5% έως 50%.

«Οι απινιδωτές πρέπει να είναι διαθέσιμοι όλες τις ώρες, κάθε μέρα. Για να σώσεις κάποιον έχει λιγότερο από οκτώ λεπτά. Το ιδανικό είναι τέσσερα λεπτά, γιΆαυτό πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμος» επεσήμανε ο επικεφαλής της καμπάνιας.