Δεν καταλαβαίνει απο κρίση η Πρεμιερ Λιγκ

Μπορεί τα έσοδα των ομάδων της Πρεμιερ Λιγκ να παρουσιάζουν για μια ακόμη χρονιά αύξηση,  ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος τους καταλήγει στους μισθούς των ποδοσφαιριστών, όπως αποδεικνύει έρευνα της Deloitte.



Δεν καταλαβαίνει απο κρίση η Πρεμιερ Λιγκ

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, το ποσό που δαπάνησαν  οι σύλλογοι για τους μισθούς των παικτών την σεζόν 2010-11 άγγιξε το 70% των εσόδων τους.   Οι δαπάνες για τους ποδοσφαιριστές αυξήθηκαν και 201 εκατομμύρια λίρες (14%), αγγίζοντας συνολικά τα 1,6 δις λίρες. 

Η Τσέλσι για όγδοη σερί σεζόν είχε τους υψηλότερους μισθούς οι οποίοι έφτασαν τα 191 εκατομμύρια λίρες.  Η Μάντσεστερ Σίτι ήταν στη δεύτερη θέση με 174 εκατομμύρια λίρες και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ακολούθησε με 153 εκατομμύρια

Για το ίδιο διάστημα τα έσοδα των συλλόγων αυξήθηκαν κατά 241 εκατομμύρια, οπότε είναι εύκολο να συμπεράνει κάποιος πως παραπάνω από το 80% των νέων εσόδων κατέληξε σε μισθούς. 

Στα ταμεία των ομάδων της κορυφαίας κατηγορίας του αγγλικού πρωταθλήματος την σεζόν 2010-11 μπήκαν 2,27 δις λίρες, ενώ συνολικά για τους 92 συλλόγους τα έσοδα έφτασαν τα 2,9 δις.  Η διαφορά σε σχέση με είκοσι χρόνια πριν, οπότε και ξεκίνησε η Πρέμιερ Λιγκ είναι εκπληκτική, καθώς τότε τα συνολικά έσοδα άγγιζαν μόλις τα 263 εκατομμύρια λίρες.

Σημαντικός παράγοντας για την αύξηση των εσόδων είναι τα εισιτήρια. Ο μέσος όρος εισιτηρίων για κάθε ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ ήταν σχεδόν 35.000.

Η υπεροχή της Πρέμιερ Λιγκ σε σχέση με τα άλλα ευρωπαικά πρωταθλήματα είναι ξεκάθαρη. Μπουντεσλίγκα και Πριμέρα Ντιβιζιόν έχουν σχεδόν 750 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα έσοδα φτάνοντας τα 1,74 δις και 1,71 δις ευρώ αντίστοιχα. Η SERIE ακολουθεί στην τέταρτη θέση με έσοδα 1,55 δις ευρώ και η Lique1  με 1,04 δις.

Η 21η έκδοση του Football Finance επεφύλασσε και ακόμη πιο ευχάριστες ειδήσεις για τους συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ, οι οποίοι κατάφεραν να περιορίσουν το χρέος τους κατά 351 εκατομμύρια λίρες (13%) στα 2,4 δις λιρες. Σημαντική συμβολή προς αυτή την εξέλιξη είχαν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ οι οποίες μείωσαν σημαντικά τα δικά τους χρέη.

Δείτε εδώ τα συμπεράσματα της έρευνας

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση

 

Annual Review of Football Finance 2012

The Deloitte Sports Business Group presents the Annual Review of Football Finance 2012